Sudcom sa do etického kódexu nechce

Dokážu si sudcovia vytvoriť morálne normy, ako sa majú správať a konať? Zatiaľ to tak nevyzerá. Na program Súdnej rady sa v pondelok dostal už tretí návrh zásad etického kódexu, ktorý tentoraz predložili košickí sudcovia. Ani ten sa však nevydaril. V čase keď súdnictvu nedôveruje 74 percent obyvateľov, však už nie je na čo čakať.

20.10.2015 12:00
súdna rada, Foto: ,
Súdna rada (na snímke z novembra 2014) už tretí raz rokovala o návrhu zásad etického kódexu.
debata (9)

Podnety k tomu, ako by mal etický kódex vyzerať, malo dodať všetkých vyše 60 sudcovských rád pri jednotlivých súdoch. Za rok tak urobila iba jedna. Svoju predstavu mravných princípov pre sudcov predložili sudcovia z košického krajského súdu.

Takmer v ničom však neprekonali prvý návrh etického kódexu, ktorý pripravilo Združenie sudcov Slovenska (ZSS) pred dvoma rokmi. Rovnako obsahuje len všeobecné zásady o tom, že sudca má byť pracovitý, múdry či odvážny.

V návrhu kódexu sudcovia navyše požadujú, aby platili dva základné princípy. A to, že nie je možné zostaviť kompletný zoznam etických zásad, akými by sa mali sudcovia riadiť. Tiež, že nie každé pochybenie sudcu by malo znamenať automaticky aj disciplinárny postih.

Trvajú tiež na tom, že mravné princípy, aké by mal sudca dodržiavať, si má vytvoriť sám a sám na ich dodržiavanie aj dohliadať. Súhlasia však s fungovaním Etickej rady, v ktorej by však mali o prehreškoch sudcov rozhodovať len sudcovia.

Kódex obsahuje tiež viacero vsuviek, v ktorých sa odvoláva na niektoré európske normy. Necituje ich však. „Predložený návrh zásad nepredstavuje komplexný zoznam pravidiel správania. Vytvára sa priestor na jeho doplňovanie v ďalšom období podľa stavu vývoja spoločnosti, ako aj justície,“ píše o návrhu šéf Sudcovskej rady v Košiciach Juraj Sopoliga.

Súdna rada má na stole aj druhý návrh etického kódexu, ktorý vlani vypracovali sudcovia zo Združenia za Otvorenú justíciu (ZOJ). Predložila ho členka Súdnej rady a sudkyňa Najvyššieho súdu Elena Berthotyová. Predpokladá sa v ňom, že za bezprostrednú kontrolu dodržiavania Etického kódexu sudcami bude zodpovedná Súdna rada, ktorá na to zriadi etickú komisiu.

Tá by nemala mať právomoc postihovať sudcov, ale upozorňovať na ich zlyhanie v oblasti dodržiavania etických princípov. Komisia by mala mať právo podávať za porušenie kódexu podnety na disciplinárne stíhanie sudcov. Jej členmi by mali byť autority mimo justičného prostredia.

Berthotyová zároveň podrobila kritike prvý návrh etického kódexu z dielne ZSS. Vznikal podľa nej bez odbornej debaty a nemá štandardnú štruktúru. „Za najväčší problém považujem, že sa v ňom navrhuje, aby bol nezáväzný, konkrétne, že dodržiavanie etických noriem nemá byť spojené s dodržiavaním disciplíny a s vyvodzovaním záverov o jej nedodržiavaní,“ upozornila.

Harabinovi hrozí ďalšie disciplinárne stíhanie

Sudcovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi hrozí ďalšie disciplinárne stíhanie. Členovia Súdnej rady navrhli včera na svojom rokovaní stíhať Harabina za jeho výroky na adresu predsedníčky Súdnej rady, prezidenta republiky a trestného kolégia.

Harabin podľa členky rady Eleny Berthotyovej hanlivými výrokmi porušil povinnosti sudcu. Na adresu terajšej šéfky Najvyššieho súdu Daniely Švecovej povedal: „Ona nepozná zákon, svojím spôsobom je to chudera. Môže skončiť až na psychiatrii.“ Netaktné a neslušné správanie by mal riešiť etický kódex sudcov, ktorý Slovensku chýba a upozornili na to aj experti Európskej siete Súdnych rád.

Disciplinárne stíhanie hrozí aj senátu, ktorý viedol Harabin. Podnet naň dala Švecová za to, že traja sudcovia senátu oslobodili v máji muža, ktorý bol odsúdený za sexuálne zneužívanie. Toto rozhodnutie bolo podľa Švecovej a sudcov Trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu svojvoľné.

(vv)

Prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska, ktorá je podpísaná pod prvým návrhom, s jej stanoviskom nesúhlasí. „Je výťažkom najzákladnejších pravidiel, ktoré sú obsiahnuté v medzinárodných odporúčaniach,“ povedala. Súhlasí však s tým, že pri Súdnej rade by mal vzniknúť výbor či komisia, ktorá by sa k etike sudcov vyjadrovala. Hlas komisie by mal byť len odporúčací.

Na dôležitosť zásad správania sudcov, ktoré by mali byť upravené v podrobnejších etických pravidlách, upozorňuje advokátka Zuzana Čaputová, ktorá spolupracuje s mimovládnou organizáciou Via Iuris. „Sme krajinou, kde je podceňovaný význam sudcovskej etiky. Je úplne ignorovaný fakt, samozrejmý v zahraničí, že pozornosť venovaná etike má priamy vplyv na mieru dôvery verejnosti," povedala Čaputová.

Podľa nej vo vyspelých demokraciách práve pokles dôvery v súdnictvo býva pre sudcov dôvodom na zvýšenie nárokov na vlastné správanie. Tým zároveň vyvažujú veľkú mieru nezávislosti, ktorá im bola poskytnutá. Dôvera verejnosti je pritom podľa zahraničných kódexov považovaná za základný kameň skutočnej sudcovskej nezávislosti, myslí si Čaputová.

Via Iuris preto považuje za dôležité, aby Súdna rada otvorila diskusiu k návrhu kódexu, kreovala komisiu na jeho prípravu a zohľadnila pripomienky sudcov aj odbornej verejnosti. Minister spravodlivosti Tomáš Borec pokladá vytvorenie Etického kódexu za vec sudcov. Jeho definitívnu podobu by chcel vidieť ešte tento rok.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #Štefan Harabin #Súdna rada #etický kódex