SeniorPasy dvíhajú adrenalín dôchodcom

Emócie vybičované na maximum sprevádzajú nový systém cestovania v Bratislavskom kraji. Môže za to akciovka mesta a župy, ktorá od novembra spustila integrovanú dopravu bez akejkoľvek kampane.

04.11.2015 20:00
integrovana doprava, bratislava Foto: ,
Na vybavenie SeniorPasu museli začiatkom týždňa vystáť dôchodcovia dlhé rady.
debata (85)

Zmeny zasiahli aj seniorov nad 70 rokov, ktorí na bezplatné cestovanie potrebujú doklad tzv. SeniorPas. Hoci majú čas na jeho vybavenie do konca roka, najmä v Bratislave ho chcú hneď. O vydanie preukazu v bratislavskom dopravnom podniku požiadalo za prvé tri dni vyše osemsto dôchodcov. Tieto čísla sa zo dňa na deň zvyšujú.

Od novembra je možné v celom kraji cestovať na jeden lístok autobusom, vlakom a bratislavskou verejnou dopravou. Z webstránok a letákov, ktoré sa k verejnosti dostali len tri dni pred štartom integrovanej dopravy, sa penzisti dozvedeli, že SeniorPas im vystavia traja prepravcovia zadarmo. V dlhých radoch pred pobočkami sa však dozvedeli opak. Preukazy sa elektronicky nahrávajú na čipovú kartu a tá je už spoplatnená. Jej cena je u každého dopravcu iná.

„V skutočnosti sa SeniorPas pre osoby nad 70 rokov vydáva zadarmo len k čipovej karte, poplatok za jej vydanie je 5,30 eura. Teda nebude to celkom zadarmo,“ napísala do redakcie Pravdy rozhorčená bratislavská dôchodkyňa Helena. K nej sa pridal aj Jozef (73). „Myslia si, že my tie peniaze nepotrebujeme? Je to síce len päť eur, ale dodnes sme potrebovali len občiansky preukaz, tak prečo tie zbytočné vybavovania?“ pýta sa dôchodca.

„SeniorPas je možné vydať len na bezkontaktnú čipovú kartu vydanú niektorým z dopravcov, pričom jeho vydanie je bezplatné,“ píše sa na stránke spoločnosti Bratislavská integrovaná doprava (BID), ktorá za zavedenie nového systému zodpovedá. Rovnakú informáciu uvádzajú aj prepravcovia Dopravný podnik Bratislava (DPB) a Slovak Lines, ktorí sa do projektu zapojili. Údaje o cenách čipových kariet treba hľadať na ich webových stránkach v iných sekciách.

Bratislavská integrovaná doprava teraz plánuje verejnosť dodatočne informovať cez letáky. „Zabezpečíme, aby dopravcovia túto informáciu uvádzali spolu s informáciou o bezplatnom vydávaní SeniorPasu,“ ubezpečila riaditeľka odboru dopravnej integrácie BID Zuzana Horčíková.

Ak si čipovú kartu seniori vybavujú v bratislavskom dopravnom podniku, zaplatia 5,30 eura. V prípade Slovak Lines sú to tri eurá. Priložiť musia aj fotografiu. Dopravcovia to vysvetľujú odlišným dodávateľom čipových kariet. Tí, ktorí majú preukaz na bezplatnú prepravu vlakom v rámci vládneho sociálneho balíčka, len požiadajú o jeho rozšírenie aj na MHD a prímestské spoje.

SeniorPas sa elektronicky nahráva na čipovú kartu, ktorá sa vydáva na päť rokov. Po roku si ho musia cestujúci bezplatne obnoviť. Je teda možné, že penzisti si v radoch postoja aj o rok, no za čipovú kartu už nezaplatia. „Ako keby senior za rok už nebol nad 70 rokov,“ pobúrila Bratislavčanku Helenu informácia o obnovovaní preukazov.

„Dnes vybavenie trvá dlhšie, pretože sa musia tie kartičky nastaviť, zadať na ne údaje a nalepiť fotografie. Predpokladáme, že o rok to bude rýchlejšie. Našou predstavou je, že na budúci rok si ich budú môcť ľudia obnoviť prostredníctvom internetu,“ prezradil vedúci oddelenia ekonomiky a dopravy spoločnosti BID Peter Války. Podľa neho sú seniori počítačovo gramotní alebo im s obnovením pomôžu rodinní príslušníci.

„Občiansky preukaz je predsa dôkazom toho, že cestujúci je dôchodca. Tí starší ľudia, ak majú vyšší vek, majú problém chodiť po úradoch a vybavovať si tieto preukazy,“ pripomína prezidentka Fóra pre pomoc starším Ľubica Gálisová. Tvrdí, že o týchto nových podmienkach niektorí dôchodcovia vôbec nemusia vedieť. „Vzniká problém, že budú platiť celé lístky. Obmedzuje to tých starých ľudí a je to voči nim netaktné a stresujúce,“ doplnila Gálisová. „Každý cent, ktorý ten starší človek musí zaplatiť navyše, je pre nich veľa. Z nízkych dôchodkov im zostáva na živobytie veľmi málo,“ dodala.

Chýbajúca kampaň o integrovanom systéme má za následok vyhrotené situácie. Emócie sa pred jedným z predajných stánkov dopravného podniku uplynulú nedeľu vybičovali natoľko, že medzi pracovníkmi podniku a cestujúcimi prevažne v dôchodkovom veku došlo k slovným potýčkam. Zasahovala aj SBS. Predajcovia mali penzistom vulgárne nadávať. Hovorkyňa DPB Adriana Volfová to odmieta a tvrdí, že agresívna bola druhá strana. „Viacerí z týchto občanov boli arogantní a agresívni, búchali palicami po sklenených vitrínach, za ktorými sedeli predavačky,“ povedala Volfová.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #MHD #BID #integrovaná doprava