Vojenské lesy obviňujú súkromníkov zo založenia požiaru

Napokon až vyše 200 hektárov lesa padlo za obeť ohňu, ktorý takmer tri dni ničil Levočské vrchy. Zasiahol vojenské aj súkromné lesy. Pátranie po jeho príčinách vedie k tým, ktorí spaľovali haluzinu. Výška škôd zatiaľ nie je známa, nepôjde však o malú sumu.

05.11.2015 10:28 , aktualizované: 20:00
požiar, Kolačkov Foto: ,
Pri požiari lesného porastu zasahovalo vyše 150 profesionálnych aj dobrovoľných hasičov.
debata (4)

Po náročnej noci boli vo štvrtok na dohášanie požiaru nasadené ďalšie posily. Celkovo oheň likvidovalo až 180 profesionálnych aj dobrovoľných hasičov. „Horí v koreňovom systéme, hasiči ohniská rozhrabávajú a zalievajú,“ popísala situáciu vo štvrtok poobede hovorkyňa prezídia hasičov Zuzana Farkasová. Požiar je od štvrtka pod kontrolou a ďalej sa nerozširuje.

Ako dodal hovorca prešovských hasičov, požiar hasili od okraja do stredu, aby zabránili jeho šíreniu a úplne ho zlikvidovali. „Nie je to jednoduché. Je to predsa len obrovská plocha, aj keď je tam nasadených veľa príslušníkov hasičských zborov,“ spresnil hovorca prešovských krajských hasičov Peter Kovalík.

Hoci sa požiar nedostal na územie ani jedného z blízkych národných parkov, vyhol sa Tatranskému aj Pieninskému národnému parku, zasiahol Chránené vtáčie územie Levočské vrchy. Plamene zničili súkromné aj vojenské lesy. Miesto požiaru preto vo štvrtok prišiel skontrolovať aj minister obrany Martin Glváč a riaditeľ Vojenských lesov a majetkov Ján Jurica.

Riaditeľ označil za príčinu požiaru ľudské zlyhanie, pripomenul však, že ide iba o predpoklad, pretože oficiálne závery ešte nie sú známe. „Tým, že sa páli haluzina, čo sú zvyšky po ťažbe v lese, ktorý s nami susedí, pravdepodobne tam vznikol požiar a rozšíril sa na naše pozemky. Vlastne zhorel celý mladý les, ktorým sme obnovili plochy po kalamite v roku 2004. To je najväčšia škoda. Zhorený je však aj starý les vo veku 80 až 100 rokov,“ vysvetlil Jurica. Pripomenul, že vo vojenských lesoch platí už desať rokov zákaz pálenia haluziny. Susedné súkromné lesy sa takýmto pravidlom neriadia, a preto vznikol požiar.

S hasením ohňa pomáhali aj vrtuľníky Letky... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Požiar, Kežmarok, Ihla, Kolačkov S hasením ohňa pomáhali aj vrtuľníky Letky Ministerstva obrany SR.

„V minulosti mnohokrát títo vlastníci, ktorým boli pozemky navrátené, často rozprávali o tom, ako sú lepším vlastníkom ako vojenské lesy, ale myslím si, že táto situácia hovorí skôr o opaku,“ doplnil Glváč.

Aké vysoké škody požiar napáchal, zatiaľ nie je známe. Ich výšku nechcú kompetentní do presného vyčíslenia ani odhadovať. Minister aj riaditeľ vojenských lesov predpokladajú aj podanie trestného oznámenia.

„Keď inštitúcie na to určené urobia základné vyšetrovanie, určite budeme musieť podať aj podnet na začatie trestného stíhania a následne, keď bude vyšetrený vinník, žiadať náhradu škody, pretože určite pôjde o nemalé finančné prostriedky,“ uzavrel Glváč.

Požiar na vrchu Ihla v blízkosti obce Ihľany v okrese Kežmarok vypukol ešte v utorok napoludnie. Postupne sa rozširoval smerom na obec Kolačkov v okrese Stará Ľubovňa. Hasenie komplikoval hlavne silný vietor a ťažko dostupný členitý terén, v ktorom mali problém pristáť aj privolané vrtuľníky. Pod kontrolu dostali hasiči požiar po viac ako 24 hodinách. Rozlohu zasiahnutých lesov najskôr hasiči odhadovali na 30, neskôr 40 hektárov. Skutočná veľkosť zhorených lesov však odhady vysoko prevýšila.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #lesný požiar #kežmarok #Levočské vrchy