Dvesto sestier dalo výpoveď v Žiline, Čislák hovorí, že odbory vydierajú

Zdravotné sestry sú nespokojné s dnes ( v stredu 25.11.2015) schválenou novelou zákona, ktorá by mala riešiť rovnaké odmeňovanie zdavotníkov. Na znak protestu začali dávať hromadné výpovede. Prvých 200 výpovedí podali sestry v žilinskej fakultnej nemocnici.

25.11.2015 11:42 , aktualizované: 26.11.2015 10:10
Lazorová, Kavecká Foto: ,
Monika Kavecká zo sesterského odborového združenia (vľavo) a Prezidentka Slovenskej komore sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.
debata (281)

“Na znak toho, že táto vláda s nami tri roky hrala nejaké hry, ktoré končia týmto paškvilom,“ zhodnotila situáciu pred schvaľovaním novely zákona prezidentka Slovenskej komore sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Iveta Lazorová. Lazorovú podľa jej slov neteší, že museli pristúpiť k podávaniu výpovedí, iný spôsob ako vyvinúť nátlak na zodpovedných, aby skutočne riešili serióznym spôsobom problémy v zdravotníctve, však nevidia.

Ako upozornila Monika Kavecká zo sesterského odborového združenia, požiadavky sestier nie sú nadhodnotené, ale legitímne. “Dnes začala Žilina, ráno sme podali cez 200 výpovedí sestier a pôrodných asistentiek, pretože už nechceli čakať,“ povedala Kavecká s tým, že výpovede budú pribúdať. Podľa nej výpovede sestier v Žiline môžu znamenať aj zánik tejto nemocnice. Šéfka odborov zároveň pripustila, že ak sa dohodnú s ministerstvom a vládou, sestry sú ochotné stiahnuť výpovede.

Sestry sú pripravené dať výpovede aj v ďalších nemocniciach. Nespokojné s riešením svojich požiadaviek sú aj zdravotné sestry v v Prešove, Košiciach, Trnave.

Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti je účinná od 1. januára budúceho roka. Podľa predkladateľa, ministra zdravotníctva SR Viliama Čisláka, má zabezpečiť rovnaké odmeňovanie všetkých zdravotníckych pracovníkov.

Zdravotné sestry protestujú proti pomerom v... Foto: Pravda, Ivan Majerský
zdravotné sestry, protest Zdravotné sestry protestujú proti pomerom v zdravotníctve. v stredu podali hromadné výpovede.

Čislák: Ak odskočia od výpovede, majú zaplatiť 3 300 eur

Minister Čislák na brífingu vyjadril počudovanie, prečo je súčasťou výpovedí aj dohoda o solidarite, v ktorej sa sestry zaviazali, že ak odskočia od výpovede, zaplatia odborovému združeniu 3 300 eur.

Ako uviedol Čislák, v novele ide o všetky kategórie zdravotníckych pracovníkov vo všetkých zdravotníckych zariadeniach – teda nielen štátnych, ale aj nemocníc v správe vyšších územných celkov, miest a obcí či v prenájme u súkromníkov. Zákon reguluje 80 % mzdy, aby ostal priestor pre kolektívne vyjednávanie aj nenárokovateľnú časť mzdy.

Zákon bude podľa Čisláka finančne krytý. Od ministerstva financií dostane rezort zdravotníctva 55 mil. eur, čo pri počte 38-tisíc zdravotníckych pracovníkov znamená navýšenie platov približne o 16 %. Ako však upozornil, v prípade zamestnancov štátnych zdravotníckych zariadení bude nárast o niečo menší, keďže doteraz mali vyššie platy ako ich kolegovia v ostatných zariadeniach. V prípade sestier v nemocniciach vyšších územných celkov však podľa ministra môže ísť o nárast aj v stovkách eur.

Kavecká: Sestry konali slobodne

Šéfka sesterských odborov Kavecká na obvinenia ministra Čisláka z vydierania uviedla, že sestry dohody o solidarite uzatvárali slobodne, nikto ich nenútil. „Kto nechcel, ten ich nepodpísal,“ pripomenula s tým, že išlo o bežný postup, ktorý použili aj lekári.

Jej slová potvrdil predseda lekárskych odborov Peter Visolajský. Podobné dohody uzatvárali odborári s lekármi pred piatimi rokmi, keď tiež došlo k hromadným výpovediam. Podľa neho neboli však finančne podmienené. „Boli súčasťou pri podávaní výpovedí, ide o solidaritu medzi lekármi,“ dodal Visolajský.

Odborár Anton Szalay to hodnotí ako neštandardný postup. „Neviem o tom, že by také niečo bolo podpísané, počujem o tom prvýkrát. Nie je to správne, považujem to za vydieranie. Takto by odbory nemali postupovať,“ reagoval predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb.

Žilina zatiaľ mlčí

Čislák ešte v stredu rokoval s riaditeľom žilinskej nemocnice o tom, ako zabezpečia prevádzku, ak od februára budú mať menej sestier. „V žiadnom prípade nebude ohrozený zdravotný stav pacientov, pacienti určite budú zabezpečení,“ sľuboval šéf rezortu. Vyrátal, že priemerná mzda sestier v žilinskej nemocnici je 1 100 eur a na platy by mala budúci rok dostať o milión viac.

Žilina zatiaľ o situácii mlčí. Riaditeľ Ivan Mačuga a rovnako aj sestry, ktoré v stredu oslovil denník Pravda, sa odmietli vyjadriť. Jediná, ktorá prehovorila, bola Jozefa Súkeníková, predsedníčka Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb vo FNsP Žilina. Je medzi tými, ktoré podali výpoveď. Či je ich naozaj 200, nechcela potvrdiť ani vyvrátiť. „Nevidela som všetky výpovede,“ argumentovala.

„Tých výpovedí je dosť a sestry sú naozaj odhodlané konečne si ísť za svojimi požiadavkami,“ podotkla. V žilinskej nemocnici má pracovať okolo 600 zdravotných sestier vrátane ambulantných. „Myslím si, že to číslo je dosť vysoké, ktoré je zatiaľ aktuálne na výpovede, aby sa naozaj veľmi ohrozil chod nemocnice,“ naznačila Súkeníková.

281 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry