Prevratná liečba cukrovky zachráni životy

Cukrovkárom svitla nová nádej. Po rokoch výskumu sa dočkali lieku, ktorý výrazne znižuje úmrtnosť a riziko ochorení spojených s cukrovkou. Jeho účinky vo štvrtok v Bratislave predstavili diabetológovia spolu s kardiológmi.

23.10.2015 15:00
cukrovka, diabetes Foto:
Prevratný liek na liečbu cukrovky sa môže užívať samostatne, ale aj v kombinácii s inzulínom či inými diabetickými liekmi.
debata (10)

Doteraz používané lieky síce znižovali hladinu cukru v krvi, ale nedokázali zmierniť choroby, ktoré sprevádzajú diabetes. „Nový liek bol primárne určený na zníženie vysokej hladiny cukru v krvi, čo sa podarilo. Tiež sa ukázalo, že významne znižuje počet vysoko rizikových pacientov, potrebu ich hospitalizácie, znižuje výskyt infarktu miokardu a cievnej mozgovej príhody,“ povedal prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti lekár Emil Martinka.

Ide o liek s účinnou látkou empagliflozín, ktorý je vhodný pre dospelých pacientov s cukrovkou druhého typu. Plne ho preplácajú všetky tri zdravotné poisťovne. Na Slovensku sa predpisuje približne pol roka, pričom za ostatným svetom v tomto smere vôbec nezaostávame.

Podľa Jána Murína, kardiológa z I. internej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava, lekári vďaka tomuto lieku dokážu zachrániť v priebehu troch rokov 25 pacientov a zredukovať riziko u každého jedného z troch pacientov. Preto bude podľa Murína pri liečbe diabetu preferovaným.

Liek môže predpísať len diabetológ, aby sa predišlo nesprávnej indikácii. Užívať ho môžu diabetici s cukrovkou druhého typu od 18 do 85 rokov, pokiaľ nie je možné chorobu držať pod kontrolou samotnou diétou a pohybom. Nie je určený deťom, pretože diabetes druhého typu sa u nich vyskytuje zriedkavo. Pacientom nad 85 rokov sa nepredpisuje pre určité riziká. Martinka to vysvetlil tým, že účinná látka zvyšuje vylučovanie cukru do moču, v dôsledku čoho sa z tela strácajú tekutiny a treba ich dopĺňať. U starších ľudí častejšie dochádza k dehydratácii, čo by zvyšovalo nežiaduce účinky.

Výhody nového lieku

  • znižuje úmrtnosť diabetikov
  • znižuje kardiovaskulárne choroby spôsobené cukrovkou
  • znižuje počet hospitalizácií pre srdcové zlyhávanie
  • znižuje riziko infarktu a mozgovej príhody
  • môže sa kombinovať s inými liekmi na cukrovku
  • môže sa kombinovať s inzulínom
  • znižuje hladinu cukru v krvi
Zdroj: Slovenská diabetologická spoločnosť, Slovenská kardiologická spoločnosť

Šéf diabetologickej spoločnosti pripomenul, že liek je bezpečný. „Je však drahší, ako boli tie, ktoré sme používali doteraz, a to preto, že na jeho vývoj boli potrebné pomerne vysoké finančné náklady. Predpokladáme, že čím dlhšie bude na trhu, tým sa bude jeho cena znižovať,“ doplnil Martinka.

Matej Štepianský zo zdravotnej poisťovne Dôvera uviedol, že poisťovňa ho prepláca pacientom v plnej výške. Jedno 30-tabletové balenie ju vyjde na 45,58 eura, balenie s 90 kusmi stojí 136,74 eura.

Prezentáciu nového lieku prišiel vo štvrtok podporiť aj herec Marián Labuda starší, ktorý sám trpí cukrovkou. Nový liek užíva a je s ním spokojný. Vtipne poznamenal, že o tejto chorobe sa človek najviac dozvie v čakárni u lekára. „Stretával som sa tam s jedným pacientom, ktorý raz vyšiel z ambulancie veľmi namosúrený. Pani doktorka sa na neho hnevala napriek tomu, že si dával pozor a robil všetko tak, ako treba,“ začína svoje rozprávanie herec. „Po čase sme sa v čakárni stretli opäť a on sa mi pochválil, že teraz ho lekárka vychválila a on popri tom jedol všetko, čo chcel, a výsledky má lepšie,“ ukončil.

Diabetes je totiž spojený so zmenou životosprávy. Pacienti musia zmeniť jedálny lístok a pridať viac pohybu. „Často sa ale, bohužiaľ, stáva, že pacienti úplne zanedbajú životosprávu a spoliehajú sa len na medikamentóznu liečbu. V prvom okamihu, keď im ochorenie zistia, robia všetko preto, aby si pomohli. Po čase poľavia a nie sú disciplinovaní,“ pripomína Jozef Borovka, prezident Zväzu diabetikov Slovenska. Borovka je presvedčený, že nový liek je pre pacientov aj nová nádej a už len to zlepší kvalitu ich života.

Každý dvanásty človek na svete má diabetes a každých 7 sekúnd naň zomrie jeden človek. Na Slovensku trpí cukrovkou viac ako 340-tisíc ľudí. Väčšina z nich má diabetes druhého typu. Títo ľudia žijú oveľa kratšie, pod vysokú úmrtnosť sa najčastejšie podpisujú kardiovaskulárne choroby, ktoré ohrozujú diabetikov päťkrát častejšie než zdravých ľudí. Na Slovensku si cukrovka vyžiada až 600 životov ročne.

„Očakávaná dĺžka života u 60-ročného diabetika so sprievodným srdcovocievnym ochorením je skrátená až o 12 rokov,“ upozorňuje profesor Murín. Poukázal, že v roku 1970, keď končil medicínu, bolo v Československu zaznamenaných asi 3,5 percenta diabetikov. Asi o 40 rokov neskôr ich bolo už 7 percent, teda raz toľko. „To je ohromný skok. Znepokojujúci je aj fakt, že až 12,5 percenta ľudí má takzvaný preddiabetes. To znamená, že sú v šedej zóne a je len otázkou času, kedy u nich cukrovka prepukne naplno,“ uzavrel profesor.

Táto choroba poškodzuje tepny, zužuje, upcháva ich a spôsobuje aterosklerózu. Môže viesť k akútnemu srdcovému infarktu či dokonca k náhlej smrti spôsobenej poruchou srdcového rytmu. Pacientom s cukrovkou tiež hrozí 2– až 4-krát vyššie riziko cievnej mozgovej príhody.

Diabetes druhého typu sa vyskytuje u ľudí nad 40 rokov a za jeho vznikom stojí obezita a nízka fyzická aktivita. Okrem neho existuje cukrovka prvého typu, ktorou trpia najmä mladí ľudia, a tá si vyžaduje pravidelné dodávanie inzulínu. Ženy môžu prechodne ochorieť na tehotenskú cukrovku, ktorá sa objavuje v druhej polovici tehotenstva a po pôrode sa zvyčajne stratí. Iný, špecifický typ diabetu môže byť spôsobený liekmi, niektorými chemickými látkami alebo infekciami.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #liek #diabetes #cukrovka