Prieskum: Tesná väčšina Slovákov súhlasí so zavedením registrovaných partnerstiev

Platforma Životné partnerstvo, ktorej cieľom je získať podporu verejnosti pre právne uznanie párov rovnakého pohlavia a ich rodín, má na Slovensku podporu. Ukázal to prieskum verejnej mienky, ktorý si dala platforma vypracovať prostredníctvom agentúry Focus a jeho výsledky poskytol jeden z jej predstaviteľov Martin Macko.

08.10.2015 12:45
debata

V prieskume agentúra zisťovala okrem iného postoj verejnosti k inštitútu životného partnerstva, s ktorým podľa výsledkov súhlasila nadpolovičná väčšina opýtaných. Agentúra Focus prieskum spravila v auguste na vzorke 1 017 opýtaných.

Respondenti odpovedali v prieskume na viacero otázok. Prvá otázka znela: "Súhlasíte s tým, aby páry, ktoré nechcú alebo nemôžu vstúpiť do manželstva, mali možnosť uzavrieť životné partnerstvo ako zväzok uznaný štátom, ktorým by boli upravené praktické otázky ich spolužitia (najmä vzájomné práva a povinnosti), ako je to dnes vo viacerých európskych krajinách?“

Kladne na otázku odpovedalo 50,4 percenta opýtaných, nesúhlasilo 34,7 percenta a nevedelo odpovedať, resp. na odpovedi nezáležalo 14,8 percenta respondentov. „Prvýkrát sa tak na Slovensku zisťovala podpora inštitútu pre všetky páry, ktoré nemôžu alebo nechcú uzavrieť manželstvo, a ukazuje sa, že tento alternatívny inštitút má podporu väčšiny,“ uviedol Macko.

Podľa neho sa potvrdil i trend výrazne rastúcej podpory v prípade mladých ľudí, pričom životné partnerstvá majú dnes podporu takmer 60 percent vo vekových skupinách od 18 do 44 rokov. S ich zavedením nesúhlasí 16,8 percenta opýtaných vo veku 18 až 24 rokov.

Prieskum zisťoval aj mieru podpory podľa sympatií k politickým stranám. Podpora prevláda v prípade voličov všetkých hlavných politických strán s výnimkou strany KDH. Najvyššia podpora je v prípade voličov strany SaS, ktorá ako jediná zatiaľ verejne podporila prijatie životných partnerstiev, a to 74,3 percenta.

Nasledujú ju voliči koalície OĽaNO – NOVA so 73,2 percenta. „A to aj napriek tomu, že viacerí jej predstavitelia sa k tomuto inštitútu dlhodobo vymedzujú negatívne,“ poznamenal Martin Macko. Rovnako je to aj v prípade SNS, v prípade ktorej má životné partnerstvo podporu 58,3 percenta. Podpora v prípade voličov ďalších strán je nasledovná – Sieť 56,1 percenta, SMK 55,1 percenta, Most-Híd 51,9 percenta, Smer 45,3 percenta a KDH 24,6 percenta.

"Ukazuje sa, že väčšina verejnosti už presvedčená je. A platí to aj pre voličov drvivej väčšiny politických strán,“ zdôraznil predstaviteľ platformy Martin Macko. Ako pokračoval, "Slovenské páry rovnakého pohlavia čakajú už príliš dlho. Na rozdiel od ekonomických a sociálnych problémov sa dá tento vyriešiť veľmi jednoducho – prijatím jediného zákona.

Nemusí sa pritom meniť legislatíva o manželstvách a už vôbec sa neznižuje ich ústavou garantovaná ochrana." Ako vysvetlila Jana Jablonická Zezulová z platformy, "vytvorí sa nový inštitút životného partnerstva pre všetky páry, ktoré dnes manželstvo uzavrieť nemôžu alebo tak z rozličných dôvodov nechcú urobiť. Nikomu to neublíži, ale niektorým to pomôže“,

Platforma mimovládnych organizácií Životné partnerstvo je pripravená spolupracovať so všetkými politickými stranami pri uzákonení životných partnerstiev a prostredníctvom iniciatívy Slovensko pre všetkých ich aj vyzvala k zapracovaniu tohto bodu do volebných programov.

"Podpora verejnosti ukazuje, že inštitút životného partnerstva môže byť na rozdiel od registrovaného partnerstva vhodnejšou alternatívou pre všetkých, ktorí teraz nemôžu alebo z rôznych dôvodov nechcú uzavrieť manželstvo.

Vyzývame preto politické elity, aby sa touto alternatívou začali vážnejšie zaoberať aj v rámci definovania svojich programových priorít v oblasti podpory rodiny a ľudských práv," doplnil ďalší zo zástupcov platformy Fedor Blaščák. Platformu Životné partnerstvo tvorí 39 mimovládnych organizácií, ktoré chcú presvedčiť širokú verejnosť a vládu o potrebe právneho uznania životných partnerstiev.

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #registrované partnerstvá #agentúra Focus