Ochladí sa, zasneží, ale teplo sa ešte vráti

Mali by sme si nachystať teplejšie oblečenie a dáždniky. Po doterajších relatívne teplých dňoch príde v nedeľu výrazné ochladenie a daždivé počasie. Očakáva sa aj sneženie. V druhej polovici októbra by sa však mali objaviť teplejšie dni.

10.10.2015 07:00
debata (3)

Potvrdil sa predpoklad, že tohtoročné babie leto nebude súvislé, ale prerušované. Počas uplynulých dní bolo relatívne teplo. Od pondelka každý deň bolo aspoň niekde na Slovensku vyše 20 stupňov Celzia, napríklad v Stropkove namerali v utorok až 22,7 stupňa.

„Chýba však viac slnečného svitu, a vývoj, ktorý je v prognóznych modeloch vidieť pre najbližšie dni, naznačuje, že sa to ešte zhorší. Príde oblačné počasie a budú sa vyskytovať zrážky. Pri očakávanom ochladení budú aj v teplých oblastiach Slovenska ako Podunajská nížina alebo Bratislava teploty vzduchu okolo desať stupňov,“ upozorňuje Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

V regiónoch smerom na severovýchod bude ešte chladnejšie, pretože odtiaľ bude prúdiť studený vzduch. Nie je vylúčené, že v stredných horských polohách môže padať aj sneh. Keďže zem nie je premrznutá, po dopade na ňu sa sneh roztopí.

Ako bude?

  • Sobota – Oblačno až zamračené, v západnej polovici ojedinele slabý dážď. Denná teplota 12 až 16 stupňov, na severe okolo 10 stupňov.
  • Nedeľa – Oblačno až zamračené, ojedinele dážď alebo mrholenie. Denná teplota 7 až 12 stupňov, na severe okolo 5 stupňov.
  • Pondelok – Oblačno až zamračené, dážď alebo prehánky, od výšky 600 metrov sneženie. Denná teplota 4 až 9 stupňov, na severe 0 až 4 stupne.
  • Utorok – Oblačno až zamračené, dážď alebo prehánky, od výšky 700 metrov sneženie. Denná teplota 4 až 9 stupňov, na severe 0 až 4 stupne.
  • Streda – Prevažne oblačno a hmlisto, mrholenie alebo dážď, od výšky 900 metrov sneženie. Denná teplota 7 až 12 stupňov, na severe okolo 5 stupňov.
  • Štvrtok – Veľká oblačnosť, miestami dážď, od stredných polôh sneženie. Denná teplota 4 až 10 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

„Takéto počasie nie je nič výnimočné. Horšie to bolo pred šiestimi rokmi, keď práve v tomto čase na severozápadnom Slovensku v polohách 500–600 metrov nad morom prišla snehová kalamita,“ dodal Faško. Tá vtedy spôsobila na severe veľké problémy, ľudia zostali bez elektrického prúdu, niektoré obce vyhlásili mimoriadnu situáciu. Najviac nasnežilo 14. októbra 2009.

Na Skalnatom Plese napadalo za tento deň 79 cm nového snehu, v Korni v okrese Čadca 58 cm, Mútnom a Lokci v okrese Námestovo 50 cm. Október je mesiacom s veľmi premenlivým počasím, čo dokazujú aj údaje meteorologických meraní.

Maximálna denná teplota vzduchu bola 14. októbra 2000 v Beluši v okrese Púchov 27,3 stupňa Celzia, minimálna bola v tento deň v roku 1992 vo Švedlári v okrese Gelnica, kde namerali mínus 8,6 stupňa. Ešte výraznejšie rozdiely zaznamenali štatistiky pre 13. október. V roku 2000 bola maximálna denná teplota vzduchu v Žihárci (okres Šaľa) 28 stupňov, minimálna v roku 1973 v Podbanskom (okres Liptovský Mikuláš), a to mínus 12,6 stupňa.

Blížiace sa ochladenie ešte neznamená príchod zimy. Naopak, mala by k nám prísť druhá časť babieho leta. „Ešte je pred nami viac ako polovica októbra, a babie leto niekedy býva aj v novembri. Myslím si, že ešte príde,“ predpokladá Faško.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #jeseň #chladné počasie