V havarovanom vrtuľníku zomreli migranti aj Ukrajinci

Neďaleko slovensko-ukrajinskej hranice sa zrútil civilný ukrajinský vrtuľník Mi-2. Nehodu neprežilo najmenej sedem ľudí. Okrem migrantov z juhovýchodnej Ázie, vrátane dvoch žien, boli medzi nimi aj dvaja Ukrajinci. Táto udalosť si podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka vyžiada na východnej hranici mimoriadne opatrenia.

13.11.2015 13:55 , aktualizované: 14.11.2015 10:00
debata (107)

Naši policajti po stroji pátrali už od stredy. Jeho trosky aj s mŕtvymi pasažiermi našli až včera krátko popoludní pri obci Stretavka v okrese Michalovce. Vrtuľník padol v ťažko dostupnom teréne a včera večer ešte prebiehali záchranárske práce. Príčinami nešťastia mohol byť let v nízkej výške a hmla.

„Pátranie sa vlastne len začalo. Pilot sa pravdepodobne snažil vyhnúť našim silám a prostriedkom a robil nebezpečné manévre vo veľmi zhoršenom počasí. Letel veľmi nízko. Príčiny budeme podrobne skúmať,“ uviedol k prípadu minister Kaliňák.

Viacero okolností naznačuje, že lietadlo mohlo patriť pašerákom alebo prevádzačom migrantov a obeťami sú aj nelegálni utečenci. Tiež nie je vylúčené, že sa počet obetí ešte zvýši. „V tomto prípade nemôžeme potvrdiť ani vylúčiť žiadnu informáciu. Na miesto boli privolaní experti, kriminalisti, súdni lekári, ktorí budú obhliadať miesto činu,“ konštatoval Kaliňák.

Keď polícia v stredu zaznamenala prelet vrtuľníka cez naše hranice, hneď upozornila našu protivzdušnú obranu a takisto aj ukrajinskú stranu. „Ukrajinci prelet tohto stroja cez hranicu nepotvrdili, potvrdili iba let vrtuľníka na ukrajinskej strane. Napriek tomu bola spustená pátracia akcia,“ spresnil hovorca rezortu vnútra Ivan Netík. Pátranie komplikovalo nepriaznivé počasie, najmä veľká hmla. Vrtuľníky ministerstva vnútra sa teda do hľadania mohli zapojiť až včera.

Slovensko bude od Ukrajincov žiadať informácie nevyhnutné na vyšetrenie nehody. „Budeme spolupracovať, potrebujeme vedieť, kto bola posádka stroja, kto bol pilot a odkiaľ vrtuľník letel a podobne. Zatiaľ sme takéto informácie ešte nedostali, zatiaľ je to veľmi čerstvé,“ dodal Netík.

Ukrajinskú hranicu by mali po tejto tragédií vo zvýšenej miere monitorovať aj prostriedky protivzdušnej obrany. „Rozvinutie protivzdušnej obrany na našej východnej hranici je nie úplne najjednoduchšie rozhodnutie. Ide o naozaj mimoriadne opatrenie. Ale doba si vyžaduje mimoriadne opatrenia. Takže, teraz budú všetky prostriedky, ktoré má Slovensko k dispozícii, určené aj na stráženie vzdušného priestoru,“ doplnil minister.

Podľa dostupných informácií sa do vrtuľníka Mi-2 zmestí osem cestujúcich a jeden člen posádky. Ale stroj môže mať viacero úprav.

„Je to viacúčelový vrtuľník. Tento stroj nemá veľký nákladný priestor,“ opísal pilot Peter Švec. Riadiť ho dokáže iba pomerne skúsený pilot. Navyše, aby s tak naloženým strojom odletel, mal byť vycvičený. Ako naznačil, na Ukrajine je obrovské množstvo pilotov „nezamestnateľných“.

Príčin nešťastia môže byť podľa Šveca niekoľko. Od nepriaznivého počasia cez nedostatok paliva až po preťaženie. Mi-2 totiž nemá veľké výkony a za istých okolností môže mať v tomto smere problémy. „Naša východná hranica je pomerne členitá. Pokiaľ prelietaval cez kopcovitý terén, aby sa vyhol detekcii, tak to mohlo byť pomerne nízko,“ uzavrel pilot.

V krátkom čase ide už o druhý odhalený nelegálny ukrajinský stroj na našom území. V septembri na poli za obcou Nižný Hrušov v okrese Vranov nad Topľou núdzovo pristálo ukrajinské práškovacie lietadlo. Miestni obyvatelia ho našli opustené s vyrezanými identifikačnými znakmi. Stroj pravdepodobne patril pašerákom cigariet.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #havária #vrtuľník