Firma, ktorá stavala piešťanský Centroom, už neexistuje

Za statickými problémami budovy Centroom, ktorá stojí vedľa Auparku v Piešťanoch, je jednoznačne chyba v projekte. Po preštudovaní statického posudku to tvrdí vedúci stavebného oddelenia Mestského úradu v Piešťanoch Ivan Pauer. Zároveň však za problémami vidí aj súbeh viacerých iných okolností.

09.10.2015 12:01 , aktualizované: 14:05
Piešťany, centroom Foto: ,
Polyfunkčnému objektu Centroom v Piešťanoch hrozí zrútenie, budovu museli urýchlene vypratať.
debata (49)

Stavebný úrad vo štvrtok nariadil budovu vypratať, pretože jej hrozí reťazové zrútenie. O strechu nad hlavou tak dočasne prišlo asi 50 ľudí. Piati z nich podľa hovorkyne Piešťan Evy Bereczovej využili ponuku radnice na náhradné ubytovanie a dočasne sa presťahovali do penziónu Bodona. Ostatní si náhradné bývanie zabezpečili sami, najčastejšie u svojich príbuzných.

"Otázkou je, ako bola stavba budovaná, ako si zhotoviteľ skontroloval projektovú dokumentáciu. Mal by to robiť, lebo aj on zodpovedá za stavbu. A otázkou je, ako si robil svoju prácu stavebný dozor,“ povedal Pauer. "Je to súbeh viacerých problémov, ale prvotná príčina je podľa statického posudku rozhodne v projekte,“ zdôraznil. Zhotoviteľom zakladania stavby, zvislých a horizontálnych nosných konštrukcií bola firma Vesstav z Topoľčian, ktorá už neexistuje. Z obchodného registra bola vymazaná pred rokom.

Projektantom statiky budovy bol Ján Tomčáni, ktorý je spájaný s niektorými bratislavskými stavbami, ktoré boli po statickej stránke problémové. Spoločnosť Centroom, ktorá bola investorom polyfunkčného objektu v Piešťanoch, však tvrdí, že Tomčáni nebol pri tejto investícii ich partnerom, ani si ho nevyberali. Partnerom investora bola projekčná kancelária.

Aupark je bezpečný

Budova piešťanského Auparku je podľa spoločnosti Aupark Piešťany úplne bezpečná, napriek tomu, že s problematickým objektom susedí. Obchodné centrum zostane naďalej otvorené, pravdepodobne však pre vytýčenú ochrannú zónu čiastočne obmedzí vjazd do parkovacích priestorov. "Budova Auparku je od problematickej susediacej budovy Centroom dostatočne oddelená a zabezpečená ochrannými múrmi a dilatačnou medzerou,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Jozef Recska.

Polyfunkčný objekt Centroom v blízkosti piešťanského Auparku bol kolaudovaný pred piatimi rokmi. Okrem obchodov a kancelárskych priestorov je v ňom aj 44 bytov, prakticky všetky sú už predané.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #statika #zrútenie budovy #Centroom