Francúzska stopa siaha aj na Slovensko?

Slovensko sa v uplynulých mesiacoch stalo adresou, na ktorej sa nakupovali zbrane, ktoré mohli byť použité pri teroristických útokoch vo Francúzsku. Po januárovom vraždení teroristov v parížskom sídle časopisu Charlie Hebdo sa objavili informácie, že útočníci mohli mať zbrane pochádzajúce z obchodu z Partizánskeho. Išlo o expanzné zbrane, teda nefunkčné, ktoré sa však dajú upraviť a opäť je možné do nich použiť ostré strelivo.

24.11.2015 12:00
debata (8)

„Polícia kontrolovala naše knihy evidencie, ale nielen u nás. U všetkých obchodníkov so zbraňami, ktorí sa venujú expanzným zbraniam. Dodnes však nemám informáciu z polície, či boli alebo neboli použité,“ povedal v pondelok Pravde majiteľ obchodu v Partizánskom.

Francúzska polícia požiadala o pomoc partnerov na Slovensku. Hovorca policajného prezídia Martin Wäldl televízii TA 3 pred pár dňami povedal, že „bola ustálená zhoda identifikačných znakov ôsmich kusov zbraní, ktoré boli evidované a predané na území SR ako expanzné zbrane“. Francúzska polícia však nepotvrdila, či teroristi v Charlie Hebdo použili slovenské samopaly.

Dvaja muži z Francúzska nakúpili sedem kusov expanzných zbraní na Slovensku aj v apríli. Policajné prezídium uviedlo, že zbrane predala obchodná spoločnosť z Trenčianskeho kraja a že predaj sa udial v súlade s platnou legislatívou. Majiteľ obchodu v Partizánskom tiež potvrdil, že dvaja Francúzi u neho v apríli legálne nakúpili expanzné zbrane.

Krátko po prekročení hraníc však obidvoch mužov zadržala česká polícia v Starom Hrozenkove a obvinila ich za nelegálny prevoz zbraní. Ukázalo sa, že ich nakupovali na cudzie doklady. Obidvoch už v Česku odsúdili. Portál lidovky.cz sa odvolal na poznámku štátneho zástupcu pri Vrchnom súde v Olomouci, že Francúzov mohli k ceste na Slovensko inšpirovať práve januárové teroristické útoky v Paríži, sústredené hlavne na redakciu Charlie Hebdo. „Terorista Coulibaly použil strelnú zbraň, ktorá bola zakúpená tiež na Slovensku v obci Partizánske a putovala rovnako cestou cez Nemecko, Belgicko do Francúzska,“ citoval vrchný súd žalobcu v uznesení, ktoré má portál lidovky.cz k dispozícii.

Terorista Amedy Coulibaly v januári tohto roka zastrelil na parížskom predmestí policajtku a v židovskom obchode štyroch zákazníkov. Stalo sa tak tesne po útoku na redakciu Charlie Hebdo, kde iní dvaja muži postrieľali 12 ľudí.

Či teroristi použili zbrane aj teraz pri posledných útokoch v Paríži, sa zatiaľ nepreukázalo. Slovensko bolo známe tým, že má liberálne pravidlá obchodovania s expanznými zbraňami. Od júla sa však tieto pravidlá výrazne sprísnili. Zakázal sa predaj cez internet a po novom musí mať každá expanzná zbraň svoj preukaz.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #teroristi #Partizánske #Charlie Hebdo