Lazorová: Odchod aj dvoch sestier môže spôsobiť kolaps

Zdravotné sestry počítajú s tým, že ak z práce odídu, oddelenia, ale aj celé nemocnice prestanú fungovať. Aj napriek tomu šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová verí, že pacienti ohrození nebudú. Podľa nej sa o nich namiesto sestier postarajú lekári.

08.11.2015 16:00
Kavecka, Lazorova Foto: ,
Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.
debata (74)

Ak dajú sestry výpovede, hrozí kolaps celých oddelení, dokonca aj nemocníc?
Je to pravda, kolaps hrozí, ale bolo dostatok času na to, aby sa za takmer tri a pol roka dohodli v návrhu zákona také zmeny, s ktorými by sme boli spokojné. Ministerstvo nemalo záujem riešiť naše požiadavky, a teda zodpovednosť musí zobrať na seba ministerstvo a vláda.

Odchod koľkých sestier by pre oddelenie bol kritický?
V niektorých nemocniciach by chýbali aj dve sestry na oddelení, keďže sú počty také tesné, že by nevedeli postaviť služby na niektorých oddeleniach.

Neublíži sa tým pacientom?
Veríme, že o pacienta bude postarané, nakoľko máme dostatok erudovaných lekárov v nemocniciach.

Počas dvojmesačnej výpovednej lehoty vznikne čas na vyjednávanie. Myslíte si, že sa podarí v tomto období dosiahnuť podmienky, ktoré žiadate?
Veríme, že áno, nemôžeme jednoducho tolerovať, že tento systém nefunguje, resp. kolabuje preto, že tu neexistuje žiadna motivácia pracovať v zdravotníctve, pretože nemocnice riadia neschopní manažéri, pretože ak aj sú schopní, nemajú dostatok zdrojov a pretože zdroje sú rozkrádané.

V marci budú parlamentné voľby. Nie je táto akcia naplánovaná zámerne pred nimi?
Túto akciu naplánovalo samo ministerstvo zdravotníctva. Tri roky ťahali prípravu zákona a bez osvojenia si zásadných zmien ho predložili v júni. Jediné, v čom nám vyšli v ústrety, bola platnosť zákona aj pre neštátne nemocnice. Po pripomienkovom konaní, kde neakceptovali žiadnu z našich zásadných pripomienok, je zákon v parlamente. Oslovili sme všetkých poslancov, aby nesúhlasili s takto predloženým zákonom. Budeme robiť všetko preto, aby v zákone naše požiadavky boli prijaté nielen kvôli nám, ale aj kvôli pacientom. Takto predloženým zákonom sestry na Slovensku neudržíme a nebudeme motivovať nové sestry pre prácu v slovenskom zdravotníctve.

Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb nesúhlasí so všetkými podmienkami, ktoré žiadate od ministerstva zdravotníctva a vlády. Neobávate sa, že akcia zlyhá?
Postoj zástupcov Slovenského odborového zväzu zdravotníctva nás nijako neprekvapuje, ich umiernené postupy sú a boli aj doteraz v rozpore s ich postavením. V prvom rade by mali odbory hájiť záujmy zamestnancov, ale ak nevedia, resp. nechcú vyvinúť dostatočný tlak, je to smutné, pretože nie komory, ale odbory by mali iniciovať nátlakové aktivity preto, aby dosiahli čo najlepšie postavenie svojich členov.

Sú nízke platy dôvodom odchodu sestier zo zdravotníctva?
Podľa našich prieskumov sú najväčšou motiváciou pre odchod sestier do zahraničia predovšetkým zlé pracovné podmienky, to znamená veľa pacientov na jednu sestru v službe, málo pomocného personálu, zlá organizácia práce, veľká fyzická a psychická záťaž, takisto veľa nočných zmien v mesiaci a veľa nadčasových hodín odpracovaných v mesiaci. Pre ilustráciu, v Európskej únii na 1 000 obyvateľov v priemere pripadá osem sestier, na Slovensku je to len 5,4 sestry. Až druhá v poradí je motivácia v odmeňovaní, čo znamená, že nie zárobky, ale pracovné podmienky sú pre sestry dôležitejšie.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #Iveta Lazorová