Beblavý: Manažéri VšZP dostávajú odmeny aj manažérsky plat

"Manažéri Všeobecnej zdravotnej poisťovne dostávajú kráľovské odmeny, ktoré sú podľa VšZP a ministerstva zdravotníctva určené štatútom poisťovne a nikto ich nemôže ovplyvniť," konštatoval v pondelok na brífingu podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý. Podľa neho však opak je pravdou.

05.10.2015 12:08
Miroslav Beblavý Foto: ,
Podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý
debata (12)

„Kým mesačná odmena člena predstavenstva je určená uznesením vlády, kritériá na vyplatenie ročnej odmeny už stanovuje príslušné ministerstvo, a teda Ministerstvo zdravotníctva SR,“ vyhlásil. Uznesenie vlády určuje podľa Beblavého len maximálnu výšku ročnej odmeny, v tomto prípade v hodnote maximálne šesť mesačných platov.

Ročná odmena sa vzťahuje na nadštandardné výkony členov predstavenstva. „Za rok 2012, keď nový manažment nastúpil, splnil úlohy na 100 percent a dostal maximálnu možnú odmenu. Za rok 2013 manažment opäť splnil úlohy na 100 percent a opäť dostal maximálnu možnú odmenu a o rok neskôr vtedy už osvedčený manažment opäť splnil úlohy na 100 percent a tiež dostal maximálnu možnú odmenu,“ povedal podpredseda Siete.

Podľa Beblavého okrem odmeny člena predstavenstva dostávajú aj plat manažéra Všeobecnej zdravotnej poisťovne. „Môže ísť o 50-tisíc až 60-tisíc eur ročne. Spolu tak každý z nich zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne získa viac ako 100-tisíc eur za rok,“ spresnil.

Ako poukázal Beblavý, Forai bol v rovnaký deň a tým istým rozhodnutím vymenovaný ministrom zdravotníctva za predsedu predstavenstva aj generálneho riaditeľa VšZP. Ich kompetencie sú však podľa Beblavého tie isté, a to riadiť VšZP. „Rovnaká zmluva bola 1. októbra uzatvorená s novým predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom VŠZP Miroslavom Vaďurom,“ doplnil.

Podľa uznesenia vlády majú byť kritériá na ročné odmeny zverejnené na webstránke rezortu zdravotníctva vopred, aby nebolo možné s nimi manipulovať. „Ani po niekoľkohodinovej snahe sme ich však na stránke ministerstva zdravotníctva nenašli,“ uzavrel podpredseda Siete.

Bývalý generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai dostal za rok 2014 jednorazovo odmenu 22 596,69 eura. "Na riadnom valnom zhromaždení Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktoré sa uskutočnilo 23. apríla tohto roku, bola schválená výška mesačnej odmeny za výkon funkcie pánovi Foraiovi vo výške 3 944,25 eura a variabilná zložka odmeny za výkon funkcie v roku 2014 vo výške 22 596,69 eura jednorazovo,“ povedal minulý týždeň vo štvrtok počas Hodiny otázok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Richter odpovedal v mene neprítomného ministra zdravotníctva Viliama Čisláka.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Beblavý #odmeny #Všeobecná zdravotná poisťovňa #manažéri