Krajský súd v Prešove poslal obvinenú riaditeľku do väzby

Dnes už bývalá riaditeľka ZŠ Sibírska Natália T., čeliaca obvineniu z vydierania, napokon nebude stíhaná na slobode. Krajský súd v Prešove na svojom utorkovom verejnom pojednávaní vyhovel protestu prokurátora a zobral obvinenú do väzby. Odviedli ju do nej priamo z pojednávacej miestnosti.

10.11.2015 16:23
debata (5)

Krajský súd tak zrušil piatkový rozsudok okresného súdu, ktorý prepustil obvinenú z cely predbežného zadržania. Tam ju umiestnili z obavy, že môže pôsobiť na svedkov. Konkrétne malo ísť o písomnú vyhrážku adresovanú jednej z poškodených. Podľa rozhodnutia okresného súdu nebolo preukázané, že sa obvinená takéhoto konania dopustila a bývalú riaditeľku prepustil.

S týmto názorom sa však krajský súd nestotožnil. „Krajský súd na zasadnutí zrušil rozhodnutie okresného súdu a vzal obvinenú do väzby, pretože mal za preukázané, že prostredníctvom listu ovplyvňovala svedkyňu a je dôvodná obava z ďalšieho ovplyvňovania svedkov. Rozhodnutie je právoplatné,“ povedal hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák.

Obvinená pred súdom uviedla, že sa cíti nevinná. K výhražnému listu, ktorý na stole našla jedna zo štyroch poškodených učiteliek, uviedla, že ho nepísala. Potvrdiť to malo aj grafologické vyšetrenie. Priznala, že v škole síce v čase jesenných prázdnin bola, ale iba dokončiť nevyhnutné školské veci.

„Vybrala som si taký deň, aby som sa nestretla so žiadnou z poškodených, ani iných kolegov, s ktorými nie som v písomnom, ústnom ani telefonickom styku,“ uviedla pred odvolacím senátom. Obvinená už pred okresným súdom tvrdila, že žiadny trestný čin nespáchala a preto je obvinená neprávom.

Vo svojej predchádzajúcej výpovedi síce priznala, že finančné prostriedky od učiteliek zobrala a boli jej posielané aj na účet, no mali to byť vrátené pôžičky, ktoré im údajne poskytla. Peniaze na pôžičky údajne pochádzali od jej matky, ktorá je dôchodkyňa.

Krajský súd napokon rozhodol, že sú dané dôvody svedčiace o tom, že obvinená ovplyvňuje svedkov a poškodených za účelom vyhnúť sa trestnému stíhaniu, a preto Natáliu T. vzal do väzby. Predseda senátu v zdôvodnení síce uviedol, že výhražný list nebol napísaný obvinenou, ale bol napísaný na podnet obvinenej, keďže v tom čase nebol v škole okrem upratovačky a jej manžela nikto iný, kto by mal záujem vyhrážať sa poškodenej. Tým mala byť porušená podmienka prijatá okresným súdom, ktorý ju z väzby prepustil.

Natália T. čelí obvineniu z vydierania. Podľa polície pod hrozbou straty zamestnania od júna 2012 do marca 2015 nútila štyri učiteľky, aby jej mesačne odovzdávali časť zo mzdy. Celkovo malo ísť o 7 870 eur. V prípade dokázania viny jej za to hrozí trest na štyri až desať rokov. V pondelok bolo obvinenej doručené mestom Prešov ako zriaďovateľom školy odvolanie z funkcie riaditeľa.

Odvolací dekrét na základe rozhodnutia Rady školy podpísala primátorka Andrea Turčanová. Mesto zároveň poverilo vedením školy doterajšiu zástupkyňu Martinu Petrovskú. Tá sa k situácii odmietla vyjadriť. V najbližšom možnom zákonnom termíne vyhlási radnica výberové konanie na miesto riaditeľa.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #väzba #Krajský súd v Prešove #vydieranie #riaditeľka