Na nové vrtuľníky vyčlenil rezort vnútra 80 miliónov eur

Ministerstvo vnútra na plánovaný nákup nových vrtuľníkov pre svoju letku vyčlenilo 80 miliónov eur. Uvádza sa to v Oznámení o vyhlásení verejného obstarávania zverejnenom na stránke Úradu pre verejné obstarávanie.

28.10.2015 10:59
debata (13)

Podľa dokumentu je predmetom plánovanej zákazky „dodávka celkového predpokladaného množstva, to znamená maximálne osem kusov nových, nepoužitých dvojmotorových viacúčelových vrtuľníkov, technickej dokumentácie, náradia, pozemného vybavenia a diagnostických zariadení, doplnkového vybavenia, zaškolenia personálu verejného obstarávateľa a prídavných zariadení, vrátane rozšírenej záruky“. Záujemcovia o dodanie vrtuľníkov môžu rezortu predkladať ponuky do 21. decembra, pričom pri výbere má rozhodovať najvýhodnejšia cena. Podľa dokumentu má byť nákup spolufinancovaný z európskych zdrojov.

V auguste prebral minister vnútra Robert Kaliňák do užívania Letky MV nový vrtuľník kanadsko-americkej výroby Bell 429. Stroj má v letke ministerstva nahradiť jeden z dvoch ruských vrtuľníkov MI-171, ktoré už nie sú letuschopné. Stroj má podľa ministerstva kompletnú policajnú výbavu a využívaný bude prioritne pri ochrane štátnej hranice, pátraní po nezvestných osobách a pomoci pri prírodných katastrofách. Rezort vnútra už v auguste avizoval, že pre potreby polície, hasičov a horskej služby plánuje kúpiť aj ďalšie vrtuľníky. Celkom by ich malo byť osem.

Letka ministerstva vnútra momentálne disponuje aj dvoma letuschopnými helikoptérami MI-171, ktoré plánuje využívať aj v najbližších rokoch. Rezort má v rámci letky k dispozícii aj štyri lietadlá, konkrétne dva stroje Jakovlev Jak-40 a dva Tupolev Tu-154. Zatiaľ čo lietadlá letky ministerstva vnútra slúžia najmä na prepravu najvyšších ústavných činiteľov, vrtuľníky asistujú napríklad pri záchranných prácach, hasení požiarov, výcvikoch alebo policajno-pátracích akciách.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #nákup vrtuľníkov