V Šterusoch sa zbavujú odpadu aj pri zdroji pitnej vody

S čiernymi skládkami bojuje aj obec Šterusy v okrese Piešťany. Ľudia tam neváhajú vyviezť odpad priamo k vodárni, ktorá zásobuje miestnych pitnou vodou.

06.10.2015 12:30
debata

Teraz má samospráva šancu tie najhoršie miesta vyčistiť. Od envirorezortu na to získala najvyššiu dotáciu v rámci Trnavského kraja, takmer 102-tisíc eur.

Centrum obce tvorí široká ulica, ktorú rozdeľuje potok. Z každej strany ju lemujú domy. Uprostred sa nachádza drevené detské ihrisko. Smerom k maličkej budove, kde sídli obecný úrad, sú vedľa seba radené smetné koše na separovaný odpad. Nič nenasvedčuje tomu, že pár metrov odtiaľ, za záhradami, niekto vynáša odpad.

Daniela (30) vie o ďalšej čiernej skládke, ktorá sa nachádza mimo zastavanej časti obce, cestou do lokality Kamenica. Ľudia sa tam vraj zbavujú odpadu už roky. Dotácia na vyčistenie znečistených miest podľa nej veľmi nepomôže, ak má ísť o dočasné riešenie. „Skôr by pomohlo, ak by pribudli kontajnery,“ zamýšľa sa mladá žena.

Na čiernych skládkach končí všeličo, často je to stavebný odpad. Daniela si myslí, že pochádza najmä z rekonštrukcií, keďže stavebný boom v obci nie je. „Odpad vyvážajú aj tí, ktorí nemajú vlastnú kompostáreň,“ tvrdí. Jej otec, ktorý chová sliepky a zajace, ju má.

Starostka Zdenka Vlkovičová hovorí, že získanie takej veľkej sumy vnímajú niektorí obyvatelia negatívne. „Namiesto toho, aby boli radi, že sa nám niečo podarilo, tak špekulujú o zneužití dotácie.“

V rámci programu Veľké upratovanie Slovenska sa obec uchádzala o dotáciu na vyčistenie štyroch lokalít. Skládok, i keď menších, je v katastri obce viac. Projekt vypracovala externá firma. Starostka sa v pondelok nevedela vyjadriť, koľko to obec stálo. Súčasťou projektu bol aj prieskum znečistených miest. Približný objem odpadu stanovili na základe výpočtu. „Koľko sa ho tam skutočne nachádza, však nevieme presne odhadnúť. Zväčša ide o rokliny, ktoré sa postupne zasypávali a teraz sú zarastené.“

Najakútnejšie je to pri vodárni v lokalite Kamenica. Niekto neváhal vyviezť odpad do rokliny, ktorá je priamo vedľa ochranného pásma prvého stupňa vodárenského zdroja. Kamenica je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a Chráneného vtáčieho územia v rámci siete chránených území Natura 2000.

Dosah na životné prostredie bol jednou z priorít pri posudzovaní jednotlivých žiadostí. Prihliadalo sa aj na ďalšie kritériá, napríklad nezamestnanosť v regióne. V obci s 500 obyvateľmi je asi 30 nezamestnaných. „U nás zohral najväčšiu úlohu charakter lokality,“ dopĺňa starostka.

Odpad už na niektorých miestach zakryla vegetácia. Kde-tu je vidieť tehly či plechy. V Šterusoch sa ho zbavujú miestni i cudzí. V malej dedine sa ľudia navzájom poznajú. „Aj keď vedia, kto z našich ho vyhadzuje, ukázať naň nechcú,“ hovorí Vlkovičová. Pokuta za nelegálny vývoz odpadu by pritom mohla mať účinok.

Jednu skládku už obec v minulosti čistila v spolupráci s miestnym družstvom. „Odviezli sme odtiaľ asi 20 nákladných áut odpadu. Dnes je to tam znova,“ hovorí starostka. Kontrolovať sa to podľa nej nedá, najmä ak ide o odľahlé časti. Pre kamerový systém by tam museli doviesť elektrinu. Možnosťou sú fotopasce. „Uvažujeme o nich, závisí to však od peňazí. Rozhodnúť o tom musia poslanci,“ hovorí šéfka obce.

S čistením miest začnú po uzatvorení zmlúv s Environmentálnym fondom, ktorý program spravuje. Tie majú byť podpísané do 16. októbra. Práce zabezpečí vysúťažená firma. Verejné obstarávanie je aj podmienkou na vyplatenie dotácie. „Firmu sme už vybrali, momentálne plynú odvolacie lehoty,“ uvádza starostka. Vykonané práce zaplatí fond na základe dodávateľských faktúr, ktoré mu obec predloží.

Na odvoz a uloženie odpadu vyhradila obec v rozpočte pre tento rok viac ako 12-tisíc eur. V budúcom roku by chceli kúpiť tri až päť veľkokapacitných kontajnerov. „Chceli by sme ich umiestniť na vyčistenú skládku za záhradami a urobiť čosi ako malý zberný dvor, ktorý by bol oplotený,“ načrtáva starostka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #čierne skládky