Kuffa to prehnal. Za hádku o synovu čiernu stavbu žaluje dôchodkyňu

Sekol poriadne vedľa, keď sa v súkromnej kauze oháňa poslaneckým mandátom. Konanie poslanca parlamentu Štefana Kuffu (klub OĽaNO), ktorý sa doteraz prezentoval kresťanskými hodnotami, je podľa politológa mimo politickej kultúry. Poslanec podal na majiteľku susedného pozemku trestné oznámenie po tom, čo medzi nimi došlo k sporu. Ten spustila čierna stavba Kuffovho syna v obci Pavľany v okrese Levoča.

24.11.2015 15:00
Štefan Kuffa Foto: ,
Poslanec NR SR za stranu OľaNO Štefan Kuffa.
debata (66)

Výstavba chaty poslancovho syna má niekoľko háčikov. Nemá na ňu vydané stavebné povolenie a mechanizmy, ktoré tam prichádzajú, poškodzujú susedné pozemky. To sa nepáči ich majiteľom. Jedna z nich, 79-ročná pani Žofia sa rozhodla si to s poslancom osobne vydiskutovať. Ako uviedla pre televíziu Markíza, Kuffa mal pri výmene názorov do nej vraziť a spôsobiť jej modriny. Dôchodkyňa na to reagovala tým, že mu dala facku.

Poslanec nepopiera, že došlo k fyzickému útoku, tvrdí však, že ho napadli majitelia pozemkov, ktorých nepozná. „Obyvatelia obce ma fyzicky napadli. Nedošlo ku konfliktu, ja som tých ľudí nepoznal, prvýkrát v živote som ich videl. Keď vás niekto napadne úplne cudzí, tak to je čosi neslýchané. Napadnúť poslanca Národnej rady, to je čo, to je podľa vás normálne?“ povedal pre Pravdu Kuffa. Na pani Žofiu podal trestné oznámenie za útok na verejného činiteľa. „Došlo k fyzickému napadnutiu. Budem to riešiť cez orgány činné v trestnom konaní,“ dodal poslanec.

Politológ Michal Horský považuje trestné oznámenie za napadnutie verejného činiteľa v prípade súkromnej kauzy za nonsens. „Ak by pán poslanec Kuffa bol fyzicky napadnutý za jeho politické presvedčenie, prípadne verejné pôsobenie, tak v tom prípade by bolo logické, že používa svoju imunitu a obracia sa na orgány činné v trestnom konaní. Ak však ide o to, že vystupoval v súkromnej kauze, navyše v kauze, kde je vážne podozrenie, že jeho rodinný príslušník stavia bez príslušného potvrdenia, tak by to bol ponovembrový nonsens. Zatiaľ je takýto precedens mimo politickej kultúry Slovenskej republiky,“ konštatoval Horský.

K tomu, či jeho syn má, alebo nemá povolenie na stavbu, sa poslanec vyjadriť odmietol. Starostka potvrdila, že nemá. „Na predmetnú stavbu obec Pavľany, ako príslušný stavebný úrad, nevydala stavebné povolenie. Z tohto dôvodu bol v tejto veci poverený zamestnanec stavebného úradu, aby vykonal štátny stavebný dohľad na vyššie uvedených pozemkoch a stavbe,“ reagovala starostka Mária Komarová.

Pracovník stavebného úradu pri kontrole zistil, že na pozemku už stojí základová doska a obvodové základové múry. „Bola vykonaná kontrola. Teraz nasleduje výzva na okamžité zastavenie stavby a výzva na predloženie žiadosti o dodatočné povolenie stavby zo strany stavebníka a začne sa konanie o dodatočnom povolení, respektíve odstránení stavby podľa stavebného zákona,“ konštatoval Ján Polaček zo Stavebného úradu v Spišskom Podhradí. Podľa zákona hrozí za čiernu stavbu pokuta až do výšky 166-tisíc eur. V praxi sú však sankcie nižšie.

Štefan Kuffa v nasledujúcich parlamentných voľbách za Obyčajných ľudí kandidovať nebude. Pôvodne sa mal ocitnúť na kandidátke KDH, kam ho nominovala okresná rada KDH v Novom Meste nad Váhom. V konečnom zozname sa však jeho meno neocitlo.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Štefan Kuffa