Aj čerství maturanti majú šancu na nadpriemerný plat

Plat nad úrovňou priemernej mzdy, po ktorom túžia aj čerství absolventi stredných odborných škôl, nie je nedosiahnuteľný. Záleží však na tom, v akom odbore a v ktorej časti Slovenska sa zamestnajú. Vyplynulo z reprezentatívneho prieskumu agentúry AKO medzi tisíckou firiem.

27.10.2015 13:05
debata (3)

Prieskum aj tentoraz potvrdil značné regionálne rozdiely. Kým v Bratislave môže čerstvý absolvent rátať v priemere s platom 600 eur v hrubom, na západnom a strednom Slovensku je to o stovku menej, najmenšie platy majú na východnom Slovensku 480 eur. S pribúdajúcou praxou si však najviac polepšia absolventi na východnom Slovensku, naopak najpomalšie rastie ich mzda na strednom Slovensku. Po piatich rokoch praxe majú v Bratislave 800 eur, na západnom a východnom Slovensku 750 eur, na strednom 663 eur.

V niektorých profesiách však absolventi zarábajú už pri nástupe podstatne viac. Podľa prieskumu najlepšie sa darí čerstvo skončeným lakovačom a natieračom, ktorí sa zamestnajú v automobilovom priemysle, mzda tu dosahuje 950 eur v hrubom. V Bratislave v odbore aplikačný programátor, kde berú aj absolventov stredných škôl, majú pritom šancu na plat vo výške až 1 325 eur. Nad 1 300 eur zarábajú na západnom Slovensku aj elektrotechnici a autoelektrikári. Podobný plat majú aj operátori stavebných strojov po roku praxe.

Prieskum však priniesol aj jedno prekvapenie. Ukázalo sa v ňom totiž, že až 43 percent oslovených firiem neberie pri stanovení nástupného platu do úvahy dĺžku praxe uchádzača. „Znamená to, že absolvent má taký plat, ako by mal človek s praxou,“ hovorí Václav Hřích z agentúry AKO. To, že dĺžka praxe sa v mnohých firmách pri nastavení nástupného platu výraznejšie nezohľadňuje, si agentúra vysvetľuje tým, že mzdy v nich majú stanovené podľa konkrétnych pracovných pozícií. Ďalšou príčinou môže byť nedostatok záujemcov o niektoré pracovné pozície.

Mediánová mzda absolventa strednej odbornej školy
Región Nástupný plat absolventa Plat po 1 roku Plat po 5 rokoch
Bratislava 600 eur 700 eur 800 eur
Západné Slovensko 500 eur 600 eur 750 eur
Stredné Slovensko 500 eur 550 eur 663 eur
Východné Slovensko 480 eur 625 eur 750 eur

Neplatí to však všeobecne. Na predchádzajúce pracovné skúsenosti sa podľa výsledkov prieskumu najmenej prihliada v oblasti potravinárstva, zdravotníctva a gastronomických službách. „Prax, naopak, zaváži skôr v doprave a logistike, strojárstve a elektrotechnike,“ dodáva Hřích.

Podľa Martina Hoštáka z Republikovej únie zamestnávateľov je rozdiel prax a relevantná prax, teda zručnosti v danom odbore. „Ak sa uchádzate o pracovnú pozíciu, kde sa nekladie vyšší dôraz na prax, tak jej dĺžka nie je pre zamestnávateľa až taká zaujímavá,“ pripúšťa Hošták. „Na druhej strane sú niektoré pracovné pozície napríklad v strojárskej alebo eletrotechnickej výrobe, kde je žiadaná istá praktická skúsenosť, a tam dĺžka relevantnej praxe zaváži,“ pripomenul.

Zovšeobecňovať sa podľa neho nedá, aj keď praktické skúsenosti majú podľa neho pre zamestnávateľov váhu. „Prax je dôležitá v každom type zamestnania, ale niekde sa až toľko nevyžaduje, keďže zaučenie je jednoduché. Tam, kde by prípadné zaučenie pracovníka stálo značný čas a financie, je zas prax požadovaná a veľmi vítaná,“ poukázal Hošták s tým, že na niektoré pracovné pozície je takmer nemožné zohnať zamestnanca s príslušnou praxou, lebo je ich málo.

V ktorých profesiách zarábajú absolventi najviac

  • lakovači a natierači (automobilový priemysel) – celoslovenská mediánová mzda 950 eur
  • aplikačný programátor – 1 325 eur (región Bratislava), elektotechnici a autoelektrikári – vyše 1 300 eur
  • po roku praxe v pracovnej pozícii operátor stavebných strojov – 1 300 eur

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #maturanti