Platí dohoda, pre ktorú obvinili primátora Liptovského Mikuláša?

Prípad heliportu v Liptovskom Mikuláši sa zamotáva. Radnica tvrdí, že zákonnosť mimosúdnej dohody, pre ktorú vyšetrovateľ obvinil primátora Jána Blcháča (Smer), potvrdil vtedajší zamestnanec mesta. On hovorí, že o obsahu zmluvy nerozhodoval. Mesto už považuje dohodu za neplatnú, podnikateľ, s ktorým bola podpísaná, si myslí opak.

16.10.2015 13:00
heliport, helikoptéra, vrtuľník, liptovský... Foto: ,
Kauza okolo stavby heliportu (na snímke je nedostavaná plocha) sa ťahá už piaty rok. V súvislosti s ňou bol obvinený primátor Ján Blcháč z prečinu zneužívania právomocí verejného činiteľa.
debata

Spis má v rukách prokurátor, ktorý by mal do konca mesiaca definitívne rozhodnúť, či v tejto kauze potvrdí obvinenie primátora. Ak by zistil nedostatky, ktoré by neboli v súlade so zákonom, môže ho aj zrušiť. Ján Blcháč je obvinený z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa pre podpísanie mimosúdnej dohody bez vedomia mestského zastupiteľstva.

Podľa dohody si investor nebude nárokovať odškodné 2,7 milióna eur, ak mu mesto umožní zrealizovať stavbu heliportu, o ktorú sa snaží už piaty rok. Keď sa o dohodu začala zaujímať polícia, mesto ju označilo za neplatnú. Tvrdí, že tak urobilo na základe právnej analýzy, ktorú si dalo vypracovať externej firme. Prečo tak primátor nekonal ešte pred podpisom zmluvy?

Podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej každá zmluva je ošetrená krycím listom, na ktorom zodpovedný pracovník mesta potvrdzuje zákonnosť zmluvy svojím podpisom. „V tomto prípade to bol konkrétny zamestnanec právneho oddelenia. Primátor nemá dôvod nedôverovať profesionalite a preverovať kroky zamestnancov právneho oddelenia, ktorí sú zodpovední za overenie zákonnosti zmlúv,“ tvrdí Čapčíková.

Právne oddelenie v čase podpisu zmluvy viedol Michal Jurči, ktorý už dnes nie je zamestnancom radnice. Na polícii v súvislosti s kauzou mimosúdnej dohody vypovedal a tvrdí, že on obvinený nebol. Zodpovednosť odmieta.

„Primátor Ján Blcháč a zástupca investora, respektíve investor pán Cyril Fogaš, pred podpisom zmluvy text zmluvy riešili sami. Oni sa sami dohadovali na tom, čo v tej zmluve bude, čo v tej zmluve nebude, nikto z právneho oddelenia do podpisu zmluvy nebol prizvaný na tieto rokovania,“ hovorí Jurči. Podrobnosti vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie uviesť nechcel.

V mimosúdnej dohode primátor Blcháč uznáva, že jeho predchodca Alexander Slafkovský (SDKÚ) pri heliporte konal nesprávne a podnikateľovi vznikla škoda. Mimosúdnu dohodu podľa stanoviska hovorkyne mesta podpisoval Blcháč „v dobrej viere ochrániť pokladnicu mesta, chcel tak predísť náhrade škody za nezrealizovaný projekt heliportu“.

Bývalé vedenie mesta najprv s projektom súhlasilo, a tak podnikateľ začal s prípravou projektu. Neskôr, po zamietavom názore verejnosti a petícii proti heliportu, mesto stanovisko zmenilo a následne mestské zastupiteľstvo heliport vyškrtlo z územného plánu. „Našej firme vznikla jednoznačne škoda, ktorú v minulosti priznal osobne aj Alexander Slafkovský,“ tvrdí podnikateľ Cyril Fogaš.

Fogaš sa pokúšal s mestom mimosúdne dohodnúť ešte vlani, keď chcel navrhnúť mimosúdne vyrovnanie 450-tisíc eur. Vtedajší primátor Slafkovský mu odkázal, že sumu si vyrátal on sám a s návrhom nesúhlasil. Trvá na tom, že mesto umiestnenie heliportu odmietlo.

„On tu živí jednu lož, v ktorej tvrdí, že má nejaké platné povolenie. Nemá žiadne platné povolenie, pretože mesto v júli 2011 svoje stanovisko zmenilo a jasne mu povedalo, že heliport tam byť nemôže,“ tvrdí Slafkovský, ktorý je dnes poslancom mesta a stanovisko podpisoval.

Podľa Fogaša územné konanie zatiaľ stále nie je právoplatne ukončené, pretože ho napadol žalobou na Najvyššom súde. Na mimosúdnu dohodu, ktorú primátor Blcháč označil za neplatnú, má podnikateľ iný názor. „Mimosúdnu dohodu považujem stále za platnú,“ povedal Fogaš.

Nechce rozoberať, aké podnikne ďalšie kroky, ani to, či si bude voči mestu uplatňovať takmer 3-miliónovú pohľadávku. Hovorí, že aj napriek vyhrotenej situácii je pripravený s mestom rokovať o riešení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #primátor #obvinenie #Liptovský Mikuláš #heliport