Harabin môže znovu prísť o polovicu platu

Bývalý predseda Najvyššieho súdu a neskôr Trestnoprávneho kolégia, dnes už len radový sudca Štefan Harabin čelí ďalšiemu, už druhému diciplinárnemu návrhu na potrestanie z rúk šéfky Najvyššieho súdu Daniely Švecovej.

06.11.2015 12:29
debata (37)

Švecová navrhuje zníženie funkčného platu Harabina o 50 percent a jeho preloženie na krajský súd, pretože bez ospravedlniteľných dôvodov nezvolal rokovanie kolégia. „To ani na základe vlastného rozhodnutia, ani na základe podnetu predsedu senátu Dr. Juraja Klimenta, ani na základe mojej žiadosti zaslanej listom, hoci trval stav právnej neistoty vytvorenej rozdielnym rozhodovaním senátov Najvyššieho súdu,“ zdôvodnila svoj už druhý návrh na potrestanie Harabina Švecová. Ako informoval hovorca Najvyššieho súdu Boris Urbančík, tým sa podľa Švecovej dopustil závažného disciplinárneho previnenia.

Harabin už jedno disciplínárne stíhanie na krku má. Taktiež od predsedníčky Najvyššieho súdu. Jemu a sudcovi Viliamovi Dohňanskému hrozí, že ich preložia na krajský súd. Tretej členke bývalého Harabinovho senátu Gabriele Šimonovej by sa mal znížiť funkčný plat o polovicu na pol roka. Švecová ich žiadala potrestať pretože sudcovia rozhodli svojvoľne a na slobodu sa tak dostal sexuálny deviant. Harabin už predtým vyhlásil, že obavy z trestu nemá.

Harabin už raz prišiel o 70 percent svojho platu, teda viac ako 50-tisíc eur ešte ako predseda Najvyššieho súdu. Trest vtedy žiadala vtedajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská za to, že odmietol kontrolu ministerstva financií na Najvyššom súde.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Daniela Švecová #zníženie platu #disciplinárne stíhanie