Dodatky zmlúv rozdelili poisťovňu Dôvera a lekárov

Nové dodatky zmlúv ohrozia zdravie pacienta. Tvrdia to predstavitelia Slovenskej lekárskej únie špecialistov (SLÚŠ), ktorí odmietajú podpísať dodatky k zmluvám o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ktoré im rozposlala poisťovňa Dôvera. Podľa nich sú nevýhodné tak pre lekárov, ako aj pre pacientov. Dôvera takéto tvrdenia odmieta.

08.10.2015 16:00
čakáreň, nemocnica, pacienti Foto: ,
Lekári špecialisti majú výhrady k viacerým bodom v dodatku zmluvy. Poisťovňa Dôvera odmieta, že by nové dodatky mali priniesť zníženie kvality či rozsahu zdravotnej starostlivosti pre pacientov.
debata (10)

Lekári špecialisti obdržali od poisťovne Dôvera návrh dodatkov zmlúv, súčasťou ktorých sú podľa nich viaceré zmeny a obmedzenia. Prezident SLÚŠ Andrej Janco tvrdí, že dodatky sú nepodpísateľné bez toho, aby nedošlo k poškodeniu práv pacienta a to z viacerých dôvodov.

„Dodatok napríklad obsahuje záväzné obmedzenia v rozsahu diagnostických postupov, najmä laboratórnych, ktoré ohrozujú včasné stanovenie diagnózy. V dodatku je aj služba Bezpečné lieky, ktorá neumožňuje z pohľadu lekára predpis plnohodnotnej liečby a zároveň pacientovi vnucuje zbytočné vyšetrenia. Absolútne neprijateľné sú tiež ceny za ambulantné výkony, ktoré Dôvera dohodla mimo nás,“ zdôrazňuje Janco.

Lekári špecialisti majú výhrady aj k ďalším bodom v dodatku zmluvy. Podľa nich poisťovňa prenáša na lekárov nielen svoje povinnosti, ale aj zodpovednosť za všetky následky, a to z dôvodu šetrenia nákladov. „Je v poriadku, že na základe dodatku k zmluve nebudeme môcť pri diagnostikovaní choroby pacienta urobiť stovky úkonov? A čo keď tie úkony neurobíme a prehliadneme, že pacient má rakovinu, alebo inú chorobu a zomrie? Kto bude zodpovedný? Každý súd na Slovensku odsúdi lekára,“ tvrdí prezident únie. Dodatky zmlúv, ak by ich lekári podpísali, by sa podľa neho prejavili na kvalite, dostupnosti i úrovni zdravotnej starostlivosti.

Poisťovňa tvrdenie o znížení kvality zdravotnej starostlivosti odmieta

Poisťovňa Dôvera odmieta, že by nové dodatky mali priniesť zníženie kvality i rozsahu zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Hovorca poisťovne Matej Štepianský hovorí, že ich cieľom je zabezpečenie takej zdravotnej starostlivosti, aká ľuďom podľa zákona patrí. Dokonca zavedenie služby Bezpečné lieky online vytvára podmienky na bezpečnejšiu liečbu pacientov.

„Pre našich pacientov by sa po podpísaní dodatkov nič nezmenilo. Neprinieslo by to žiadne limity. Našim cieľom je, aby lekári mali čo najviac dôležitých informácií, ktoré môžu zohľadniť pri pacientovej liečbe. Okrem toho budú môcť lekári vydávať aj tzv. elektronické recepty, čo znamená zásadný prelom v elektronizácii zdravotníctva, ale aj minimalizovanie rizika na falšovanie receptov,“ vysvetľuje Štepianský. Tvrdenie lekárov špecialistov, že nové dodatky budú mať za následok aj obmedzovanie práv pacientov považuje za nepravdivé.

SLÚŠ má na Slovensku okolo 600 členov. Jej prezident vyzval všetkých členov tejto organizácie, ale aj členov asociácie súkromných lekárov, či lekárskej komory, aby dodatky k zmluve o poskytovaní zdravotnej starostlivosti nepodpisovali. Vyzval tiež občanov, politické strany, právne inštitúcie i ústavných činiteľov, aby si vyžiadali preskúmanie a zrušenie tohto dodatku, ktorý označil za protiprávny.

Problém medzi lekármi a poisťovňou sleduje aj ministerstvo zdravotníctva, no nevstupuje doň. „My do zmluvných vzťahov medzi týmito inštitúciami nevstupujeme. V každom prípade ale platí, že poisťovňa je povinná zazmluvniť minimálne taký počet lekárov, ktorý jej vymedzuje platná legislatíva. Zároveň neodkladná zdravotná starostlivosť musí byť vždy poskytnutá,“ informoval v stanovisku hovorca ministerstva Peter Bubla.

Sadnú si obe strany za rokovací stôl?

Prezident SLÚŠ Janco zdôrazňuje, že už rokovali dosť, no poisťovňa trvá na svojich podmienkach. Na rade sú teraz podľa neho legislatívci, teda štát, ktorému by nemalo byť jedno, aká zdravotná starostlivosť je poskytovaná občanom. „My podpísaním týchto dodatkov nedokážeme zabezpečiť to, čo od nás pacient očakáva. Ak by sme takúto zmluvu podpísali, spreneverili by sme sa pacientom,“ dodal Janco.

Poisťovňa trvá na tom, že všetky dodatky sú v súlade s tým, na čo má pacient zo zákona nárok. „My sme už lekárom predložili návrh dodatku po tretí raz a tretí raz bol tento návrh odmietnutý. Doteraz, pokiaľ viem, ale neprebehli žiadne rokovania. Je našim cieľom dosiahnuť vzájomnú dohodu a spokojnosť pre obe strany a preto sa budeme snažiť sadnúť s lekármi za jeden stôl a nájsť spoločnú reč. Je to náš cieľ,“ dodal hovorca poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Poisťovňa Dôvera #dodatky #Slovenská lekárska únia špecialistov