Neskorá jeseň priniesla letné noci

Jeseň pokračuje v lámaní teplotných rekordov, ktoré začalo leto. Zima zatiaľ vo výhľade nie je, pokračovať budú celkom príjemné teploty. Zmena nastane iba v tom, že má byť viac zrážok, väčšinou to však bude iba dážď, sneh sa objaví len na horách.

14.11.2015 07:00
počasie, jeseň, matka, Foto: ,
Príjemné teploty budú pokračovať aj počas víkendu a nasledujúceho týždňa.
debata

Tento týždeň opäť padali teplotné rekordy. Meteorológovia ich zaznamenali najmä 11. novembra, keď má sviatok Martin. Je paradoxné, že s týmto menom sa podľa známej pranostiky spája príchod zimy, no tento rok sme na Martina zaznamenali extrémne teplú noc.

„V Bratislave na letisku teplota vzduchu v noci na stredu neklesla pod 13,3 stupňa Celzia. To je normálne pre letné obdobie, ale nie pre neskorú jeseň, v novembri by malo byť v noci oveľa chladnejšie,“ upozorňuje Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Odchýlky od dlhodobého normálu

Ako ďalej klimatológ dodal, podobne teplá noc bola aj na strednom a východnom Slovensku. Napríklad v Banskej Bystrici dosiahla v noci na stredu minimálna teplota 12 stupňov, v Plavči pri Starej Ľubovni neklesla nočná teplota pod 12,6 stupňa. Zaujímavé to bolo aj v Poprade, kde minimálna teplota v noci bola 9,9 stupňa. Pritom sa toto miesto nachádza v chladnejšej kotline, kde aj v lete klesá teplota pri východe slnka pod 10 stupňov.

Nezvyčajné veľké odchylky od dlhodobého normálu dosiahli aj priemerné denné teploty vzduchu, to znamená priemer za 24 hodín. Prekvapili aj v polohách, ktoré sú v nadmorskej výške okolo 1 000 metrov. Napríklad meteorologická stanica v Lome nad Rimavicou mal v utorok priemernú dennú teplotu 9,5 stupňa. Teplotný rekord pre 10. november tu predstavuje iba 6,6 stupňa. „Dovtedajší rekord v Lome nad Rimavicou bol tak prekonaný o tri stupne Celzia. To je obrovský skok, to sa pri takýchto rekordných hodnotách málokedy stáva,“ vraví Pavol Faško.

Aj v zime budú rozdiely v počasí

Jeseň sa vyznačuje výrazne odlišnými charaktermi počasia a zima by mohla byť podobná. Budú sa striedať obdobia, keď bude mrznúť, ale potom zase prídu veľmi teplé dni. To sa u nás udialo aj počas uplynulej zimy. Na Vianoce bolo ešte veľmi teplo a medzi sviatkami udrel silný mráz a nasnežilo. Ale už na začiatku druhej januárovej dekády bolo v Bratislave okolo 20 stupňov.

V utorok 17. novembra sa budú teploty cez deň pohybovať okolo 15 stupňov. Najvyššiu teplotu v tento deň zaznamenali v roku 2002, keď v Trebišove bolo 21,3 stupňa. Naopak najmrazivejším bol 17. november 1985, v Oravskej Lesnej vtedy teploty klesli na mínus 22,5 stupňa. Pamätný 17. november 1989 bol tiež oveľa chladnejší ako ten tohtoročný, v noci a ráno mrzlo, v Bratislave bola maximálna denná teplota 3 stupne, v Košiciach 1,7 stupňa a v Poprade mínus 1 stupeň.

Ako bude?

  • Sobota Prevažne polooblačno, ojedinele prehánky. Denná teplota 8 až 13 stupňov, na severe okolo 7 stupňov.
  • Nedeľa Od západu veľká oblačnosť až zamračené, na mnohých miestach dážď, na horách od 800 m sneženie. Denná teplota 7 až 12 stupňov, na severe okolo 5 stupňov.
  • Pondelok Oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď, od 1000 m sneženie. Denná teplota 12 až 17 stupňov.
  • Utorok Polooblačno, ojedinele slabé zrážky, v nižších polohách hmlisto. Denná teplota 11 až 16 stupňov, na severe okolo 9 stupňov.
  • Streda Veľká oblačnosť až zamračené, na viacerých miestach dážď. Denná teplota 10 až 16 stupňov.
  • Štvrtok V noci dážď, cez deň ubúdanie zrážok. Denná teplota 9 až 14 stupňov, na severe okolo 7 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #jeseň