Gazda: Je otázne, ako chce pápež Bezákovi pomôcť

Pápež František je pripravený pomôcť odvolanému trnavskému arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi. Povedal to slovenským biskupom, ktorých tento štvrtok prijal v Apoštolskom paláci vo Vatikáne. Stretnutie za zatvorenými dverami trvalo približne hodinu.

16.11.2015 09:30
robert bezak Foto: ,
Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák.
debata (57)

Zúčastnilo sa na ňom pätnásť slovenských biskupov a tému o Bezákovi nadhodil bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Z rozhovoru s pápežom malo tiež vyplynúť, že bez zmeny postoja odvolaného arcibiskupa Bezáka nie je možné jeho situáciu vyriešiť. Podľa cirkevného analytika Imricha Gazdu, nie je jednoznačné, čo pápež o Bezákovi povedal a akú pomoc vlastne myslel. „Bolo tam 15 biskupov, tí počuli priamo, čo sa tam rozprávalo. My ostatní sme odkázaní na ich sprostredkované informácie. Je však otázne, či budú o tom biskupi ochotní hovoriť,“ povedal Gazda. Analytik bol sám prekvapený, že biskupi „kauzu Bezáka“ sami pred pápežom otvorili.

Pápež sa vyslovil, že je pripravený pomôcť arcibiskupovi Bezákovi. O akú pomoc by mohlo ísť?

Ťažko povedať, čo tým myslel, pretože to nebolo špecifikované. Sme odkázaní iba na zdroje, teda biskupov, ktorí sa na stretnutí s pápežom zúčastnili. Arcibiskup Zvolenský na otázku, v čom má spočívať táto pomoc, reagoval tak, že sa treba obrátiť na pápeža. Viac by mohol zodpovedať aj arcibiskup Bezák, ktorého sa to týka, a biskup František Rábek, ktorý bol na stretnutí s pápežom tiež. Sú to jediní dvaja predstavitelia, ktorí by o tom mohli rozprávať.

Čoho by sa teda pomoc mohla podľa vás týkať? Financií? V návrate Bezáka do nejakej cirkevnej funkcie?

Je to ťažké povedať. Či chce pápež Bezáka duchovne povzbudiť v tej pozícii, v akej sa teraz nachádza, alebo či mu chce ponúknuť nejaký úrad, nejaké začlenenie do štruktúr cirkvi. Zaujímavé je to, že toto isté pápež povedal arcibiskupovi Bezákovi aj na jar, že mu je ochotný pomôcť. Prešlo pár mesiacov, prešiel polrok a nič sa nestalo.

Zaujímavé je, že pápež povedal arcibiskupovi Bezákovi aj na jar, že mu je ochotný pomôcť. Prešlo pár mesiacov, prešiel polrok a nič sa nestalo.

A ako si máme vysvetliť podmienku, že Bezák sa musí najprv zmeniť?

S touto informáciou by som narábal veľmi opatrne, pretože o stretnutí biskupov s pápežom informoval arcibiskup Zvolenský a ten túto vec nespomenul. Jediný, kto k tomu niečo povedal, bol biskup Rábek. Ten uviedol, že všetko závisí od arcibiskupa Bezáka. Na otázku médií, či dôvody Bezákovho odvolania pretrvávajú, Rábek odpovedal, že kým ich arcibiskup Bezák nezmení, tak áno. Osobne toto vyjadrenie vnímam tak, že Rábek hovoril za seba a netlmočil slová pápeža.

Prečo si myslíte, že ide o osobné vyjadrenie biskupa Rábeka?

O takzvanej pápežovej podmienke písali len médiá, lenže táto informácia sa na nikoho neodvolala. Podľa mňa to je príliš závažné tvrdenie na to, aby nebolo odzdrojované. Preto k tomu pristupujem dosť opatrne. Pre mňa je meritom veci to, čo povedal k celému stretnutiu biskupov s pápežom arcibiskup Zvolenský. Ten uviedol, že k otázkam o pomoci Bezákovi by sa mal vyjadriť pápež.

Nemohol mať biskup Rábek na mysli aj to, že arcibiskupovi Bezákovi chýba pokora? Bezák odišiel v novembri 2013 do kláštora v Taliansku, kde mal žiť život rehoľníka, no vydržal tam len rok.

Nechcem nad tým špekulovať, je mi to ťažko hodnotiť. Nebol som tam, mám sprostredkované informácie. Na otázku, či dôvody na jeho odvolanie pretrvávajú, Rábek naznačoval, že to záleží na arcibiskupovi Bezákovi.

Prekvapilo vás, že sa táto kauza riešila na návšteve vo Vatikáne?

Áno, prekvapilo ma, že to otvorili práve naši biskupi. Sám arcibiskup Zvolenský povedal, že on bol ten, kto nadhodil pápežovi túto tému po dohode s ostatnými biskupmi. Jednoducho, už na stretnutie s pápežom išli s tým úmyslom, že o Bezákovi budú hovoriť.

Prečo sa biskupi takto rozhodli?

Cítia, že mnohí ľudia na Slovensku tým stále žijú a že jednoducho celý ten problém visí vo vzduchu.

Viete, čo teraz arcibiskup Bezák robí?

Viem iba to, že sa zdržiava na Slovensku, niekde v Bratislave alebo v okolí. Ako žije neviem. Pred viac ako rokom sa vrátil z Talianska. Naďalej má titul arcibiskupa, ale jednoducho je bez úradu. Už viackrát som opakoval, že je to veľmi neštandardná situácia v cirkvi, že máme arcibiskupa, ktorý nemá žiadny úrad.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Bezák #pápež František #arcibiskup