Prieskum: Slovákov najviac trápi nezamestnanosť

Slovákov najviac trápi nezamestnanosť a nedostatok pracovných príležitostí. Vyplýva to z prieskumu Agentúry MVK, podľa ktorého tento problém znepokojuje 40,7 percenta opýtaných. Trápi ich aj zväčšovanie rozdielov medzi ľuďmi.

16.10.2015 12:46
debata (2)

To, že bohatí ešte viac bohatnú a chudobní sa stávajú chudobnejšími, znepokojuje 37,9 percenta opýtaných. Ďalším problémom sú vysoké životné náklady, ktoré trápia 32,2 percenta. Problematická je podľa prieskumu aj úroveň zdravotnej starostlivosti (24,1%), ľudí trápi i kriminalita a zločinnosť (24%).

Aktuálna problematika utečencov a imigrantov, ktorí prichádzajú na Slovensko, sa v rebríčku problémov, ktoré trápia ľudí, umiestnila na šiestom mieste. Trápi 23,3 percenta opýtaných. O čosi menej ľudí znepokojuje úplatkárstvo a klientelizmus (21,4%) či vysoké dane a odvody (18,6%).

Dôchodky a starostlivosť o starých ľudí považujú za problematické 18,2 percenta respondentov, veľké ekonomické a sociálne rozdiely medzi regiónmi Slovenska trápia 14 percent opýtaných. Ľudí trápi aj stav justície a vymožiteľnosti práva či sociálne neprispôsobiví občania (obe po 13,4%) a rebríček najzávažnejších problémov Slovákov uzatvára úroveň školstva (9,1%) a rôzne závislosti ako alkoholizmus, drogy či gamblerstvo (6,6%).

Prieskum verejnej mienky robila Agentúra MVK v dňoch 26. septembra až 2. októbra na vzorke 1 085 respondentov. Išlo o štandardizovaný rozhovor prostredníctvom anketárskej siete technikou face-to-face interview. Ľudí sa pýtali na problémy, ktoré ich v súčasnosti najviac znepokojujú.

Respondentom položili otázku so 14 položkami, ktorú opakovane používajú vo všetkých prieskumoch, tentoraz ju však doplnili o aktuálnu problematiku utečencov a migrantov. Respondentom kládli otázku „Na lístku máte uvedené niektoré problémy, ktoré ľudí znepokojujú. Povedzte, prosím, ktoré tri z nich sú pre Vás osobne najzávažnejšie?“ Posudzované položky potom agentúra zoradila podľa výšky podielu respondentov, ktorí ich zaradili medzi najzávažnejšie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #prieskum #slováci #Prieskum MVK