Jeden statik, tri problematické budovy

Sú ohrozené aj ďalšie budovy? Statik, ktorý mal pracovať na projekte pre piešťanský Centroom, sa podieľal na výpočtoch aj pri dvoch budovách v Bratislave, ktoré majú podobné problémy. Sám už pečiatky pod projekty dávať nemôže. Podľa dlhoročného statika môže za chybami stáť aj nátlak zo strany investora.

11.10.2015 16:00
apollo business center I. abcI, stahovanie Foto: ,
Apollo Business Centrum v Bratislave sa kvôli narušenej statike vyprázdňuje.
debata (33)

V roku 2012 sa zrútila strecha na päťposchodovom polyfunkčnom dome 3nity s podzemnými garážami a z Apollo Business Centra v Bratislave sa musia momentálne nájomníci vysťahovať. Na všetkých statických posudkoch mal pracovať statik Ján T.

Práve na základe prípadu 3nity ho Slovenská komora stavebných inžinierov vyradila spomedzi autorizovaných stavebných inžinierov. "Za prípad 3nity bol Ing. Ján¤T. vyškrtnutý zo zoznamu autorizovaných stavebných inžinierov, konkrétne 28.¤septembra 2012. Nemôže pracovať ako autorizovaný stavebný inžinier.

To znamená, že nemá na to príslušnú pečiatku," uviedol k prípadu hovorca Slovenskej komory stavebných inžinierov Jozef Hübel. Statik bez autorizácie komory a pečiatky nemá oprávnenie sám posudzovať statiku budovy, môže však pracovať pre niekoho, kto sa za jeho prácu zaručí. „Plnú zodpovednosť má však ten, kto má pečiatku. Oprávnenie sa dá získať späť, ak dotyčný obháji sporný projekt. Ale takýchto prípadov nie je veľa,“ dodal Hübel.

Investor piešťanskej stavby, spoločnosť Centroom, však tvrdí, že jej zmluvným partnerom v celom projekte nebol konkrétny statik, ale projekčná kancelária, pre ktorú pracoval. Pravda chcela získať aj reakciu samotného Jána T., na naše telefonáty, ani na mailové otázky však neodpovedal.

Dlhoročný statik Anton Vyskoč tvrdí, že statici môžu byť pri projektovaní a výpočtoch pod tlakmi. „Môžu byť tlaky investora na to, aby bola stavba čo najlacnejšia, dá sa tam menej výstuže, menej betónu a niektorí môžu tomu podľahnúť,“ ozrejmil Vyskoč. Podľa neho sú v takýchto prípadoch dôležité najmä skúsenosti a znalosti.

Apollo Business Centrum sa kvôli narušenej statike vyprázdňuje. Väčšina kancelárií a prevádzok je už zatvorená, ďalšie sa balia. Na väčšine dverí už visia oznamy o zatvorení alebo presunutí obchodov či bánk. Pred budovou stoja sťahovacie autá, ich zamestnanci vynášajú z obchodov a kancelárií nábytok a spisy.

„Vysťahovanie má byť ukončené 17.¤októbra. Aktuálne prebiehajú zabezpečovacie a zaisťovacie práce v súlade s rozhodnutím stavebného úradu v Ružinove. Budeme realizovať opatrenia k náprave súčasného stavu. Predpokladá sa, že začiatkom roku 2016 bude budova opäť v prevádzke,“ konštatoval hovorca vlastníka budovy Michal Donath.

V hlavnej časti centra ešte zostalo otvorených niekoľko obchodov a kaviarní. Majiteľom a predavačom včera veľmi do reči nebolo, väčšina z nich nechcela situáciu komentovať. Niektorí netušia, čo s nimi po zatvorení centra bude, ďalší hľadajú nové miesta.

„Budeme tu do šestnásteho. Plánujeme sa presťahovať, takže momentálne hľadáme nový priestor na prenájom. Teraz vypredávame iba kvôli tomu, aby sme čo najmenej prenášali,“ vysvetľuje predavačka Michaela z obchodu so sviečkami. Investor Apollo Business Centra, spoločnosť HB Reavis, ktorý budovu v roku 2006 predal firme Hannover Leasing, pre Pravdu uviedol, že s majiteľom rokujú o oprave stavby, preto na celú vec nebudú reagovať.

Podľa advokáta Júliusa Erneka spadajú statické problémy pod takzvané skryté vady, za ktoré zodpovedá predávajúci alebo prenajímateľ. „Pokiaľ ide o nájomcov, môžu sa obrátiť na prenajímateľa. V tomto konkrétnom prípade, keď nemôžu využívať priestor, Občiansky zákonník hovorí o možnosti odpustenia alebo zníženia nájmu,“ vysvetľuje.

Majitelia bytov v Piešťanoch by sa podľa advokáta mali obrátiť na toho, od koho byty kúpili. Môžu odstúpiť od kúpnej zmluvy. „Tým pádom by im mali tí, ktorí im byty predali, vrátiť kúpnu cenu, zrejme zníženú o cenu nájomného za obdobie, v ktorom tam bývali. Pokiaľ by im ju nevrátili, tak ich musia žalovať, pokiaľ by spoločnosť, ktorá im predala byty, skrachovala alebo išla do konkurzu, tak majú bohužiaľ smolu,“ uzavrel Ernek.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #statika #Apollo