Škandál v penziách. Sudcovia a prokurátori môžu dostať o 170 eur viac

Sudcovia a prokurátori majú benefity, o ktorých sa iným môže len snívať. Nehovoriac o penziách. Kým bežný občan dostane od januára pridané na dôchodku iba necelé dve eurá, im sa môže každý mesiac zvýšiť o slušný príplatok, až do výšky 170 eur. Tak to aspoň predpokladá návrh novely zákona o prokuratúre, ktorú by mal už v novembri schváliť parlament.

05.11.2015 08:00
súd, súdnictvo Foto:
Dôchodky sudcov a prokurátorov patria k najvyšším na Slovensku, napriek tomu sa od januára zvýšia až o 170 eur.
debata (108)

Priemerný mesačný dôchodok je momentálne okolo 409 eur, sudcovia a prokurátori si ho po 35-ročnej praxi užívajú približne v sume 1 736 eur. Ich dôchodky patria k najvyšším na Slovensku. Príplatky, ktoré im k penziám od januára pribudnú, budú podľa novely odstupňované podľa toho, ako dlho sudca či prokurátor v rezorte pracoval. V najvyššej sume 170 eur ho majú dostať tí, čo odslúžili aspoň 35 rokov.

Podľa sociologičky SAV Moniky Čambálikovej je takýto návrh poburujúci. „Nevolám po žiadnom príjmovom rovnostárstve a vôbec si nemyslím, že páni sudcovia a prokurátori by mali na starobu trieť biedu. Lenže ak im niekto mieni takto výrazne vylepšiť beztak poriadne vysoké penzie, mal by aspoň vysvetliť logiku, z ktorej vychádzal,“ uvažuje Čambáliková.

Odborníčka pripomína, že starobné dôchodky sa od januára všetkým seniorom bez rozdielu, teda aj vrátane sudcov a prokurátorov, zvýšia o 1,90 eura. Zopár eur mesačne im ešte môže priniesť zníženie DPH na vybrané potraviny. „Ak vláda okrem toho pridá určitej privilegovanej kaste občanov ešte ďalších 170 eur, vyvoláva to špekulácie, či si ju takto nechce zaviazať k vlastnej ochrane,“ mieni Čambáliková. Stále väčšie výhody pre sudcov a prokurátorov sú podľa nej navyše v priamom rozpore s veľmi nízkou dôveryhodnosťou, ktorú majú vo verejnosti. Podľa októbrového prieskumu Via Iuris nedôveruje súdom až 74 percent občanov.

Ako si prilepšia na penzii
priemerný dôchodok (v eurách) v roku bežný občan sudca či prokurátor s 35-ročnou praxou
2015 409 1 736
2016 409 + 1,90 (valorizácia) = 410,90 1 736 + 1,90 (valorizácia) + 170 (osobitný príplatok) = 1 907,90

Príplatky k dôchodkom sa majú týkať aj vdov po sudcoch a prokurátoroch, resp. vdovcov po sudkyniach a prokurátorkách. Na budúci rok by mali zo štátneho rozpočtu odčerpať 650-tisíc eur.

Rezort spravodlivosti zdôvodňuje zlepšenie sociálneho postavenia sudcov aj prokurátorov v starobnom dôchodku tým, že vykonávali náročnú funkciu, zo zákona mali rôzne obmedzenia, nemôžu napríklad podnikať, a to by malo byť náležite kompenzované. „Sudcovia sú ústavnými činiteľmi, ktorí, na rozdiel napríklad od poslancov, nemôžu mať ďalší príjem,“ zdôrazňuje Borec.

Prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek tvrdí, že prokurátori za týmto návrhom stoja. Vanek v stredu na ústavnoprávnom výbore parlamentu argumentoval, že koeficient výšky príplatku k dôchodku sa pre prokurátorov nezvyšoval 15 rokov.

Ako sa od januára 2016 zvýšia príjmy sudcom a prokurátorom

  • platy sa im zdvihnú priemerne o 280 eur, už dnes pritom poberajú okolo 3 400 eur mesačne
  • okolo 195 sudcov v penzijnom veku dostáva v súčasnosti popri plate aj starobný dôchodok
  • stúpnu im aj príplatky za riadenie, o 8 až 10 percent za každú vykonávanú funkciu
  • navyše budú mať o týždeň dlhšie zaplatenú rehabilitáciu, takže budú mať 7 týždňov dovolenky, z toho dva týždne na rehabilitáciu
  • dostávajú aj 13. a 14. plat
  • po štyroch rokoch dostanú znovu každý rok odmeny vo výške platu

Zdroj: sp, vv, novela zákona o prokuratúre, novela zákona o sociálnom poistení

Činným sudcom a prokurátorom zase novela od budúceho roka zvýši platy. Aktuálne sa ich priemerný mesačný plat pohybuje na úrovni okolo 3 400 eur. Po novom by sa im mal zdvihnúť asi o 280 eur. Presné číslo však bude závisieť od vývoja priemernej mzdy v národnom hospodárstve, ktorá je v súčasnosti 969 eur. Plat sudcu a prokurátora sa odvíja od platu poslanca, ktorý zarába trojnásobok priemernej mzdy. Sudcovský plat je 1,3-násobkom poslaneckého. Asi 195 sudcov stále pojednáva aj v penzijnom veku, čiže berie zároveň riadny plat aj starobný dôchodok.

Zvýšenie platov obhajuje ministerstvo spravodlivosti argumentom, že sudcovia a prokurátori ich mali štyri roky zmrazené a ročne tak prišli o päť miliónov eur. Pripomína tiež, že hoci práce na súdoch pre vyšší nárast prípadov pribúda, počet sudcov nerastie.

Sudcom a prokurátorom zostane aj nárok na 13. a 14. plat. Po novom by však zase raz do roka mali mať vyplatené odmeny, ktoré im pred štyrmi rokmi takisto zrušili.

Ostatným ústavným činiteľom vláda v stredu schválila ďalšie zmrazenie platov, ktoré trvá už päť rokov. Platy prezidenta, premiéra, ministrov či poslancov sú stále na úrovni z roku 2011.

Napokon si sudcovia a prokurátori od budúceho roka prilepšia aj na dovolenkách. Budú mať nárok na sedem týždňov voľna, z toho za dva týždne budú mať hradené náklady na rehabilitáciu.

K niektorým zmenám v novele, najmä čo sa týka sociálneho zabezpečenia sudcov a prokurátorov, prišlo priamo na rokovaní vlády mimo rezortného pripomienkového konania. Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič a šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic chcú predložiť pozmeňovací návrh, aby prinajmenšom paragraf o príplatku k penzii zo zákona vypadol.

© Autorské práva vyhradené

108 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #sudcovia #penzie