Prečo chce 12–ročné dievča zomrieť?

Čo prinúti maloleté dieťa, aby si siahlo na život? Nešťastná láska, rodinné problémy alebo vplyv nevhodnej partie? Dôvodov je podľa psychológa hneď niekoľko.

21.11.2015 13:00
debata (22)

Prečo sa však pre takúto smrť rozhodlo 12-ročné dievča z Košíc, je zatiaľ zahalené rúškom tajomstva. Podľa doterajších informácií sa malo obesiť. Odborník považuje takúto formu samovraždy pre dievča za zriedkavú.

Tragédia sa stala v pondelok poobede v okrese Košice-okolie. Záchranári prišli na miesto do niekoľkých minút od ohlásenia prípadu. „Žiaľ, privolaný lekár záchrannej zdravotnej služby už mohol len skonštatovať úmrtie u maloletého dievčaťa,“ povedal pre Pravdu hovorca záchranárov Boris Chmel.

Zdroj z prostredia košickej samosprávy uviedol, že tínedžerka mala byť žiačkou základnej školy v jednej z košických mestských častí. Na verejnosť prenikli informácie, že si na život siahla práve na pôde školy. Jej zamestnanci však takéto tvrdenia vyvrátili a k nešťastiu sa bližšie vyjadriť odmietli.

Rovnaký prístup zvolila aj košická polícia. Jej hovorkyňa Jana Mésárová uviedla, že pre citlivosť prípadu sa k jeho okolnostiam vyjadrovať nebudú.

„Príčin, kedy si tínedžer siahne na život, môže byť niekoľko. V prvom rade sú to nešťastné lásky, teda odmietnutie zo strany objektu záujmu, ale aj rozvraty v rodine, dlhodobo nepriaznivá rodinná situácia či týranie rodinnými príslušníkmi,“ myslí si psychológ Miroslav Kohuťár.

Na otázku, či za tragédiou môžu byť problémy v rodine, mám neodpovedalo ani Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré takéto prípady eviduje. Jeho hovorkyňa Jana Lukáčová napísala, že nebudú zverejňovať žiadne informácie, ktoré by sa týkali tragickej smrti 12-ročného dievčaťa.

Podľa Kohuťára mohli školáčku dohnať k takémuto skratu aj zhoršený prospech v škole či nevhodná partia. „Z nej niet úniku, pretože v nej platia nejaké príkazy, a ak z nej chce dieťa vystúpiť, hrozí nebezpečenstvo, že by bolo vysmiate alebo bité,“ priblížil Kohuťár.

Upozorňuje však, že počet prípadov, keď si na život siahajú tínedžeri, sa z roka na rok zvyšuje. „Na výchovu detí je dnes omnoho menej času ako v minulosti. Málo času sa venuje aktivitám dieťaťa, a tak sú nútené si svoj voľný čas režírovať bez pomoci rodičov, bezcieľne a bez výchovných momentov,“ tvrdí psychológ.

Útechu hľadajú často aj cez sociálne siete. „Tam dáva dieťa poslednú výzvu na to, aby mu niekto venoval svoju pozornosť. Keď sa však nikto taký nenájde, väčšinou sú tieto tragédie dokonané skokom z okna alebo pod dopravný prostriedok,“ vysvetlil odborník.

Samovraždu v podobe obesenia si volí skôr silnejšia populácia, teda muži a chlapci. „V prípade, že takúto smrť zvolí dievča, muselo si to vopred naštudovať,“ zdôvodnil Kohuťár. Prípady samovrážd maloletých detí sú podľa psychológa veľmi ojedinelé, zvlášť v tomto veku. V uplynulom roku nebola zaznamená ani jedna.

Častejšie si na život siahajú dievčatá vo vyššom veku, teda od 14 rokov. Svedčia o tom aj prípady z marca. Dobrovoľný odchod zo sveta si vtedy v priebehu jedného prázdninového týždňa zvolili tri dievčatá, dve vo veku 14 rokov a jedna 16-ročná.

Boli z Piešťan, Trnavy a Nových Zámkov. Jedna z nich vyskočila zo siedmeho poschodia paneláka, ďalšia si prestrelila hlavu a tretia sa zastrelila otcovou zbraňou.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #dievča #samovražda