Mimovládky dostali 500-tisíc eur na utečencov

Po uzavretí maďarských hraníc čelí obrovskému náporu utečencov Západný Balkán. Hlavná migračná vlna teraz postupuje zo Srbska smerom do Chorvátska a Slovinska. Neudržateľnou situáciou sa bude už v nedeľu zaoberať špeciálny summit krajín EÚ. Pomoc na tomto území poskytujú aj slovenskí dobrovoľníci z mimovládnych organizácií.

22.10.2015 07:00
debata (88)

Tie v stredu na projekty združené pod iniciatívou Výzva k ľudskosti dostali od slovenskej vlády 500-tisíc eur z prostriedkov štátnej lotériovej spoločnosti Tipos. Spomínaná suma je určená na pomoc utečencom v tomto roku. Počíta sa s tým, že ďalšie peniaze kabinet poskytne aj na budúci rok. „Potrebujeme tieto projekty udržať. Sme pripravení ďalej takéto aktivity financovať," povedal minister financií Peter Kažimír.

O finančnú pomoc štátu sa uchádza aj občianske združenie Človek v ohrození. Združenie má vlastný tím priamo na srbsko-chorvátskej hranici v blízkosti priechodu v Babske. Na mieste má momentálne troch dobrovoľníkov. Okrem Slovákov na hraniciach pôsobí aj viacero zahraničných dobrovoľníckych skupín.

„Dobrovoľníci informujú migrantov, rozdávajú čaj, vydávajú topánky a oblečenie, ktoré sú na jednom mieste. Spolupracujú s organizáciou Lekári bez hraníc, ktorí v tej oblasti pôsobia," uviedla Nora Beňáková zo združenia Človek v ohrození. Mimovládka hľadá dobrovoľníkov zo Slovenska. „Zatiaľ sme na tom tak, že každý týždeň hľadáme štyroch, ktorí sem pôjdu minimálne na týždeň. Ideálne šoféri," dodala Beňáková.

Migranti prichádzajú na hranice nepretržite, najviac v noci. Autobusy ich privážajú z juhu Srbska, k hranici musia kráčať ďalšie asi dva kilometre pešo. Na chorvátskych hraniciach potom čakajú, kedy budú môcť prekročiť hranice.

„Mnohým chýba odev, sú veľmi slabo obutí a najväčší problém je, kde tých pár hodín prečkajú, keď je zlé počasie a nie je dostatočné množstvo prístreškov alebo stanov," opísala aktuálnu situáciu Beňáková. Podľa nej by aj slovenská vláda mala tlačiť na EÚ a Srbsko, aby zabezpečili bezpečné humanitárne koridory a zberné centrá. Za dôležité považuje tiež lepšie financovanie humanitárnej pomoci.

Medzi organizáciami, ktoré predložili projekty, je aj Liga za ľudské práva. Tá sa sústreďuje na právnu pomoc utečencom. Ministerstvo vnútra však požiadalo regionálne zastúpenie Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) so sídlom v Budapešti, aby vymenilo túto mimovládku ako partnera pre Slovenskú republiku.

„V mnohých preukázateľných prípadoch Liga za ľudské práva toto postavenie zneužívala na nekonštruktívnu kritiku postupov polície,“ uviedlo ministerstvo vnútra. Podľa našich informácií sa však po tlaku rezortu zahraničia táto požiadavka napokon nedostala do vládneho materiálu.

Minister vnútra Robert Kaliňák nechcel veľmi túto záležitosť komentovať, a ani to, či Liga za ľudské práva ostane partnerom UNHCR. V piatok by mali o probléme rokovať zástupcovia ministerstva s predstaviteľmi regionálneho zastúpenia UNHCR.

„Nechcem do toho vstupovať, lebo nechcem do toho vnášať politiku,“ povedal minister Kaliňák. Neskôr dodal, že mimovládky by mali chápať prácu polície. „Aj napríklad to, že migranti musia dodržiavať zákon, a keď ho porušia, tak za porušenie zákona nasleduje sankcia rovnaká ako pre občana SR. Posudzovanie niektorých stanovísk, že nad nimi by mala byť väčšia tolerancia, je absurdné,“ dodal minister.

Liga za ľudské práva je znepokojená postojom rezortu vnútra. O konkrétnych výhradách nič nevie, informácie má len z médií. „Snažíme sa využívať právom dovolené nástroje na ochranu ľudských práv cudzincov. Je to predsa profesionálna vec, ktorá sa od ľudskoprávnej organizácie očakáva,“ povedala Pravde Zuzana Števulová z Ligy.

Okrem humanitárnej pomoci sa pozornosť sústreďuje aj na ochranu vonkajších hraníc Schengenu. Slovensko už poslalo do Maďarska 50 policajtov. Minister Kaliňák včera uviedol, že Slovensko je pripravené s ochranou hraníc pomôcť aj Slovinsku.

„Sme pripravení pomôcť tak Slovinsku, ako aj s Chorvátskom o tom diskutovať, lebo situácia tam nie je dobrá. Kolegom z Chorvátska aj Slovinska sme hovorili, že nestačia vyhlásenia, že treba sa na to pripraviť,“ uviedol Kaliňák. Podľa neho je potrebné pracovať na ochrane hraníc a podcenenie situácie sa teraz vypomsťuje.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Tipos #finančná pomoc #mimovládne organizácie #migračná kríza