Zdravotné sestry začnú podávať výpovede

Zdravotné sestry by mali v najbližších dňoch začať dávať výpovede. Tvrdí to šéfka sesterskej komory Iveta Lazorová. Komora spolu s odborármi rozposlala pred mesiacom do regiónov tzv. deklaráciu pripravenosti k ukončeniu pracovného pomeru.

01.11.2015 16:00
debata (49)

V nej zisťovali, či sú nielen sestry, ale aj laboranti, technickí pracovníci či fyzioterapeuti ochotní dať protestné výpovede. Tých je spolu okolo 60-tisíc. Ak by všetci neprišli do práce, nastal by kolaps.

Podľa Lazorovej výzva bola úspešná a podpísalo ju 80 percent zdravotníkov. „Organizátori majú toľko podpísaných deklarácií, že v najbližších dňoch plánujú pristúpiť k podpisu samotných výpovedí,“ informovala komora.

„Sú to malé, ale aj veľké nemocnice, v ktorých sa sestry, pôrodné asistentky, ale aj ostatní zdravotníci už nemôžu pozerať na neúnosný stav v slovenskom zdravotníctve,“ povedala Lazorová. Komora zatiaľ podľa nej nechce zverejňovať presné číslo deklarácií, aby chránila členov komory a odborov.

V zdravotníckych zariadeniach totiž podľa Lazorovej začína stúpať tlak na zamestnancov. Sestry, pôrodné asistentky a ďalší zdravotnícki pracovníci nesúhlasia najmä s vládnym návrhom spôsobu ich odmeňovania.

Podpisovanie deklarácií nie je podľa Lazorovej iba bojom za zvýšenie platov, ale aj poukázanie na to, že zdravotníci sa už ďalej nemôžu pozerať na rozkrádanie v rezorte. „Aj pre korupčné kauzy totiž nie sú peniaze na platy, rekonštrukcie nemocníc, lieky či na zdravotnícky materiál,“ skonštatovala Lazorová.

Jednou z požiadaviek v deklarácii je zabezpečiť platby zo zdravotných poisťovní tak, aby mali nemocnice a ambulancie pokryté všetky náklady súvisiace so zdravotnou starostlivosťou. Predstavitelia stavovských a odborových organizácií tiež žiadajú odmeňovanie zdravotníkov na základe zákona vo všetkých zdravotníckych zariadeniach, domovoch sociálnych služieb a zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately bez diskriminácie.

Medzi ďalšie podmienky patrí započítanie času materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky a práceneschopnosti do času odbornej praxe. Ďalej zvýšenie počtu sestier a pôrodných asistentiek tak, aby bola zabezpečená kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta, garantovať tieto počty zákonom a zaviesť trestnú zodpovednosť v prípade ich nedodržania.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #výpovede