Švecová navrhla vyzliecť Harabina z talára

Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová podala tretí návrh na disciplinárne stíhanie Štefana Harabina a diciplinárny senát požiadala o najprísnejší trest, teda o odvolanie Harabina z funkcie sudcu.

24.11.2015 15:28 , aktualizované: 19:05
stefan harabin, Foto: ,
Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová požiadala o odvolanie Štefana Harabina (na archívnej snímke) z funkcie sudcu.
debata (64)

O talár by mal podľa Švecovej prísť za rozhodnutia jeho senátu, ktorými oslobodil skorumpovaných policajtov, lebo považoval za nezákonnú inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá ich vyšetrovala. Harabin sa podľa Švecovej dopustil "závažného disciplinárne­ho previnenia nezlučiteľného s funkciou sudcu”. Ide o rozhodnutia, kde Harabin oslobodil skorumpovaných policajtov nakoľko podľa neho inšpekcia ministerstva vnútra ktorá korupciu policajtov vyšetrovala bola nezákonná. Harabin sa podľa Švecovej dopustil “závažného disciplinárne­ho previnenia nezlučiteľného s funkciou sudcu”.

Predsedníčka mu vyčíta mu dva prípady. V prvom mal spojiť dve trestné veci na spoločné konanie, hoci na to nebol zákonný dôvod. V ďalšej trestnej veci policajta zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v rozpore s Trestným poriadkom a tiež v rozpore s príslušnou ju­dikatúrou. "Toto rozhodnutie už nie je možné napraviť prostredníctvom žiadneho opravného pros­triedku. Fakticky teda prepustil verejného funkcionára právoplatne odsúdeného za korupciu s právne nezvratným účinkom,” uviedol hovorca Najvyššieho súdu Boris Urbančík.

Je to už tretí návrh na disciplinárne stíhanie Harabina. Už skôr podala predsedníčka Najvyššieho súdu na Harabina návrh na disciplinárny trest, kde žiadala, aby bol preložený na krajský súd. Rovnaká sankcia hrozí aj sudcovi Viliamovi Dohňanskému. Tretej členke bývalého Harabinovho senátu Gabriele Šimonovej by sa mal znížiť funkčný plat o polovicu na pol roka. Potrestaní majú byť za to, že sudcovia rozhodli svojvoľne a na slobodu sa tak dostal sexuálny deviant.

Harabinov senát tento rok v máji oslobodil muža, ktorý sa zodpovedal za sexuálne zneužívanie. Dôvodom malo byť, že zločinca poslal za mreže nezákonný sudca vo Veľkom Krtíši Milan Varga. Ten bol v Česku v roku 2011 odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu, na Slovensku to však v tom čase nebol trestný čin.

Daniela Švecová označila verdikt Harabinovho senátu spolu s väčšinou Trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu za svojvoľný. Podľa slovenského práva bol Varga zákonným sudcom. 

Harabina čaká ešte jedno kárne konanie. Za to, že ako predseda nezvolal Trestnoprávne kolégium „v rozumnej dobe a bez uvedenia relevantného dôvodu“. Kolégium totiž malo zjednotiť odlišné rozhodnutia o zákonnosti policajnej inšpekcie. Kolégium napokon zvolala Švecová.

Harabin: Švecová likviduje nezávislosť súdov

Štefan Harabin vníma tretí disciplinárny návrh predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej voči jeho osobe ako trest za to, že chráni nezávislosť slovenských sudcov pred politikmi. Šéfka Najvyššieho súdu SR podala tentokrát návrh na začatie disciplinárneho konania voči Štefanovi Harabinovi aj s návrhom na pozastavenie výkonu funkcie sudcu.

Dôvodom sú dve rozhodnutia, v ktorých Harabin oslobodil policajtov, lebo považoval za nezákonnú inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá ich vyšetrovala. Harabin označil Švecovej kroky ako „útok nominantky Smeru" a podľa neho ním porušuje normy OSN.

Daniela Švecová likviduje nezávislosť slovenských súdov a obhajuje porušovanie zákonov Kaliňákovou súkromnou políciou, myslí si Harabin. „Ak Slovenská republika nezruší súkromnú políciu Roberta Kaliňáka budeme platiť milióny eur na odškodnom pre postihnutých slovenských občanov,“ uviedol ďalej v reakcii Harabin.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Štefan Harabin #Daniela Švecová