Rozdali štedré odmeny, nie je jasné podľa čoho

Sú mimoriadne vysoké platy a odmeny najvyšších manažérov Všeobecnej zdravotnej poisťovne v poriadku? Odkedy je známe, že bývalý generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Marcel Forai zarobil vlani 150-tisíc eur, čo je trikrát viac ako premiér Robert Fico, táto otázka vyvoláva búrlivé reakcie. Navyše nie sú známe kritériá, na základe ktorých dostal on a ďalší dvaja členovia predstavenstva 17- až 22-tisícové ročné odmeny. Tie by mali podľa analytika nastaviť politici.

06.10.2015 07:00
debata (153)
Bývalý generálny riaditeľ a predseda... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Marcel Forai Bývalý generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai.

Nielen štátna poisťovňa, ale aj dve súkromné spravujú verejné financie, ktoré im prichádzajú z povinných zdravotných odvodov. Tie na základe zmlúv rozdeľujú zdravotníckym zariadeniam a lekárom. Platia z nich aj náklady, ako je nájomné, energie, mzdy a odmeny svojich zamestnancov. A práve tie sú teraz kameňom úrazu.

Podľa majetkového priznania, ktoré zverejňuje Národná rada, Forai minulý rok ako generálny riaditeľ zarábal mesačne 5 604 eur a odmena za funkciu predsedu predstavenstva mala byť mesačne 4 936. K tomu ešte jednorazovo dostal odmenu 22 596 eur. Tú mu odklepol jediný akcionár Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorým je ministerstvo zdravotníctva. Bývalý šéf poisťovne pritom odmenu nedostal prvýkrát. Za rok 2013 mu ju vyplatili vo výške 15-tisíc eur. Podľa majetkového priznania zarobil v tom roku 118 724 eur.

Za Foraiom nezaostávajú aj ďalší dvaja členovia správnej rady. Riaditeľ sekcie ekonomiky Miroslav Vaďura, ktorý bol prvého októbra vymenovaný do funkcie generálneho riaditeľa štátnej poisťovne a zároveň aj predsedu predstavenstva, zarobil vlani 135-tisíc eur. Vaďura priznal ešte aj príjmy z prenájmu nehnuteľnosti vo výške 11 459 eur. Jeho nominácia vyvolala pochybnosti, pretože za svojho pôsobenia vo funkcii riaditeľa Univerzitnej nemocnice v Bratislave mal v roku 2010 nevýhodne predať pozemok nemocnice na Kramároch. Štát by tak prišiel o 25 až 34 miliónov eur. K transakcii nakoniec nedošlo. Stopla to nová vláda.

Druhá členka správnej rady a zároveň riaditeľka sekcie nákupu zdravotnej starostlivosti Antónia Borovková si vlani pripísala na účet 131-tisíc eur. Z nich predstavovala ročná odmena takmer 17-tisíc eur. Rovnakú dostal aj Vaďura. Borovková v minulom roku viedla rebríček najlepšie platených žien vo verejnej správe.

Koľko zarábali generálni riaditelia Všeobecnej zdravotnej poisťovne
meno rok plat ako generálny riaditeľ (v eurách) odmeny ako šéf predstavenstva (v eurách)
Zuzana Zvolenská 2008 18 017 92 277
  2009 17 121 0
  2010 34 764 59 832
spolu zarobila od marca 2008 do septembra 2010: 222 011 eur
Marián Faktor 2010 5 414 68 888
  2011 28 458 95 137
  2012 26 180 110 311
spolu zarobil od septembra 2010 do apríla 2012: 334 388 eur
Marcel Forai 2012 30 195 56 130
  2013 59 230 59 494
  2014 67 259 59 237
spolu zarobil od apríla 2012 do decembra 2014: 331 545 eur
Pri Marcelovi Foraiovi nie sú do príjmu započítané mzdy a ročná odmena za rok 2015, keďže ešte nepodal majetkové priznanie. Tieto sumy budú známe až koncom marca roku 2016
zdroj: NR SR – majetkové priznania

Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že kritériá odmeňovania manažérov štátnych podnikov boli schválené predchádzajúcou vládou Ivety Radičovej v roku 2011. Podľa hovorcu ministerstva Petra Bublu vedenie poisťovne v tom období zarábalo oveľa viac. Generálny riaditeľ dostával mzdu 6 500 eur a členovia predstavenstva a riaditelia sekcií po 4 700 eur. „Nominanti súčasnej vlády si ihneď po nástupe do funkcie znížili svoje mzdy. V prípade generálneho riaditeľa to bolo o 30 percent, v prípade členov predstavenstva a riaditeľov sekcií o 15 percent,“ uviedol Bubla.

Poslanec Miroslav Beblavý (Sieť) v pondelok upozornil, že nie sú známe pravidlá, podľa ktorých boli manažmentu štátnej poisťovne vyplatené jednorazové odmeny 17– až 22-tisíc eur. „Podľa uznesenia vlády majú byť kritériá na ročné odmeny zverejnené na webstránke rezortu zdravotníctva vopred, aby bolo dopredu jasné, na základe čoho bude manažér posudzovaný a aby nebolo možné s nimi manipulovať. Ani po niekoľkohodinovej snahe som ich však na stránke ministerstva zdravotníctva nenašiel,“ povedal Beblavý, ktorý ako prvý upozornil na podozrivé uzatváranie zmlúv Foraia s firmami, v ktorých figuruje meno jeho tety Anny Sučkovej. Forai preto z funkcie odstúpil, zmluvy preveruje Úrad pre dohľad, Najvyšší kontrolný úrad aj polícia.

Uznesenie vlády určuje podľa Beblavého len maximálnu výšku ročnej odmeny, v tomto prípade v hodnote maximálne šesť mesačných platov.

„Súčasné predstavenstvo je odmeňované na základe rovnakých pravidiel, aké platili za predchádzajúcej vlády, ktorá ich sama nastavila,“ uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová. Súčasťou týchto pravidiel sú aj konkrétne postupy a vzorce na výpočet ročných i mesačných odmien členov predstavenstva. Variabilná zložka odmeny sa podľa nej vypláca raz ročne a je viazaná na hospodársky výsledok spoločnosti za predchádzajúci rok. „Vedenie VšZP v posledných troch rokoch každoročne dosiahlo pozitívny hospodársky výsledok,“ dodala s tým, že poslanec Beblavý sa takto snaží získať predvolebné body pre svoju stranu.

Celú výšku odmeny podľa Balážovej vyplatenú v roku 2014 po zdanení a odvodoch venovalo predstavenstvo poisťovne na kúpu dvoch prístrojov pre pacientov v Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave.

Súkromné zdravotné poisťovne tiež vyplácajú odmeny vrcholovému manažmentu, v akej výške, však nechcú zverejniť. PR manažér poisťovne Dôvera Matej Štepianský uviedol, že riaditeľ Martin Kultan je zároveň aj predsedom predstavenstva a politika odmeňovania je striktne viazaná na dosiahnuté ciele. „Poistenci si pod tým môžu predstaviť rozvoj nových produktov a služieb, ich zavedenie do praxe, zlepšovanie benefitov pre klientov či dosiahnuté hospodárske výsledky. Zároveň platí, že Dôvera je súkromná spoločnosť, preto platy našich zamestnancov nezverejňujeme,“ dodal Štepianský.

Zdravotná poisťovňa Union od tragickej smrti Romana Podoláka nemá obsadenú stoličku generálneho riaditeľa. „Túto pozíciu od januára 2015 dočasne a bezodplatne zastáva Riaditeľ medzinárodnej divízie Uco Vegter z materskej spoločnosti Achmea,“ uviedla hovorkyňa Judita Smatanová s tým, že pán Uco Vegter nepoberá žiaden plat ani odmenu za dočasne vykonávanú pozíciu.

Podľa analytika Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS Radovana Ďuranu je všeobecný problém, ako priznať odmenu manažérovi v štátnom podniku. V súkromnom sektore to je podľa neho jednoduché, firma robí zisk a manažér dostane prémie, ak firma nemá zisk, manažér ich nedostane. „V štátnej inštitúcii je zisk nejasný ukazovateľ a nemôže sa podľa neho riadiť,“ myslí si Ďurana. Či je odmena manažérov v štátnej poisťovni veľa, alebo málo, je podľa neho na zodpovednosti politikov. „Treba sa opýtať ich, v súkromnom sektore také odmeny určite sú,“ dodal. Odmeňovanie by malo byť nastavené tak, aby pri podozrení z korupcie vrátil manažér odmeny.

© Autorské práva vyhradené

153 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #Všeobecná zdravotná poisťovňa #Marcel Forai