Zdravotné sestry začnú podávať hromadné výpovede už tento týždeň

Zdravotné sestry začnú podávať hromadné výpovede už tento týždeň. Informovala o tom Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA).

23.11.2015 17:25
debata (39)

„V súčasnosti už máme takú silnú podporu zdravotníkov, že môžeme pristúpiť k podávaniu hromadných výpovedí v prvých nemocniciach. Máme dostatok výpovedí v malých aj veľkých nemocniciach, v ktorých sa sestry, pôrodné asistentky, ale aj ostatní zdravotníci už nemôžu pozerať na neúnosný stav v slovenskom zdravotníctve, pričom výpovede ešte stále zbierame,“ konštatovala prezidentka komory Iveta Lazorová, ktorá vyzýva aj ďalšie kolegyne a kolegov, aby sa pridali k boju proti rozkrádaniu slovenského zdravotníctva a podporili zápas za lepšie zdravotníctvo.

SK SaPA s Odborovým združením sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) začali zbierať podpisy pod deklarácie o pripravenosti podať výpovede 28. septembra tohto roka, pričom výpovede sestry podpisujú iba od začiatku novembra. Organizátori zatiaľ nezverejnili presné čísla deklarácií ani výpovedí, aby chránili svojich členov, keďže podľa nich narastá tlak na zdravotníkov.

Presné čísla sa verejnosť dozvie až vtedy, keď budú výpovede podané v jednotlivom zdravotníckom zariadení. Podľa Lazorovej si treba uvedomiť, že v súčasnosti je v zdravotníckych zariadeniach taký nedostatok sestier, že ak by na niektorých oddeleniach chýbali iba dve sestry, bol by to problém so zostavením služieb.

Zber podpisov pod deklarácie o pripravenosti podať výpovede začal po tom, ako Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR napriek mnohým rokovaniam komôr a odborov, ktoré trvali takmer tri roky, nezapracovalo žiadnu požiadavku do zákona, ktorý má riešiť odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov.

Predsedníčka OZ SaPA Monika Kavecká vyzýva poslancov parlamentu, aby zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti v predkladanej forme neschválili, pretože poškodzuje sestry a pôrodné asistentky, pacientov a celkovo slovenské zdravotníctvo.

SK SaPA zotrváva na troch požiadavkách. Zákon o odmeňovaní musí platiť pre všetkých zdravotníkov, je potrebné zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež zvyšovať základnú zložku mzdy každé tri roky praxe.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #výpovede