V školách sa cez branný výcvik šírili bludy

Polovojenská organizácia blízka pravicovému extrémizmu podsúvala žiakom v základných školách hlúposti. Potvrdila to Štátna školská inšpekcia po kontrole v školách, ktoré povolili tejto organizácii uskutočniť "branný výcvik" spojený s prednáškou. Inšpekcia od riaditeľov žiada opatrenia, aby sa už takáto situácia neopakovala.

13.10.2015 07:00
ministerstvo skolstva, školstvo Foto: ,
Školy, ktoré usporiadali branné cvičenie, sa podľa ministerstva školstva dopustili chyby.
debata (5)

V základných školách v Ludaniciach a Preseľanoch v okrese Topoľčany vystúpilo minulý školský rok združenie aj s prezentáciou s nadpisom Aké územia obýva náš národ. Na snímke bola mapa štátov, kde žije prevažne obyvateľstvo patriace k slovanskej jazykovej skupine, rozhodne však nepatrí k neexistujúcemu slovanskému národu.

V prezentáciách bolo okrem toho veľa gramatických chýb a vulgarizmus. „Prednáška nemala nič spoločné s vlastenectvom a národným cítením, čo vytvorilo predpoklady na negatívne ovplyvňovanie postojov žiakov k vlastenectvu a ich dezorientáciu,“ uvádza sa v správe Štátnej školskej inšpekcie z kontroly v týchto školách.

Šírenie takýchto prezentácií je v rozpore s tým, čo má škola ponúkať, myslí si Šarlota Pufflerová z občianskeho združenia Občan, demokracia a zodpovednosť. „Určite to nie je v duchu výchovy k ľudským právam. Považujem to za niečo, čo je v rozpore s tým, aký má byť duch školy a čo má ponúkať ako inštitúcia, ktorá vychováva k demokracii a ľudským právam,“ hovorí Pufflerová.

Inšpekcia upozornila, že riaditelia škôl povolili uskutočnenie „branného výcviku“ organizácii, ktorá nepredložila žiadny doklad o svojej identifikácii a nezískali ani nevyhodnotili dostupné informácie o činnosti a charaktere tejto organizácie. Otvorili tak priestor na neodborné prezentovanie niektorých tém.

„Ohrozili zdravý osobnostný a sociálny vývoj žiakov a formovanie ich historického vedomia vystavili riziku,“ zhodnotila hlavná inšpektorka Viera Kalmárová. Prezentovanie tém z histórie a zdravovedy neodborníkmi bolo podľa inšpekcie v rozpore so školským zákonom.

Riaditelia oboch základných škôl podľa správy rezortu školstva pochybili a inšpekcia ich požiadala, aby prijali konkrétne opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov. Tie majú prijať do konca tohto týždňa, obe školy potom čaká druhá kontrola z inšpekcie. Podľa správy si riaditelia uvedomili, že sa nechali zmanipulovať a svoje rozhodnutie oľutovali.

Aké konkrétne opatrenia prijali, aby sa takáto situácia nezopakovala, sme sa však nedozvedeli. Riaditeľ Základnej školy v Ludaniciach Vladimír Káčer po zverejnení správy z kontroly inšpekcie už nebol v škole. V lete v reakcii na medializovanú správu o tom, aká organizácia v ich škole uskutočnila branný výcvik, sa však verejne ospravedlnil.

„V žiadnom prípade som nechcel propagovať násilie, xenofóbiu a ani nič podobné. Veľmi ľutujem svoje rozhodnutie, nedostatočnú analýzu tejto organizácie a vzniknuté dôsledky,“ uviedol vtedy Káčer vo svojom stanovisku. Ospravedlnenie formuloval aj ako upozornenie pre ostatných riaditeľov škôl, aby čo najdôkladnejšie analyzovali ponuky, ktoré školám prichádzajú.

Riaditeľ Základnej školy v Preseľanoch Marián Pčelár včera povedal, že Štátna školská inšpekcia už dostala ich vyjadrenie aj návrh opatrení. Konkrétne sa však nechcel vyjadrovať s tým, že na to nevidí dôvod. „Boli prijaté opatrenia, bolo to ohľadom dokumentácie,“ povedal Pčelár. K tomu, či bolo podľa neho v poriadku, že polovojenská skupina v ich škole robila branný výcvik, sa nevyjadril.

Šéfk a Štátnej školskej inšpekcie Viera Kalmárová. Foto: Robert Hüttner, Pravda
statna skolska inspekcia, viera kalmarova Šéfk a Štátnej školskej inšpekcie Viera Kalmárová.

Starosta obce Juraj Trsťan za riaditeľom stojí. „O probléme sme samozrejme spolu hovorili. Opatrenia, ktoré nám boli odporučené, sme splnili. Riaditeľ je poučený, aby sa takáto vec neopakovala. Ubezpečujem vás, že nikto tu nechcel šíriť nijakú xenofóbiu,“ povedal starosta.

To, aké opatrenia školy prijmú, je podľa hlavnej školskej inšpektorky v prvom rade na samotných riaditeľoch. Ak ich inšpekcia nebude považovať za dostatočné, budú žiadať o ich dopracovanie. Z opatrení musí byť Kalmárovej zjavné, že taká situácia sa nebude znova opakovať. Školy po prijatí opatrení opäť čaká kontrola.

Aj podľa Pufflerovej bude prevencia takej situácie na samotných školách. Ak by takéto aktivity v danej škole pokračovali, riaditelia by mali byť odvolaní. Zodpovednosť však podľa nej nesú aj vláda a štát. „Samotnou inšpekciou sa to nevyrieši. To, že sa takéto prípady stali, je aj dôsledkom toho, ako sa celkovo pracovalo alebo pracuje s témami výchovy k ľudským právam,“ pripomína Pufflerová.

Minister školstva v reakcii na medializované prípady „branného výcviku“ v školách upozornil riaditeľov, že si majú dať veľký pozor na to, koho vpustia k deťom do tried a v prípade branných cvičení by mali spolupracovať najmä s armádou.

„Školy nemôžu akceptovať ponuky na ukážky narábania so zbraňou od rôznych neoficiálnych zoskupení alebo takzvane historické prednášky s obsahom, ktorý sa neopiera o fakty a cieľom je presadzovanie špecifickej národnostne či rasovo podfarbenej ideológie,“ zopakoval včera minister Juraj Draxler.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #výcvik #extrémizmus