AI: Maďarsko pri kontrole hraníc porušuje medzinárodné právo

Organizácia Amnesty International vydala správu s názvom "Za plotom", v ktorej okrem iného upozorňuje na to, že Maďarsko svojimi prísnymi opatreniami na kontrolu hraníc porušuje medzinárodné právo.

08.10.2015 12:29
debata (92)

Ako ďalej informovala koordinátorka kampaní organizácie Lucia Bernátová, Európska únia musí formálne varovať Maďarsko pre porušovanie ľudských práv ľudí na úteku. Pre porušovanie medzinárodného práva zo strany Maďarska žiada Amnesty International ministrov vnútra, ktorí sa dnes stretávajú v Luxemburgu, aby ochránili ľudí na úteku a sprístupnili bezpečné a legálne cesty.

Podľa Bernátovej by tak mali spraviť ešte pred tým, ako udrie zima. Organizácia však tiež ministrov žiada, aby vyzvali Maďarsko k prijatiu zodpovednosti za porušenie ľudských práv. Minister vnútra Robert Kaliňák sa dnes zúčastní na rokovaní ministrov spravodlivosti a vnútra v Luxemburgu,in­formoval hovorca rezortu vnútra Ivan Netík.

Hovoriť budú podľa neho o budúcnosti politiky riadenia vonkajších hraníc, politiky návratu i vízovej politiky. Dotknú sa však aj otázok boja proti závažnej a organizovanej medzinárodnej trestnej činnosti a boja proti terorizmu.

Ako ďalej organizácia Amnesty International informovala, štáty a inštitúcie Európskej únie by mali aktivovať tzv. preventívny mechanizmus, na ktorý odkazuje aj článok sedem Lisabonskej zmluvy. Dôvodom je podľa Lucie Bernátovej zabrániť ďalšiemu zhoršeniu ľudskoprávnej situácie v Maďarsku. Vďaka tomuto mechanizmu môže Európska rada varovať členský štát v prípadoch, keď existuje "jasné riziko vážneho porušenia” rešpektovania právneho štátu a ľudských práv, poznamenala.

“Európska únia má právomoc začať formálnu diskusiu s Maďarskom o tom, ako sa správa k ľuďom na úteku a k migrantom. Únia môže jasne povedať ‚stačilo‘ tým krajinám, ktoré porušujú európske a medzinárodné právo. Musí to však urobiť skôr, ako bude neskoro,” uviedla zastupujúca riaditeľka kancelárie Amnesty International pre európske inštitúcie Iverna McGowanová.

Správa „Za plotom“ tiež poukazuje na obrovské rozdiely v množstve financií určených na antiimigračné opatrenia v porovnaní s rozpočtom na procesovanie žiadostí o azyl. Približne 98 miliónov eur Maďarsko investovalo do plota na maďarsko-srbských hraniciach, čo je podľa koordinátorky kampaní organizácie viac ako trojnásobok rozpočtu, teda 27,5-miliónovej sumy pre Úrad pre imigráciu a národnosti na rok 2015.

“Bolo by múdrejšie, keby boli tieto peniaze investované do záchrany životov a zlepšenia vyhliadok na budúcnosť. Je najvyšší čas, aby členské štáty EÚ okamžite investovali do koordinovaných riešení,” uzavrel John Dalhuisen z Amnesty International.

Premiéri krajín Visegrádskej štvorky (V4) priebežne rokujú o možnej spoločnej pomoci Maďarsku v súvislosti s migračnou krízou. Premiér Robert Fico uviedol, že Slovensko uvažuje na bilaterálnej aj na multilaterálnej báze o pomoci pri ochrane schengenských hraníc. "Takéto rozhodnutie urobila česká vláda a my nie sme ďaleko od podobného rozhodnutia, ale čakáme, že by sa dosiahla väčšia miera koordinácie V4,“ zdôraznil Fico. Česi už do Maďarska prisľúbili poslať vojakov a ženijnú techniku. Najnovšie vraj Maďari žiadajú napríklad policajtov, automobily alebo stavebné stroje.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #utečenci #hraničné kontroly #Amnesty International #migračná kríza