Slovenčina šla piatakom rýchlejšie

Na základných školách bola streda mimoriadny deň. Minimálne pre piatakov. Tí mali špeciálne dve hodiny - jednu na test s 30 úlohami z matematiky a po prestávke hodinu na test a tiež 30 otázok zo slovenčiny, na školách s vyučovacím jazykom maďarským z maďarčiny.

26.11.2015 07:00
monitoring piataci 5 ZS Drienova Foto: ,
Testy zo slovenčiny a z matematiky vypĺňali aj piataci zo Základnej školy na Drieňovej ulici v Bratislave.
debata (2)

Na Základnej škole na Drieňovej ulici v Bratislave už štvrť hodiny pred oficiálnym skončením piatackého monitora bolo rušno, po napätí nebolo ani stopy. Väčšina z piatakov bola už dávno hotová. „Bolo to ľahké," tvrdili jeden po druhom. „Ja som mala slovenčinu hotovú za desať minút," pochválila sa Adela a jej kamarátky Natália, Lenka a Timea boli na tom podobne. Na 30 úloh im stačilo tak 20 minút.

Časť otázok bola postavená na čítaní s porozumením a na tom, ako žiaci pochopili text. „Mne sa nepáčila bájka o medveďovi," povedala Lenka. „Ten medveď bol fakt blbý. Keď zbadal na čele svojho pána muchu, chcel ju odohnať, zobral kameň a hodil mu ho do čela," skomentovala ukážku, na základe ktorej mali žiaci okrem iného určiť, čo znamená veta Urobiť niekomu medvediu službu.

Zvládli by ste monitor žiaka piateho ročníka? Vyskúšajte si cvičný test.

Pre dievčatá bola jednoznačne ľahšia slovenčina ako matematika. Na matematike bolo podľa nich veľa slovných úloh a najviac ich potrápil príklad, pri ktorom na základe ceny troch nákupov zisťovali cenu troch tovarov, aby určili hodnotu štvrtého nákupu. „Tam bolo treba viac rozmýšľať," poukázala Natália.

Chlapci predčasné skončenie monitoru „oslavovali" hrami na mobiloch. „Fakt to bolo ľahké, matematiku som stihol za 40 minút a slovenčinu za 25," povedal Adam, keď na chvíľu odtrhol oči od mobilu. Na najťažšiu otázku si už nespomínali, viac rozmýšľať museli hlavne pri slovných úlohách.

Pri niektorých otázkach boli štyri možnosti, z ktorých mali vybrať správnu odpoveď, chalani išli väčšinou na istotu a len málokedy tipovali. Stres vraj nemali, lebo sa učili. „Ja som si ešte v utorok večer robil testy z piatackého monitora, čo som našiel na internete," pochválil sa Rišo a Viktor naňho prekvapene pozrel. „Boli tam tie otázky, čo sme písali teraz?" spýtal sa Viktor s podozrením na únik otázok. Rišo však vysvetlil, že si to odskúšal na starších testoch, ktoré našiel na stránke Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania.

„Aj podľa toho, ako rýchlo skončili, to vyzerá tak, že slovenčina bola podstatne ľahšia. Po 20 minútach mali mnohí už test spravený," povedala učiteľka Katarína Mudrochová, ktorá dohliadala v jednej z tried. Z monitora piatakov, ktorý sa tento rok uskutočnil prvý raz vo všetkých základných školách, boli podľa nej aj tu spočiatku všetci vystresovaní. Učitelia aj preto deti pripravovali, testovanie si skúšali, aby žiaci nerobili zbytočné chyby nesprávnym vypĺňaním hárkov.

Vybraté z testu matematiky

Ukážka č. 1:
Patrik si zahesloval telefón štvorciferným PIN kódom nasledovne:

  • na mieste jednotiek je číslica 8
  • na mieste stoviek je číslica o 2 menšia, ako je číslica na mieste jednotiek
  • na mieste tisícok je číslica 2
  • na mieste desiatok je číslica dvakrát väčšia, ako je číslica na mieste tisícok

Napíš štvorciferné číslo, ktoré použil Patrik na zaheslovanie telefónu.

Správna odpoveď: Patrik použil na zaheslovanie telefónu PIN kód 2648

Ukážka č. 2:
Táňa nazbierala 6-krát po 5 kg gaštanov. Lukáš nazbieral 6-krát po 10 kg gaštanov. Koľko kilogramov gaštanov nazbierali spolu?

Správna odpoveď: 90 kg

Ukážka č. 3:
Na obrázkoch sú znázornené nákupy Dana, Sama a Tomáša. Koľko eur zaplatil za nákup Jakub, ak kúpil 2 mlieka, 1 maslo a 20 ks vajec? Na obrázku sú kresby, ktoré znázorňujú, že:

  • Dano zaplatil za 1 mlieko, 1 maslo a 10 ks vajec 5 eur
  • Samo zaplatil za 1 mlieko a 1 maslo 3 eurá
  • Tomáš za 1 mlieko a 10 ks vajec zaplatil 3 eurá

Správna odpoveď: Jakub zaplatil za nákup 8 eur

Vybraté z testu zo slovenčiny

Ukážka č. 1:
V ktorej možnosti je pranostika?
A) Kto druhému jamu kope, sám do nej spadne.
B) Aký otec, taký syn, aká matka, taká Katka.
C) Ktorý vták má na konci raka?
D) Studený máj, v stodole raj.

Správna odpoveď: D

Ukážka č. 2:
Ktorá veta je napísaná pravopisne správne?
A) Na území Slovenska nežijú iba slováci.
B) Pohorie Roháče sa nachádza v západnej časti Tatier.
C) Najväčšia planéta slnečnej sústavy je jupiter.
D) Cestovali sme cez Dubnicu Nad Váhom.

Správna odpoveď: B

Ukážka č. 3:
Napíš, ako nazývame uvedené slovné spojenia: čierny ako uhoľ, tvrdý ani skala, vysoký sťa jedľa

Správna odpoveď: prirovnania

Zdroj: NÚCEM, správne odpovede redakcia

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #testovanie #monitor piatakov