Samson: Turecko bude tuho vyjednávať o utečencoch

Na budúci rok bude utečenecká vlna pokračovať, hovorí bezpečnostný analytik Ivo Samson. Otázkou ostáva, či krivka dosiahne svoj vrchol a či nebude neskoro.

20.10.2015 13:00
debata (31)

Slovensko je zatiaľ mimo tranzitnej trasy migrantov. Je predpoklad, že to tak zostane aj po tom, čo Maďarsko vybudovalo plot na hraniciach so Srbskom i s Chorvátskom a obnovilo kontroly na hranici so Slovinskom?
Prvý scenár je, že Slovensko je mimo hlavnej trasy, lebo utečenci sem nechcú ísť. Považujú ho za prechodnú stanicu. Ak sú zadržaní v záchytných táboroch, pokúsia sa čo najskôr dostať preč. Druhý scenár je, že keď nebude vyhnutia a budú uzatvorené hranice v strednej a juhovýchodnej Európe, tak budú hľadať inú trasu.

Potom sa Slovensko môže stať krajinou, cez ktorú budú utečenci prechádzať. Tretí scenár je dlhodobejší. Len čo sa na Slovensku napríklad tisíc či dvetisíc utečencov usadí a mechanizmus kvót bude trvať niekoľko rokov, potom už tí ľudia budú mať u nás zázemie, nebudú utekať, aj keď to nebude také luxusné ako v Nemecku alebo vo Švédsku.

V Srbsku čaká ďalších 10-tisíc migrantov, ktorí sa snažia dostať ďalej do Chorvátska a potom do Slovinska. To však mieni prijať len toľko migrantov, koľko odíde do Rakúska a následne do Nemecka. Utečenci sa tak môžu hromadiť na juhu Balkánu. Čo to môže znamenať?
Ich jedinou túžbou je nezostať na Balkáne. Budú tam v bezpečí, ale pôjde o život v podstatne horších podmienkach. Aj keď sa na Balkáne nahromadia, tak sa budú snažiť nezdržať sa tam.

Čo čaká Európu, ak Nemecko povie, že už viac migrantov nezvládne a začne ich vracať do susedných krajín?
Bolo by to veľmi absurdné. Ústami kancelárky im sľúbilo azyl. Ak by pani kancelárka padla a na jej úrad by sa dostal niekto, kto bude mať opačný názor, pôjde o zlú správu pre zvyšok Európy. Tá už aj tak nie je solidárna, prehadzuje si migrantov ako horúce zemiaky. Potvrdilo sa tým, že sa rozkladá na európske hospodárske spoločenstvo a má ďaleko od EÚ.

Len čo by teda Nemecko zlyhalo v prijímaní utečencov, tak by ťarcha padla na iné európske krajiny. Tie by nechceli prijať utečencov a hrozil by rozvrat únie, čo si však Nemci neželajú.

EÚ sa pokúša zastaviť utečencov ešte v Turecku. Podarí sa to?
Turecko bude veľmi tuho a obchodnícky vyjednávať. Môže sa to podariť. Koniec koncov tí ľudia budú bližšie k svojim domovom a potom aj ich návrat by bol jednoduchší. Domnievam sa však, že EÚ si bude musieť priplatiť.

EÚ má poskytnúť ústupky Turecku. Nenarazí takéto riešenie v členských štátoch únie na odpor?
Nie, je to obchod za obchod. Turecko bude držať migrantov na svojom území, ale bude niečo chcieť, nie iba peniaze. Turecko žiada výhody v oblasti integrácie do EÚ a uľahčenia vízovej povinnosti pre svojich občanov. Toto bude cena za to, že pomôže EÚ, aby sa zbavila nečakaného problému utečencov.

Podľa novín Financial Times Brusel pripravuje návrh, aby sa v budúcom roku prerozdelilo 200-tisíc utečencov z táborov Turecku, Jordánsku a Libanone. Možno očakávať nové spory o utečenecké kvóty?
Obyvateľstvo v Európe je veľmi nervózne, množia sa katastrofické scenáre, hoci si myslím, že neoprávnene, ak by sa príliv utečencov zastavil. Brusel musí prichádzať s novými návrhmi, aby ľudia neprepadali pesimizmu, skepse či dokonca xenofóbii.

Vynorí sa otázka, ako vyberať týchto ľudí a či nezohľadňovať etnicitu a náboženstvo. Asi dôjde k prestrelke medzi zástancami a odporcami myšlienky, že Európa má prijímať kresťanov zo Stredného východu.

Je reálne, že s nastupujúcou zimou ustane utečenecká vlna?
Je to ťažké odhadovať. Ten potenciál je natoľko dynamický v krajinách Stredného východu, že na budúci rok bude utečenecká vlna pokračovať. Otázkou ostáva, či tá krivka dosiahne svoj vrchol a či nebude neskoro.

Najpodstatnejšie je ukončenie vojenského konfliktu v Sýrii. Vyvíja EÚ dostatok úsilia, aby sa to stalo čo najskôr?
Konflikt sa ukončí v Sýrii, ale môže sa začať niekde inde. Hoci sú mudrlanti, ktorí hovoria, že je to konflikt medzi demokraciou a nedemokraciou, ale on je to prastarý konflikt medzi sunnitmi a šiitmi. Šiitov je na svete okolo 12–13 percent, ale na Strednom východe je to oveľa vyššie percento. To znamená, že proti sebe budú bojovať jednotlivé prúdy.

Takže jediný spôsob, ako stlmiť migráciu, je niečo, čo nijaký politik neprizná. Treba silnú ruku, autoritársky štát a netreba popúšťať opraty niečomu, čo je pre nás dobré, ale pre nich nie, a to je demokracia.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #utečenci #Samson #migračná kríza