Premiér má podľa šéfa KDH odvolať Čisláka

Predseda KDH Ján Figeľ vyzýva premiéra Roberta Fica, aby odvolal Viliama Čisláka z funkcie ministra zdravotníctva.

08.10.2015 14:11
Ján Figeľ, KDH Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ.
debata (29)
„Ak konať nebude, KDH bude zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze,“ povedal Figeľ. Témou takejto schôdze by bol návrh na odvolanie ministra zdravotníctva. Ministrovi zdravotníctva Figeľ vyčíta to, že nerealizuje opatrenia na ozdravenie rezortu a na boj s korupciou a klientelizmom. „Slovenské zdravotníctvo je infikované korupciou a klientelizmom,“ povedal.

Poslanec Ivan Uhliarik poukázal na to, že minister Čislák avizoval prijatie opatrení na zvýšenie transparentnosti a zníženie korupcie a plytvania v zdravotníctve. Terajší minister však podľa neho nechce riešiť zvýšenie transparentnosti v zdravotníctve, či zastavenie tunelovania. „Nemá však skutočný záujem o nápravu vecí,“ povedal. Pripomenul, že bývalý šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai uzatvoril zmluvy so svojou príbuznou. „Možno sa vymení cap za kozla, ale karavána ide ďalej,“ povedal Uhliarik.

Expert KDH pre zdravotníctvo Marian Faktor upozornil na to, že rozpočet pre zdravotníctvo v budúcom roku nekryje potreby zdravotníctva, ani samotných pacientov. Navrhované percento na stanovenie platby za poistencov štátu je podľa neho nižšie ako v tomto roku. Rezort zdravotníctva podľa Faktora odkladá opatrenia na zavedenie elektronického zdravotníctva a systému platieb za diagnózu. Poukázal aj na to, že dlh nemocníc sa blíži pol miliarde eur, ministerstvo zdravotníctva zlyhalo pri zrušení poplatkov v ambulanciách a v rezorte sa realizujú neštandardné a pochybné nákupy.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Ján Figeľ #Viliam Čislák