Školstvom otriasa šikanovanie učiteľov

Zostane Natália T., ktorá je obvinená z vydierania kolegýň, vo funkcii riaditeľky? Rada školy by o tom mala v piatok rozhodovať druhýkrát. Jej prvé stanovisko, ktoré dala radnici, bolo totiž nejasné. Primátorka Prešova Andrea Turčanová preto návrh vrátila rade na prerobenie.

06.11.2015 08:00
debata (31)

Natália T. mala vydierať štyri podriadené, ktoré jej pod nátlakom odvádzali časť odmien. Obvinenú riaditeľku z väzby minulú sobotu prepustili, stíhaná mala byť na slobode. Vo štvrtok už bolo všetko inak. Podľa našich informácií ju súd opäť poslal do väzby. Dôvodom má byť obava polície, že bude ovplyvňovať svedkov. Riaditeľka totiž mala kolegom posielať výhražné listy.

V prvom stanovisku, ktoré rada doručila na radnicu, chýbala zápisnica, prezenčná listina, odôvodnenie a odporúčanie boli nejednoznačné. V návrhu boli dve možnosti, a to buď riaditeľke pozastaviť výkon funkcie, alebo ju odvolať. „Rade školy ZŠ Sibírska bolo doručené upozornenie, že jej rozhodnutie musí byť jednoznačné a návrh doručený mestu má spĺňať všetky právne náležitosti,“ povedal Milan Grejták, tlačový referent Prešova. V piatok sa preto uskutoční ďalšie mimoriadne zasadnutie rady. Turčanová tvrdí, že ju celá situácia mrzí, pretože poškodzuje nielen dobré meno školy, ale aj celého mesta.

Inšpektorát práce na vyšetrovaní spolupracoval so Slovenským národným strediskom pre ľudské práva. V rámci vyšetrovania sa zistilo, že situácia na škole je veľmi vypätá.
Slavěna Vorobelová, hovorkyňa Národného inšpektorátu práce

Členom rady je aj poslanec mesta Stanislav Kahanec. „Kolegovia, ktorí daný návrh podporili, si zrejme neuvedomili, že nespĺňa zákonom stanovené podmienky,“ domnieva sa poslanec. Kahanec dal na rade vlastný návrh na odvolanie riaditeľky z funkcie. „Podporila ho však menšina členov,“ dodal.

Väčšina rady sa pridala k uzneseniu, ktoré podali iní poslanci. V ňom navrhovali riaditeľke pozastaviť výkon funkcie alebo ju odvolať. Kahanec však pripomenul, že rada školy nie je zo zákona oprávnená odporúčať zriaďovateľovi pozastavenie výkonu funkcie, ale len odvolanie.

Na fakt, že v škole je problém, upozorňovali niektorí zamestnanci už v roku 2012. Na základe viacerých podnetov od učiteľov boli na škole vykonané kontroly týkajúce sa diskriminácie. „Inšpektorát práce na šetrení spolupracoval so Slovenským národným strediskom pre ľudské práva. V rámci vyšetrovania sa zistilo, že situácia na škole je veľmi vypätá,“ povedala hovorkyňa Národného inšpektorátu práce Slavěna Vorobelová.

Ako ju doplnil výkonný riaditeľ strediska Marian Mesároš, z prešetrenia formou dotazníkovej metódy psychologičkou boli dokázané prvky šikanovania zo strany riaditeľky. Stredisko preto zrealizovalo v škole seminár na tému Šikanovanie na pracovisku, mobbing a bossing. Situácia sa vraj ani potom nezmenila. Riaditeľka sa im podľa slov jednej z učiteliek smiala do očí a rada školy strkala hlavu do piesku.

Až po rokoch sa našli učiteľky, ktoré sa šikanovaniu vzopreli a všetko nahlásili polícii. Vyšetrovatelia riaditeľku obvinili z vydierania. Dokopy si takýmito praktikami mala prilepšiť o 7 870 Eur. Po prevalení kauzy sa začali na povrch dostávať ďalšie prípady.

Redakcii Pravdy sa ozvalo viacero ľudí, ktorí boli sami obeťami šikanovania v školstve alebo majú o podivných praktikách informácie. Jedna z bývalých učiteliek Základnej školy v Snine tvrdí, že pre čudné praktiky odišla zo školy a viac sa k učiteľstvu nevrátila. Ako povedala, v čase, keď učila, bola nútená za podpísanie pracovnej zmluvy zaplatiť tisíc eur primátorovi, čo odmietla. Odišla nielen zo školy, ale aj zo Slovenska.

Šokujúci prípad sa riešil v škole na východe Slovenska aj v roku 2014. Vtedy mala riaditeľka školy svoju podriadenú fyzicky napadnúť pri podpisovaní dodatku pracovnej zmluvy. Predtým ju zámerne vynechávala z pracovných porád, učiteľke tiež zakázala vstup do zborovne alebo do jedálne. Prípad skončil na súde, ktorý uznal riaditeľku vinnou a nariadil jej verejné ospravedlnenie na webovej stránke školy a náhradu trov konania. Podľa našich informácií sa po čase úlohy žien vymenili. Riaditeľkou sa stala šikanovaná učiteľka a bývalá riaditeľka je jej podriadená.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #riaditeľka