Kauza Centroom. Kocúrkovo riadené Murphyho zákonmi

Čo bude ďalej s "mŕtvym" piešťanským domom Centroom, z ktorého sa ľudia museli vysťahovať pre jeho katastrofálny technický stav? Kto má v tomto prípade pomôcť? Ten, kto ho projektoval? Staval? Kolaudoval? Predával v ňom byty? Má sa angažovať mesto? Štát?

25.10.2015 15:00
Centroom Foto: ,
Tesne pri vchode do opusteného domu je vjazd do garáží obchodného domu.
debata (29)

Všetci sa akosi dištancujú. Zdá sa, že vážny problém dopadol jedine na majiteľov bytov. A oni, hoci nevinní a poškodení, si ho aj musia vyriešiť. S vlastníctvom nesú zodpovednosť. „Tak to prikazujú zákony, stavebný aj správcovský,“ vzdychne si Miroslav Nevolný, jeden z tých, čo narýchlo dom opúšťali. Ako zdôrazní, ich prípad je v podstate na samostatnom Slovensku precedensom. Dosiaľ mali problémy len objekty s nebytovými priestormi.

Dom teraz v okruhu asi tri metre lemuje len páska s nápismi Zákaz vstupu a niekoľko prenosných kovových zábran. Aj tie podchvíľou niekto roztrhne, zhodí, premiestni… Naokolo vedú verejné chodníky, denne sa tadiaľ premelú stovky chodcov. Vrátane mamičiek s deťmi v kočíkoch. Funguje tu vyťažený kruhový objazd aj vjazd do garáží susediaceho Auparku, opodiaľ majú stanovište taxíky. Zväčšením ochrannej zóny by sa jednoducho narušili práva tretích osôb. Ktoré by si tiež mohli nárokovať škody. Od koho? No predsa od vlastníkov, tí sú predsa za svoj majetok zodpovední.

Na majiteľov bytov cez ich správcovskú spoločnosť BK Services nalieha aj mesto. Stavebný úrad pýta projekt sanácie domu, podľa ktorého by sa v dome urobili potrebné zabezpečovacie práce. Už niekoľko „posledných termínov“, naposledy vo štvrtok, správca zmeškal. Ivan Pauer, vedúci oddelenia stavebných služieb piešťanského mestského úradu, to vníma ako snahu „vyviniť sa“ z celej situácie. Sťažuje sa, že správca s ním nekomunikuje.

BK Services sa ku kauze nevyjadruje, jej materská BK Group len vydala vyhlásenie, že už našla vhodného partnera, ktorý by projekt mal urobiť. Spomína sa, že sa mu má venovať priamo Slovenská komora stavebných inžinierov, jej šéf Vladimír Benko však v piatok mobil nedvíhal. „Od nás vlastníkov si zatiaľ správca vyžiadal mandát, aby mohol obstarať sanačný projekt,“ hovorí Miroslav Nevolný.

Oprava domu pritom vôbec nebude jednoduchá. V prvej fáze predpokladá vykonanie základných opatrení, aby sa zamedzilo zrúteniu domu. Nosné konštrukcie zrejme bude treba dočasne podoprieť oceľovými stojkami. V druhej by sa stavba mala uviesť do obývateľného stavu, aby ju mohli vlastníci bytov znovu užívať. Bez strachu o vlastný život. Celý proces si vyžaduje čas, odhadom aspoň niekoľko mesiacov. Dom je síce poistený, ale len na sumu päť miliónov eur, pričom technické chyby nie sú poistkou pokryté. Takže opäť sa vynára otázka, kto nielen za „papierové riešenie“, ale aj za samotnú sanáciu zaplatí.

Najskôr však zase vlastníci. Môžu si síce následne súdnou cestou vymáhať náklady od investorskej akciovky Iuris Group, ktorá im byty prostredníctvom dcérskej eseročky Centroom predala. Tá zase môže zažalovať zhotoviteľov, ktorých bolo niekoľko, no ten hlavný, eseročka Vesstav, už neexistuje. Niektorým poddodávateľom navyše Vesstav „zabudol“ za práce zaplatiť. „Áno, to je pravda. Doteraz sme peniaze nedostali,“ potvrdil Karol Rýznar, riaditeľ firmy Tebau, ktorá na stavbu zapožičala rozoberateľné debnenie. Podľa neho však prípady, keď si investor na stavbu zabezpečí dodávateľa, s ktorého skorým zánikom už vopred ráta, vôbec nie sú na Slovensku ojedinelé.

Juraj Jančina, ktorého architektonická kancelária objekt Centroomu projektovala, sa tiež zodpovednosti vyhýba. Napriek tomu, že aj na tejto stavbe počítal statiku kontroverzný Ján Tomčáni, pre ktorého už mali problémy iné Jančinove diela, bratislavské bizniscentrá Apollo I a II. „Odborníci statici to teraz posudzujú, vyjadria sa,“ odkázal vlastníkom bytov. Piešťanská kauza rozhýbala bratislavských mestských poslancov. Tí žiadajú odborne preveriť všetky budovy v hlavnom meste, pod ktorých statický výpočet sa Tomčáni podpísal.

Všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že v kauze Centroom sa rozhýbali právnické mašinérie. A striehnu na každé vyjadrenie účastníkov sporu, aby ho prípadne mohli využiť vo svoj prospech. „Toto je dokonalé Kocúrkovo! Dôkaz, ako na Slovensku výborne fungujú Murphyho zákony. Najskôr si to asi všetko odskáčeme len my, čo sme bez viny a bez peňazí zostali bez strechy nad hlavou,“ uzatvára Miroslav Nevolný.

Pred vyhadzovom z bytu kúpili detskú postieľku

„Náš byt zbožňujeme. Rozhodne sa doň chceme čím skôr vrátiť!“ Manželia Miroslav (29) a Tatiana (31) Nevolní z Piešťan v tom majú jasno. V nelichotivej pozícii, v akej sa náhle ocitli, im však zatiaľ nik nevie odpovedať na otázku, kedy a či vôbec môžu s návratom počítať. Aj títo mladí ľudia sú totiž obyvateľmi momentálne najznámejšieho piešťanského obytného domu Centroom na Nitrianskej 20, ktorému hrozí zrútenie.

Spolu s vlastníkmi ďalších 43 bytov museli rešpektovať nariadenie piešťanského stavebného úradu z 8.októbra o okamžitom vyprataní domu. Na odnesenie najpotrebnejších vecí mali tri dni. Táňa má pritom tesne pred pôrodom. „V decembri čakáme naše prvé dieťa, som na rizikovom tehotenstve,“ opisuje súčasnú rodinnú situáciu. „Prichýlili nás svokrovci bývajúci v Trnave. Odtiaľ každý deň dochádzam do Piešťan za prácou,“ dopĺňa ju Miroslav. Už teraz je viac-menej isté, že z pôrodnice s prírastkom do rodiny domov nezamieria.

Mladí manželia Tatiana a Miroslav Nevolní. Foto: Ivan Majerský, Pravda
centroom, piestany, dom , statika, Nevolny Mladí manželia Tatiana a Miroslav Nevolní.

Viacerí ich susedia sú však na tom ešte horšie. Bývajú kdekade po rodinách, u príbuzných. Susedovi vozičkárovi, pôvodom z Lýbie, zabezpečila náhradné ubytovanie ambasáda jeho krajiny. Majiteľ dvoch najväčších bytov s terasami na vrchnom podlaží je zase dlhodobo v zahraničí. Vrátiť sa má až na budúci rok v apríli, dianie sleduje „na diaľku“ a veci v bytoch sa mu ratujú ťažko. A poniektorí si hľadajú podnájom. „Viete však, aké sú ceny podnájmov vo vychytenom kúpeľnom meste?! Na úrovni bratislavských,“ zdôrazňujú mladí manželia, obaja vysokoškolsky vzdelaní inžinieri.

Na nový dvojizbový byt v Centroome sa Nevolní veľmi tešili. „Prisťahovali sme sa pred necelými tromi rokmi. Pravdaže, banke sme sa predtým zaviazali 30-ročnou hypotékou,“ vyzrádza Tatiana. Spočiatku mali v prázdnom byte len matrac na spanie. Na kuchynskú linku si šetrili celý rok, pomaly bytík zapĺňali nábytkom. „No vychutnávali sme si jeho výbornú polohu. Mali sme všade blízko, do zamestnania, do obchodov, na dopravné spoje. A ten krásny výhľad! Večer sme si nikdy nenechali ujsť západ slnka,“ spomínajú.

Keď si svoje bývanie ako-tak dali dokopy, povedali si, konečne je čas na potomka. Práve pred dvoma týždňami kúpili detskú postieľku. A teraz toto…

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Centroom