Mladí pijú aj do bezvedomia

Dno pohárika nie je cudzie ani deťom, ktoré by po alkohole vôbec nemali siahať. Ich popíjanie sa často končí hospitalizáciou v nemocnici, v horšom prípade smrťou.

03.11.2015 20:00
debata (48)

To, že po víkende zostal sedemnásťročný mladík zo Zvolena nažive, možno považovať za zázrak. Erik sa v sobotu večer zabával v jednom zo zvolenských barov. V nedeľu skoro ráno sa vybral domov, kam nedošiel.

„Okolo pol jednej ráno našli vo Zvolene na chodníku okoloidúci ležať mladého muža. Mal poranenú hlavu a bol intoxikovaný alkoholom. Najskôr bol prevezený do nemocnice vo Zvolene, neskôr do nemocnice v Banskej Bystrici,“ povedal Boris Chmel z operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby.

Mladíkovi zistili osem promile alkoholu v krvi. Pritom za smrteľnú dávku sa považuje 4 až 6 promile. „Podľa množstva alkoholu, ktorý mal mladík v sebe, už dávno nemal žiť,“ reagoval Oliver Petrík, zástupca prednostu II. kliniky pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici, kde bol Erik prevezený.

"Prijali sme ho s ťažkou poruchou vedomia. Už len tento stav mohol spôsobiť, že sa mohol udusiť zvratkami. Smrť mu hrozila aj z dôvodu nadmerného množstva alkoholu. Kritická hranica alkoholu je u každého individuálna.

Závisí to napríklad od jeho fyzickej skladby, ale aj ďalších faktorov," poznamenal Petrík. Napriek tomu, že bol Erik v ohrození života, nemal by mať žiadne zdravotné následky. V pondelok ho z nemocnice prepustili domov.

Polícia prípad nevyšetruje. Podľa krajskej policajnej hovorkyne v Banskej Bystrici Márie Faltániovej nemajú čo riešiť, pretože nedošlo k žiadnemu porušeniu zákona a Erik svojím konaním ublížil iba sám sebe.

Riaditeľ Centra pre liečbu drogovo závislých v Bratislave Ľubomír Okruhlica tvrdí, že takú hladinu alkoholu u mladistvých ešte nezaregistroval. „Čo sa týka výšky promile alkoholu, tak o podobných prípadoch som už počul, ale to sa jednalo o dospelých ľudí,“ zdôraznil.

Upozornil, že popíjanie mladých sa u nás stáva fenoménom, ktorý je často prehliadaný. „Ročne máme na Slovensku niekoľko desiatok úmrtí v dôsledku priamej otravy alkoholom. Toto je, žiaľ, tretia najčastejšia príčina úmrtí u mladých mužov vo veku od 15 do 29 rokov,“ podčiarkol Okruhlica.

Dodáva, že detský alkoholizmus sa u nás vyskytuje v nadmernom množstve. Ročne sa vie o desiatkach prípadov, čo je podľa neho len špička ľadovca. Oliver Petrík z Detskej fakultnej nemocnice z Banskej Bystrice tieto slová potvrdzuje.

„S podobnými prípadmi ako je tento z posledného víkendu sa u nás stretávame často. Vozia k nám veľa detí intoxikovaných alkoholom a mnohé z nich majú v sebe naozaj vysoké hodnoty,“ zdôraznil. Erik zo Zvolena však nie je podľa neho absolútnym rekordérom. „Podobný prípad sme už v nemocnici mali. Aj ten dotyčný mal šťastie a prežil,“ uzavrel zástupca prednostu.

Najväčšie množstvo alkoholu v krvi zistili mužovi z východného Slovenska, ktorému namerali jedenásť promile. Stavil sa s kolegami, že vypije fľašu vodky na ex a nič sa mu nestane. Vodku vypil a priamo v krčme odpadol. Aj keď potom upadol do kómy, prežil.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol