Kiska po útokoch v Paríži: Európa potrebuje ešte väčšiu jednotu

Teroristi znovu zabíjali ľudí v Paríži, aby medzi nami v Európe šírili strach a nenávisť, aby medzi nami šírili zlo a chaos, napísal v sobotu ráno na svojom facebookovom profile prezident Andrej Kiska. Reagoval tak na sériu teroristických útokov v Paríži, počas ktorých podľa posledných údajov zomrelo vyše 150 ľudí. "Sme šokovaní, sme smutní a sme aj rozhorčení," zdôraznil.

14.11.2015 08:55
debata (497)

Európa potrebuje po tejto ťažkej noci ešte väčšiu jednotu a potrebuje skutočnú akčnosť. Terorizmus nikdy nerozvráti demokraciu a slobodu Európy, ak dokážeme svoje hodnoty brániť. Spoločne a rázne, vyhlásil slovenský prezident.

Andrej Kiska zároveň vyjadruje úprimnú sústrasť pozostalým teroristických útokov v Paríži, francúzskemu ľudu a Francúzsku, ktoré je tak strašne skúšané terorizmom.

Slovenskí politici sú otrasení

Francúzsko je kolískou slobody, rovnosti a bratstva, a preto predseda parlamentu Peter Pellegrini vyjadruje úprimnú ľútosť nad desiatkami mŕtvych, ktorí zahynuli pri útokoch. Ako napísal na sociálnej sieti, takéto činy treba ostro odsúdiť a zabrániť ich opakovaniu.

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár odsúdil ohavné činy, ktoré spáchali teroristi v Paríži. „Sú útokom na našu slobodu a princípy, na ktorých stojí Európa,“ povedal.

Predseda KDH a podpredseda NR SR Ján Figeľ vyjadruje zhrozenie nad teroristickým masakrom v Paríži. Piatkové vražedné útoky boli najväčšou koordinovanou teroristickou akciou v Európe v tomto storočí. Ján Figeľ v mene KDH zdieľa hlbokú sústrasť s bolesťou príbuzných zabitých obetí a tiež súcit so všetkými zranenými.

„Civilizovaný svet sa musí zomknúť pri obrane základných, univerzálnych hodnôt a spoločne sa brániť proti fanatickému islamskému terorizmu. Stojíme pevne pri obhajobe ľudskosti a slobody doma, v Európe a vo svete,“ povedal Figeľ.

MZV kontaktovalo Slovákov v Paríži

Silné rozhorčenie vyjadruje slovenské ministerstvo zahraničných vecí nad sériou útokov v Paríži. „Ostro odsudzuje zákernú sériu teroristických útokov v Paríži, pri ktorých zahynuli nevinní ľudia a mnoho ďalších bolo zranených,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva, ktoré poskytol hovorca Peter Stano.

Ministerstvo pociťuje hlbokú ľútosť nad vyhasnutými životmi a vyjadruje sústrasť rodinám obetí i vláde Francúzska. Zároveň vyjadruje Francúzsku solidaritu a plnú podporu v boji proti terorizmu. Ministerstvo dúfa, že iniciátori a osoby zodpovedné za naplánovanie a vykonanie týchto zbabelých útokov budú rýchlo identifikované a postavené pred súd.

Francúzske úrady zatiaľ nepotvrdili, či medzi obeťami boli aj slovenskí občania. Ani na ministerstvo, ani na slovenské veľvyslanectvo v Paríži sa zatiaľ neobrátili žiadni slovenskí občania so žiadosťou o pomoc. Rezort diplomacie už kontaktoval Slovákov zdržiavajúcich sa v Paríži, ktorí sa zaregistrovali prostredníctvom registračného formulára a je pripravený poskytnúť slovenským občanom nevyhnutnú pomoc. Ministerstvo je naďalej v kontakte s príslušnými francúzskymi úradmi a situáciu pozorne sleduje a vyhodnocuje.

Občania SR, ktorí potrebujú pomoc v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži, môžu kontaktovať diplomatickú pohotovostnú službu slovenského veľvyslanectva v Paríži (+33 672 07 68 32), alebo ministerstva (02 5978 2211).

497 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #výbuchy #Paríž #Andrej Kiska