Do Maďarska odišlo najviac policajtov v histórii

Nastúpení do vzorných radov sa päťdesiat policajtov na príkaz veliteľa vyrovnalo do pozoru. Stáli na parkovisku bratislavskej Policajnej akadémie, odkiaľ v utorok vyrážali na maďarsko-srbské hranice.

20.10.2015 12:57 , aktualizované: 19:26
policajti, Maďarsko Foto: ,
Slovenskí policajti budú v Maďarsku pomáhať v ochrane vonkajších hraníc schengenského priestoru voľného pohybu osôb.
debata (69)

Rozlúčku so svojimi blízkymi už mali za sebou. V Bratislave ich čakala ešte oficiálna časť. Pred odchodom sa s nimi prišli rozlúčiť premiér a minister vnútra.

Ide o najpočetnejšiu jednotku Policajného zboru v doterajšej histórii, ktorá bude pôsobiť v zahraničí. „Dvadsať policajtov je z Úradu hraničnej a cudzineckej polície, tí majú skúsenosti s činnosťou na hranici. Plus boli doplnení 30 policajti z krajského riaditeľstva Košice, Banská Bystrica, Nitra a Trnava. Sú z južných častí Slovenska s predpokladom, že ovládajú aj maďarský jazyk,“ povedal prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Päťdesiat našich policajtov bude mesiac hliadkovať na hraniciach Maďarska so Srbskom, ktoré sú cieľom migrantov. Je to jedna z najvyťaženejších trás tzv. balkánskej cesty, tá vedie cez Grécko, Macedónsko a Srbsko do Maďarska. Odtiaľ sa utečenci snažia dostať najmä do Nemecka. Maďarská strana pozdĺž celej hranice postavila plot. Okrem nás sa do pomoci zapojili aj Poľsko a Česká republika, z troch krajín tam bude spolu 170 policajtov.

„Tak ako sme rýchlo reagovali v prípade krízy s vyčerpaním kapacít, ktorá už začala nastávať v Rakúsku, takisto aj táto reakcia s vyslaním našej policajnej jednotky na maďarsko-srbskú hranicu súvisí jasne s prioritou ochrany vonkajšej schengenskej hranice. Samozrejme, je to aj reprezentácia Policajného zboru Slovenskej republiky, v rámci našich dobrých výsledkov pri ochrane vonkajšej hranice s Ukrajinou. Chceme takéto isté schopnosti a skúsenosti preniesť aj k našim susedom do Maďarska,“ konštatoval minister vnútra Robert Kaliňák.

Predseda vlády SR Robert Fico počas... Foto: SITA, Marko Erd
policajti, Robert Fico Predseda vlády SR Robert Fico počas slávnostného vyslania 50 policajtov na ochranu maďarsko-srbskej hranice.

Prácu našich policajtov plánuje minister spolu s premiérom skontrolovať aj osobne. „Hliadky nebudú pôsobiť na maďarsko-chorvátskej hranici, z toho dôvodu, že Chorvátsko je členským štátom únie, ale nie je členským štátom Schengenu. Pokiaľ sa tieto spoločné hliadky osvedčia, sme pripravení v tejto regionálnej spolupráci pokračovať a poskytnúť našich policajtov aj na ďalšie obdobie,“ avizoval premiér Robert Fico.

Väčšina z nich sa na akciu prihlásila dobrovoľne. Policajný prezident Gašpar potvrdil, že záujem prevyšoval možnosti. „Ak dôjde na predĺženie tejto misie, budeme môcť uspokojiť aj ďalších. V rámci tejto služby majú aj zahraničný príspevok, takže sú aj takto motivovaní,“ doplnil Gašpar.

Na misiu boli vybraní hlavne policajti z južných oblastí, ktorí hovoria po maďarsky, a tí, ktorí ovládajú angličtinu. V zmiešaných hliadkach budú môcť pomáhať aj s prekladom. Vyzbrojení sú rovnako ako hliadky u nás. Majú osobnú krátku zbraň, putá, baterku aj nočné videnie. Na území Maďarska sa budú riadiť maďarskými zákonmi a pravidlami.

„Veliteľ hliadky bude vždy kolega z maďarskej polície. Budeme plniť pokyny, ktoré bude vydávať maďarská polícia,“ vysvetlil koordinátor akcie major Peter Borbély, ktorý do Maďarska vycestoval tiež.

Maďarská strana zabezpečí pre našich policajtov ubytovanie a stravu. Financovať bude tiež tankovanie a prípadné menšie opravy áut. Platy policajtov pôjdu z rozpočtu nášho ministerstva vnútra.

Minister vnútra Robert Kaliňák s policajtmi. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Kaliňák, policajti Minister vnútra Robert Kaliňák s policajtmi.

Pre poručíka Lóránda Pasztora z riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Bratislave bude hliadkovanie na srbsko-maďarských hraniciach prvou zahraničnou akciou. Pri otázke, aké má očakávania, mu ako prvé napadne počasie. Dúfa, že im neskomplikuje hliadky a nebude pršať každý deň. Dôležité je podľa neho aj dobré zázemie, ako ubytovanie a strava. Čo sa týka služby, predpokladá, že jeho ani kolegov nič neprekvapí, skúsenosti už majú. „Už máme nejaké skúsenosti aj s migrantmi. Kontrolujeme a monitorujeme aj naše hranice. Všetci sme z výkonu, dlhoroční policajti. Podľa mňa teda s prípravou nemáme problém,“ ozrejmil Pasztor.

S policajtmi vyrazilo z Bratislavy aj 17 policajných štvorkoliek, ktoré sú prispôsobené aj na pohyb v náročnom teréne.

Pomoc susednému Maďarsku pri strážení hranice je dôležitým krokom hneď z niekoľkých hľadísk, poukazuje bezpečnostný expert Juraj Zábojník. „Nielen, že je to potrebné pre Maďarsko, ale tiež pre Slovensko. Utužujú sa tým naše vzťahy, a tiež preto, že Slovensko samotné musí byť pred nepriaznivými vplyvmi migrácie chránené,“ pripomenul Zábojník.

To, že policajti sa budú riadiť maďarskými zákonmi, je potrebné pre výkon ich služby. „Rozdiely v rámci policajných zborov nie sú veľké. Budú pôsobiť pod jednotným velením a budú sa riadiť legislatívou, ktorá je daná pre daný priestor,“ doplnil Zábojník. Ich vybavenie krátkymi zbraňami má podľa neho svoj dôvod. Krátke zbrane sú v takýchto prípadoch komfortnejšie, výber na ne padol zrejme aj preto, že situácia už nie je až taká dramatická.

O vyslaní päťdesiatich policajtov na pomoc Maďarsku rozhodla slovenská vláda ešte minulý týždeň pred summitom lídrov EÚ. Nasledovala tak Česko, ktoré sa pre pomocnú policajnú hliadku rozhodlo ako prvé. V4 týmito krokmi vyslala jasný signál o dôslednejšej ochrane vonkajších hraníc Schengenu.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #policajti #utečenci #schengenská hranica