Po kolegovi budú sfušovanú budovu zachraňovať ďalší statici

Piešťanský polyfunkčný dom s narušenou statikou je už prázdny. Akurát z prízemia, kde by mali začať prvé práce, ktoré by mohli budovu dostať z havarijného stavu, sa sťahujú obchody a kaviareň. Dvanástim obyvateľom z približne 50 mesto zabezpečilo dočasné ubytovanie. Podľa hovorkyne piešťanskej radnice Evy Bereczovej by budova mohla byť opäť v prevádzke do štyroch mesiacov.

13.10.2015 12:30
Centroom, Piešťany Foto: ,
Polyfunkčný dom Centroom v Piešťanoch, ktorý má vážne narušenú statiku.
debata

„Ubytovanie mesto poskytuje iba na prechodný čas, sedem až desať dní, pokiaľ si ľudia z Centroomu zabezpečia ubytovanie. Ďalší to zvládli po svojej línii u príbuzných, alebo si niečo prenajali,“ upresnila Bereczová.

Pokiaľ ide o prízemie, podľa hovorkyne ešte presne nevedia, ako sa bude prvotná sanácia riešiť. Obchodom a kaviarni, ktoré tam sídlili, ponúklo mesto nevyužívané priestory na uskladnenie tovaru a aj autá na sťahovanie. Prvé práce by podľa nej mohli byť hotové do dvoch až troch týždňov. Do tej doby by už mala byť pripravená aj nová projektová dokumentácia, podľa ktorej prebehne rekonštrukcia.

Rozsiahle, miestami až niekoľkocenti­metrové trhliny na stenách budovy vystrašili nájomníkov, majiteľov bytov aj správcu budovy, ktorý nechal vypracovať odborný statický posudok. Ten hovorí o závažných chybách, v dôsledku ktorých môže dôjsť ku „kolapsu konštrukcie, v najhoršom prípade až k zrúteniu budovy“. Na základe toho stavebný úrad v Piešťanoch minulý týždeň vo štvrtok rozhodol o vyprataní objektu.

Obyvatelia budovy nemuseli svoje byty vyprázdniť, ako sa pôvodne predpokladalo. Keďže počas prác nebudú musieť sprístupňovať byty, sanácia bude pravdepodobne prebiehať na prvom poschodí budovy, ktoré je momentálne prázdne. Počas nej by mali byť doplnené nosné konštrukcie. Podľa statičky, ktorá nechce byť menovaná, sa zlý technický stav objektu dá zlepšiť viacerými spôsobmi. Napríklad pridaním podporných konštrukcií, ktoré zmenšia rozpätia niektorých nosných prvkov alebo oceľovými výstuhami.

„Keď merania a posudky po ukončení prác ukážu, že budova je podľa noriem, obyvatelia sa tam vrátia. Myslím, že by mohla byť znovu užívateľná o tri-štyri mesiace, samozrejme, že všetci budú tlačiť na to, aby to bolo čo najskôr,“ dodala Bereczová.

Centroom v Piešťanoch. Trhliny v jeho interiéri... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Centroom, Piešťany Centroom v Piešťanoch. Trhliny v jeho interiéri nafotil a zverejnil na sociálnej sieti primátor Miloš Tamajka.

Polícia zatiaľ prípad piešťanského Centroomu nerieši. „Polícia v Piešťanoch podanie v takejto súvislosti neeviduje. Pokiaľ ho dostaneme, budeme sa ním zákonným spôsobom zaoberať,“ konštatovala krajská policajná hovorkyňa v Trnave Martina Kredatusová.

Rovnaký statik, ktorý spolupracoval na výstavbe Centroomu v Piešťanoch, sa podieľal aj na projektoch Apollo Business Centra a 3nity v Bratislave, ktoré majú podobné problémy. Prepad strechy budovy 3nity v roku 2012 preverila aj Slovenská komora stavebných inžinierov. Keďže tento projekt statik Ján T. neobhájil, vyškrtla ho zo zoznamu autorizovaných stavebných inžinierov a zobrala mu pečiatku, ktorá ho oprávňovala robiť zodpovedného projektanta statiky.

Na otázku, či komora v takýchto prípadoch kontroluje aj ostatné stavby, statik odpovedať odmieta. „K tomu sa nechceme vyjadrovať, nekomentujeme,“ uviedol hovorca Slovenskej komory stavebných inžinierov Jozef Hübel.

Prepadnutie strechy spred troch rokov vyšetruje aj polícia. „Vo vyšetrovaní naďalej pokračujeme. Ján T. z Bratislavy je trestne stíhaný za prečin všeobecného ohrozenia,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa v Bratislave Tatiana Kurucová.

Ďalšiu budovu, s ktorou sa spája statik Ján T., bratislavské Apollo Business Centrum, v týchto dňoch tiež pre statické problémy vysťahovávajú. Obchody, kancelárie a ostatné prevádzky ho musia opustiť do soboty. V súvislosti s Apollom polícia zatiaľ žiadne trestné oznámenie neprijala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #statika #Centroom