Vláda plánuje zvýšiť právomoci polície a sprísniť postihy

Vláda plánuje posilniť právomoci polície ohľadom zaisťovania osôb alebo stavu motorových vozidiel, sprísniť postihy za niektoré trestné činy alebo zaviesť jednoduchšie pravidlá pri uvalení väzby na obvinených z terorizmu. Novinárom to povedal premiér Robert Fico.

25.11.2015 14:03
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (12)

Spomínané opatrenia sú súčasťou návrhov na sprísnenie slovenských zákonov po nedávnych útokoch v Paríži.

„Ak chceme bojovať proti terorizmu, nemôžeme očakávať, že na jednej strane budeme posilňovať právomoci a možnosti bezpečnostných zložiek a na druhej strane budeme rozširovať ľudské práva. Žiadne z týchto opatrení neútočia na ústavu ani dohovory v oblasti ľudských práv,“ povedal Fico.

Ľavicová vláda plánuje tiež zmenou ústavy predĺžiť lehoty, v rámci ktorých môže polícia zadržiavať podozrivých z terorizmu a súdy musia rozhodnúť o návrhu na uvalenie väzby. Na novelu ústavy potrebuje vládna strana Smer podporu aspoň časti poslancov opozície.

Po novom by armáda mala vyčleniť 800 vojakov na spoluprácu s políciou v boji proti terorizmu a tiež zvýšiť stavy svoje elitné jednotky. Bratislava tiež plánuje posilniť bezpečnostné zložky o stovky policajtov; v súčasnosti má polícia 23 000 prísluš­níkov.

Viac právomocí v boji proti terorizmu má dostať aj vojenská tajná služba. Štát plánuje monitorovať telefonickú komunikáciu osôb obvinených a odsúdených za terorizmus.

Spomínané návrhy v stredu prerokovala bezpečnostná rada, v piatok je posúdi vláda. Parlament by sa zmenami asi dvoch desiatok zákonov v súvislosti s protiteroris­tickým balíčkom mal zaoberať v zrýchlenom režime už budúci týždeň.

Bezpečnosť v Európe podľa Fica ohrozuje migračná vlna, ktorej čelí EÚ. "Považujeme nekontrolovanú migráciu za bezpečnostné riziko pre Slovensko i Európu. Bezpečnosť občanov Slovenska je pre vládu Slovenskej republiky na prvom mieste pred všetkými ostatnými právami a nárokmi migrantov, povedal Fico.

Slovenské súdy v uplynulých rokoch odsúdili za trestný čin terorizmu iba jednu osobu. Išlo o Slováka, ktorý nastražil na verejnosti bombu, ktorá našťastie nikoho nezranila.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #polícia #trestný čin #boj proti terorizmu #protiteroristický zákon