Fico: Slovensko postaví bariéry, ak zlyhá ochrana Schengenu

Slovensko je pripravené postaviť bariéry na zelenej hranici, ak jeho susedia zlyhajú pri ochrane vonkajšej schengenskej hranice. Novinárom to vo štvrtok povedal premiér Robert Fico počas cvičenia bezpečnostných a záchranných zložiek, ktoré bolo zamerané na ochranu Slovensko-maďarskej hranice.

29.10.2015 14:02
cvičenie Foto: ,
Premiér Robert Fico (v strede), minister vnútra Robert Kaliňák, a policajný prezident Tibor Gašpar (vpravo) prišli do Rusoviec, kde prebieha cvičenie bezpečnostných a záchranných složiek zamerané na na ochranu slovensko-maďarskej hranice.
debata (106)

Prípadné zábrany by nemali zamedziť vstup utečencov na Slovensko, ale nasmerovať ich na vybrané miesta s cieľom podrobiť migrantov kontrole.

„Ak zlyhajú iné spôsoby ochrany slovenskej hranice, tak môže dôjsť aj na fyzické zábrany. Migračnú krízu možno zvládnuť len vtedy, keď budeme dôsledne chrániť schengenskú hranicu, nedovolíme nelegálnu migráciu a budeme dôsledne oddeľovať ekonomických migrantov od tých, ktorí potrebujú pomoc,“ uviedol Fico.

Minister vnútra Robert Kaliňák dodal, že výstavba zábran by prichádzala do úvahy až po tom, čo by v iných štátoch zlyhala ochrana vonkajšej schengenskej hranice. „Nehovoríme o plote, ale o istých navádzacích bariérach, ktoré budú schopné odkloniť migrantov od najrizikovejších miest. Bariéra znemožní voľný prechod cez zelenú hranicu a usmerní (migrantov) tam, kde je možné vykonať kompletnú kontrolu,“ povedal Kaliňák.

Maďarsko, ktoré v uplynulých mesiacoch čelilo náporu migrantov, postavilo plot na hranici so Srbskom, ktorá je tiež vonkajšou hranicou EÚ. Na výstavbu zábran na hraniciach so susedmi je pripravené tiež Rakúsko a Slovinsko.

Účastníci cvičenia bezpečnostných a záchranných... Foto: Ivan Majerský, Pravda
cvičenie Účastníci cvičenia bezpečnostných a záchranných složiek.

Slovensko vo štvrtok v blízkosti celej 655 kilometrov dlhej hranice s Maďarskom zorganizovalo cvičenie bezpečnostných zložiek na ochranu hraníc pred nelegálnou migráciou. Do prvej akcie svojho druhu sa zapojilo viac ako 300 vojakov, policajtov a príslušníkov hasičského a záchranného zboru s technikou. Ich úlohou bolo po vyhlásení simulovaného zásahu zhromaždiť sa na 11 vybraných miestach, vytvoriť hliadky a potom zaujať pozície na 126 kontrolných bodoch. Súčasťou cvičenia bola aj ukážka zadržania migrantov, ktorí nelegálne prekročili hranicu.

Výpomoc policajtom od armády umožňujú slovenské zákony. Nasadenie vojakov pre potreby polície musí ale najprv schváliť vláda.

Kaliňák uviedol, že po opatreniach Maďarska proti prílivu migrantov Slovensko v súčasnosti zaznamenáva iba ojedinelé prípady príchodu utečencov na Slovensko. Po dokončení plotu na maďarsko-srbskej hranici a uzavretí zelenej hranice medzi Maďarskom a Chorvátskom sa prúd migrantov presunul do Slovinska.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenci #Robert Kaliňák #schengenská hranica