Zo skríň treba vyberať zimné kabáty

Z príjemných jesenných teplôt skočíme rovno do zimy. Na takúto teplotnú zmenu sa na Slovensku môžme pripraviť už počas tohto víkendu, kedy sa očakáva výrazný prepad teplôt a niekde môže dokonca napadnúť sneh.

21.11.2015 08:00
počasie, chladno, zima, ochladenie, Foto: ,
V piatok potrápil ľudí nepríjemný studený vietor.
debata

Ochladenie, spojené aj s nepríjemným vetrom ale bude len dočasné. Uplynulý týždeň sa niesol v znamení veľmi príjemných teplôt, ktoré na niektorých miestach dosahovali rekordné hodnoty.

Napríklad v Hurbanove namerali v stredu 18. novembra 20,5 stupňov Celzia, v Dolných Plachtinciach na juhu stredného Slovenska 18,5 stupňa Celzia, v Bratislave na letisku dosahovala teplota 18 stupňov Celzia a teplo bolo aj v Košiciach, kde namerali 17,5 stupňa Celzia.

Už v piatok ale začali teploty postupne klesať a ich výrazný prepad sa očakáva už túto sobotu a nedeľu. To by sa už ľudia nemali pohnúť z domu skôr, ako si oblečú teplé zimné bundy.

„Počas víkendu pocítime výraznú zmenu charakteru počasia. Na miestach, kde boli ešte v stredu zaznamenané teplotné rekordy spadnú denné teploty dosť hlboko pod desať stupňov Celzia. V severných regiónoch sa už aj cez deň budú teploty blížiť k nule. Pocit chladu bude umocňovať silný studený vietor. V sobotu bude niekde ochladenie sprevádzať aj dážď, v priebehu noci zo soboty na nedeľu a v nedeľu sa už zrážky na niektorých miestach budú meniť na zmiešané až snehové,“ vykresľuje situáciu najbližších dní klimatológ Pavol Faško.

Ako bude

  • Sobota: oblačno, daždivo, nočné teploty +5 až 0 stupňov, denné +3 až +8 stupňov Celzia
  • Nedeľa: oblačno, dážď, miestami sneženie, nočné teploty +2 až –3 stupne, denné +2 až +6 stupňov, v severnejších polohách okolo nuly
  • Pondelok: polooblačno, až oblačno, miestami sneženie, nočné teploty 0 až –5 stupňov, denné +1 až +5 stupňa Celzia
  • Utorok: chladno, nočné teploty –3 až –8 stupňov, denné –1 až +4 stupne Celzia
  • Streda: podobne ako v utorok, nočné teploty –1 až –7 stupňov, denné –1 až +4 stupne Celzia.

Sneh, s výnimkou vysokých nadmorských polôh sa ale na prehriatej zemi nemá šancu udržať. Takže nedočkaví lyžiari budú musieť za svojou záľubou vycestovať do najvyššie položených miest. Na pokles teplôt by mali zareagovať aj pestovatelia kvetín, či ozdobných rastlín.

Meteorológovia predpovedajú na víkend, no aj na nasledujúce dni mínusové nočné i ranné teploty, čo by rastliny mohlo poškodiť. Kto ich má ešte položené vonku, mal by ich v sobotu, najneskôr však v nedeľu odložiť na miesto, na ktorom nezamrznú.

Zmenu počasia sme pocítili už v piatok, kedy teploty v porovnaní s predchádzajúcimi dňami klesli o niekoľko stupňov a ľuďom znepríjemňoval život aj studený vietor. Napriek tomu, v porovnaní s rôznymi historickými štatistikami, bol aj včerajšok skôr teplotne nadpriemerný.

Faško poznamenáva, že od roku 1951 bola k dátumu 20. november zaznamenaná najnižšia teplota v roku 1971. Bolo to na Lomnickom štíte, kde namerali mínus 22 stupňov Celzia. V roku 1988 klesla 20. novembra teplota v Oravskej Lesnej na mínus 20,2 stupňa Celzia, v ten istý deň namerali v Medzilaborciach mínus 17 stupňov Celzia.

Aj snehová prikrývka bývala o tomto dátume bohatšia ako dnes. V roku 2006 bolo na Lomnickom štíte 163 centimetrov snehu, v piatok tam bola už len sedemdesiaťcen­timetrová snehová perina. Na Chopku bolo 20. novembra 1974 101 centi­metrov snehu, včera len 15 centimetrov. Na iných miestach na Slovensku včera sneh podľa informácií z meteorologických staníc nebol.

Ochladenie, ktoré nás v najbližších dňoch čaká nebude mať dlhý a stály ráz. Podľa Faška ide iba o prechodné obdobie. Po ňom môžme na Slovensku očakávať veľmi nestabilné počasie, ktoré bude často nekorešpondovať s dátumom v kalendári. Začiatkom decembra sa dokonca môže znova otepliť. Na svedomí to má najmä globálne otepľovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #ochladenie #zima 2015