Bugár: Alternatíva k Smeru je v stranách Most-Híd, KDH a Sieť

Slovensko musí zmeniť smer a na to je potrebná uveriteľná alternatíva, ktorú volič vidí a vie ju identifikovať, myslí si predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

02.11.2015 12:24 , aktualizované: 13:48
Béla Bugár Foto: ,
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár vidí alternatívu jednofarebnej vlády Smeru v kombinácii strán Most-Híd, KDH a Sieť.
debata (42)

„Alternatívu jednofarebnej vlády Smeru vidíme v kombinácii strán Most-Híd, KDH a Sieť, ktoré z hľadiska programu a hodnotových kritérií majú k sebe najbližšie. Práve tieto tri strany by mohli vytvoriť stabilnú vládu bez Smeru,“ povedal dnes novinárom Bugár.

Líder Mosta-Híd pripúšťa, že preferencie týchto troch opozičných strán zatiaľ nedosahujú čísla Smeru, podľa neho aj preto, že KDH a Sieť zatiaľ na výzvu Mosta-Híd nereagovali. „Pokiaľ nevyšleme signál občanom a voličom, áno, taká alternatíva môže fungovať, môže vymeniť jednofarebnú vládu, tak tomu ani nemôžu uveriť,“ konštatoval Bugár. Kresťanskí demokrati a Sieť by podľa neho mali pomenovať, ako alternatívu voči Smeru vidia. „Nehovoríme o žiadnom písomnom záväzku, ani o vytváraní predvolebnej koalície. Hovoríme len o tom, aby každá z týchto troch strán povedala, že po voľbách vie spolupracovať a vytvoriť základ budúcej vlády, aby nevznikla jednofarebná vláda,“ vysvetlil Bugár. V najbližších týždňoch sa predseda Mosta-Híd chce stretnúť s predstaviteľmi KDH a Siete a diskutovať s nimi o alternatíve voči jednofarebnej vlá­de.

Slovensko podľa podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej nemôže rezignovať na zmenu vládnej garnitúry aj pre cielené vyvolávanie strachu a radikalizácie politických strán, ale aj spoločnosti. „Most-Híd je občianska strana, ktorá si ctí univerzálny koncept ľudských práv a extrémistickým prejavom a tendenciám hovorí jasné nie,“ pomenovala Žitňanská princípy, na ktorých stojí strana. Zároveň zdôraznila, že budúcnosť Slovenska vidí Most-Híd naďalej v spoločnej Európe. Preto je podľa nej dôležité, aby takáto alternatíva skutočne vznikla. „Dajme pravicovej alternatíve konkrétnu podobu. Možno to nie je záujmom tej-ktorej strany, ale je to v záujme Slovenska,“ vyzvala na spoluprácu ostatné strany Lucia Žitňanská.

Podpredseda strany László Solymos pripomenul, že stabilita a schopnosť spolupracovať sú veľmi dôležitými atribútmi takejto alternatívy. „Most-Híd je známy svojou ochotou spolupracovať, čo dokazuje počas celej svojej existencie,“ povedal Solymos. Dodal, že fungujúca spolupráca môže existovať len medzi programovo a hodnotovo blízkymi stranami. „Verím v silu lídrov týchto strán, že dokážu spolupracovať, že dokážeme spolu presvedčiť svojich voličov a sympatizantov k podpore tejto alternatívy a že pre ňu získame čo najviac nasledovateľov. Je to ideálna kombinácia skúseností a mladej dravosti, už jej chýba iba ochota a vôľa spolupracovať, takže zapracujme na nej. Som presvedčený, že čas nám dá za pravdu,“ uzavrel podpredseda Mosta-Híd.

Abrhan: KDH si vie predstaviť taký základ vlády

KDH si vie podľa predsedu poslaneckého klubu Pavla Abrhana predstaviť takýto základ budúcej vlády. Ako povedal novinárom, takýto návrh Bugára ide v línii KDH plus. „Sú to strany, ktoré majú k sebe hodnotovo blízko a dokázali by vytvoriť alternatívu proti korupcii a socialistom, ktorí na Slovensku v súčasnosti vládnu,“ povedal Abrhan.

Procházka: Je správny čas zazimovať záhradu

"Práve dnes Béla Bugár vyslovil v médiách obavu, ako to vyzerá u mňa na dvore. Keďže je práve ten správny čas zazimovať záhradu, spojme príjemné s užitočným – pozvem ho k sebe na zimný strih stromčekov a popritom preberieme aj politické témy a ja mu potom túto brigádu vrátim na jeho dvore,“ reagoval predseda Siete Radoslav Procházka.

Strana Sieť podľa jeho slov vznikla s ambíciou prispieť ku generačnej obnove verejnej služby a k reálnej zmene pomerov v prospech strednej triedy. „Pre naplnenie tohto cieľa sa snažíme a budeme snažiť urobiť maximum. Ak má verejnosť s inou predstavou o správe štátu, než akú ponúka súčasná vláda, uveriť možnosti vzniku pevnej a súdržnej zostavy, sústrediacej všetku svoju energiu práve do služby občanom, je nevyhnutné, aby všetky potenciálne súčasti takejto zostavy boli schopné aspoň minimálnej zdržanlivosti v prejavoch nevraživosti voči svojim prípadným partnerom," vysvetlil Procházka.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd