Pan Ki-mun hovoril s Kiskom o problémoch vo svete

Aktuálne témy problémov vo svete boli témou rozhovoru prezidenta Andreja Kisku a generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov Pan Ki-muna, ktorí sa v nedeľu večer stretli Vysokých Tatrách.

18.10.2015 17:13 , aktualizované: 21:20
Kiska, Pan Ki-mun Foto: ,
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a prezident SR Andrej Kiska počas stretnutia na Štrbskom Plese.
debata (74)

Osobitne sa venovali utečeneckej kríze, konfliktom na Ukrajine a v Sýrii a klimatickým zmenám. Ako ďalej informoval Martin Lipták z Tlačového odboru Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky prezident dnes rovnako vyzdvihol dôležitosť OSN v súčasnom svete. „Je v životnom záujme Slovenska, aby sa pravidlá a princípy, na ktorých je OSN založená, dodržiavali, osobitne v čase zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie vo svete, vrátane nášho blízkeho susedstva. Musíme si byť vedomí, že pravidlá, ktorými sa riadime, a rozhodnutia, ktoré prijímame alebo neprijímame, ovplyvňujú ľudské životy po celom svete,“ zdôraznil Kiska.

Pan Ki-mun ocenil skvosty historickej Levoče

Pan Ki-mun v druhý deň svojej oficiálnej návštevy na Slovensku, kam ho pozval Kiska, stihol zájsť aj na Skalnaté pleso i Lomnický štít vo Vysokých Tatrách, kde si vypočul výklad vedcov z Astronomického ústavu o ich tamojšej práci. Zavítal tiež do historickej Levoče, kde sa stretol s jej primátorom Milanom Majerským a pozrel si tiež najvzácnejšie pamiatky v meste, a to Kostol sv. Jakuba s dielom Majstra Pavla, ako aj dom tohto najslávnejšie levočského rezbára.

Ocenil snahu mesta o zachovanie historického bohatstva, ktoré podľa neho svedčí aj o histórii krajiny. „Bol som očarený tým, čo som tu videl, krásou miestnych budov a historickými pokladmi, ktoré sa tu nachádzajú. Tieto naozaj patria Levočanom, ale verím, že je to aj spoločné dedičstvo ľudstva. Práve preto sa toto mesto dostalo na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, a práve preto si myslím, že je našou spoločnou povinnosťou snažiť sa o jeho záchranu a zachovanie,“ povedal v nedeľu počas návštevy Pan Ki-mun.

„Aj keď moja návšteva je len veľmi krátka, je pre mňa inšpiratívne vidieť tú krásu, očarujúce hodnoty, ktoré tu máte a verím, že tieto hodnoty a táto krása bude inšpirovať aj iných ľudí, ktorí sem zavítajú,“ uviedol generálny tajomník OSN. Zároveň pripomenul návštevu slovenského premiéra Róberta Fica v OSN, ktorý tam podľa neho veľmi jasne načrtol ciele udržateľného rozvoja. Pan Ki-mun verí, že tieto ciele prijme aj mesto Levoča za svoje ako ciele trvalo udržateľného rozvoja mesta a že sa zameria napríklad aj na oblasť klimatických zmien. Na záver mestu zaželal prosperitu a vyjadril presvedčenie, že v spolupráci s OSN sa podarí zmeniť súčasný svet na lepšie miesto.

Ako primátor mesta Levoča uviedol, pre mesto to bola jedna z najvzácnejších návštev za posledné desaťročia. „Levoča je v UNESCO a zrejme aj kvôli tomu poctil naše mesto svojou návštevou generálny tajomník. My sme si vedomí toho dedičstva, ktoré sme zdedili po našich predkoch a práve preto si to ceníme. OSN má priamo pod patronátom pamiatky UNESCO. Chceme to dedičstvo zachovávať a takpovediac odložiť pre ďalšie generácie, ktoré prídu po nás,“ uviedol.

Primátor Levoče Milan Majerský, generálny... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Majerský, Pan Ki-mun, Lajčák Primátor Levoče Milan Majerský, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák počas návštevy Levoče v rámci jeho oficiálnej návštevy Slovenska.

Pan Ki-mun už stihol aj návštevu Skalnatého plesa a Lomnického štítu vo Vysokých Tatrách. „Bolo to spojené aj s výkladom našich vedcov z astronomického ústavu o tom, aké dôležité výskumy tam robia,“ povedal Lajčák. Tatranské štíty návštevníka z OSN rovnako očarili. Lajčák pripomenul, že Pan Ki-mun už Slovensko navštívil dvakrát, raz už aj ako generálny tajomník OSN v roku 2008. Destinácie, ktoré navštívi počas súčasnej návštevy Slovenska vyberalo ministerstvo. „Dostali sme jeden a pol dňa víkendu, rozhodli sme sa, že ho zoberieme do Vysokých Tatier a okolia. Program sme vyberali tak, aby bol spojený s agendou generálneho tajomníka. Ráno sme teda hovorili o klimatických zmenách, počas obeda sa k nám pridal minister životného prostredia a hovorili sme o príprave nadchádzajúceho summitu o klimatických zmenách v Paríži a toto popoludnie je zase venované svetovému kultúrnemu dedičstvo UNESCO,“ vysvetlil Lajčák. Po Levoči tak generálneho tajomníka čaká ešte návšteva Spišského hradu.

V pondelok 19. októbra sa Pan Ki-mun presunie do Bratislavy, dopoludnia navštívi Univerzitu Komenského, kde sa stretne so študentmi a vedením školy a vystúpi s prednáškou o implementácii udržateľných rozvojových cieľov. Na Univerzite Komenského si preberie čestný doktorát a stane sa tak 118. držiteľom titulu Doctor honoris causa Univerzity Komenského. Medzi čestných doktorov UK patrí napríklad aj nemecká kancelárka Angela Merkelová (2014), vtedajší generálny tajomník OSN Kofi Annan (1999) či 14. dalajlama a nositeľ Nobelovej ceny za mier Tenzin Gyatso (2000). Pan Ki-mun navštívi aj Univerzitnú knižnicu v Bratislave a prezrie si unikátnu Bašagićovu zbierku islamských rukopisov, ktorá je na zozname Pamäť sveta UNESCO.

V historickej budove Národnej rady SR s predsedom vlády Robertom Ficom a ministrom Lajčákom otvorí v pondelok poobede výstavu venovanú 70. výročiu založenia OSN a následne bude v rámci pracovného obeda na Úrade vlády SR rokovať s premiérom. Na Bratislavskom hrade sa stretne aj s predsedom NR SR Petrom Pellegrinim. V pondelok podvečer navštívi utečenecké centrum v Gabčíkove, kde je momentálne ubytovaných 354 utečencov, ktorí sú žiadateľmi o azyl v Rakúsku. Sprevádzať ho bude minister vnútra Robert Kaliňák a ministerka vnútra Rakúska Johanna Miklová-Leitnerová. Zo Slovenska generálny tajomník OSN odcestuje v utorok.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča #Pan Ki-mun