Ako vyzerá záťah na čiernu prácu? Boli sme pri tom s kontrolórmi

Bratislavské nákupné centrum iba pred chvíľou otvorili a po chodbách sa už prechádzajú prví zákazníci. Medzi nimi aj dvojica, ktorá bude namiesto nakupovania kontrolovať.

26.11.2015 14:00
08 hore 4x shutter Foto:
Na čiernu prácu sa tento týždeň zameria Inšpektorát práce v rámci akcie Istota na celom Slovensku.
debata (18)

Inšpektorát práce si tento týždeň v rámci akcie Istota posvieti na čiernu prácu na celom Slovensku. Niekoľko kontrol s nimi absolvoval aj denník Pravda.

Ako prvú si kontrolóri vybrali kaviareň neďaleko vchodu do centra. Niekoľko zákazníkov pokojne pije rannú kávu a za pultom stoja dvaja muži. „Dobrý deň, Inšpektorát práce. Prišli sme na kontrolu,“ oznamuje inšpektorka a vyťahuje preukaz. Nasleduje niekoľko základných otázok. „Pracujete tu iba vy dvaja? Máte pracovné zmluvy alebo pracujete na dohodu? Odkedy približne ste tu zamestnaní? Poprosíme vaše občianske preukazy…“

Zdá sa, že všetko je v poriadku. Kontrola pokračuje vypísaním zoznamu zamestnancov a výzvy pre majiteľa, aby predložil potrebné doklady. „Dátum kontroly 25. 11., čas kontroly 9.42,“ diktuje nahlas inšpektor kolegyni, ktorá to zapisuje. Barman aj čašník ochotne spolupracujú. Jeden z nich odpovedá na otázky a dohliada na vypĺňanie údajov.

„Myslím si, že náš majiteľ má všetko v poriadku,“ poznamená pri zmienke kontroly o dátume, do ktorého by mal vlastník prevádzky doklady a potvrdenia predložiť. Jeho kolega zatiaľ ďalej obsluhuje. Medzi zbieraním prázdnych tanierov a šálok sa ešte zastaví pri pulte, aby skontroloval svoje osobné údaje v zozname a potvrdil ich podpisom.

Kontrolóri sa presúvajú k ďalšej kaviarni. Tentoraz až so šiestimi zamestnancami. Jedna z čašníčok na vyžiadanie zavolá aj prevádzkarku. Medzitým je už na malom stolíku všetkých šesť občianskych preukazov. Opäť nasleduje rovnaký postup aj otázky. Všetci majú pracovné zmluvy.

Len pri otázke, ako dlho už v kaviarni pracujú, niektorí zaváhajú a radia sa s prevádzkarkou. Všetky doklady sú vypísané. Jedna kópia výzvy na predloženie dokladov zostáva v prevádzke, aby ju zamestnanci odovzdali majiteľovi, druhú si nechávajú inšpektori. Doklady môže majiteľ Inšpektorátu práce priniesť osobne alebo poslať mailom.

Kontrola pokračuje v obchode so športovým oblečením, kde je iba vedúci prevádzky. „Dobrý deň, Inšpektorát práce…“ zaznieva opäť úvodná formulka kontroly. „Zase?“ reaguje zamestnanec. „Už ste ma kontrolovali v inej našej predajni.“ Skontrolovaný, neskontrolovaný, predložiť doklady musí opäť. Tvrdí, že má všetko v poriadku.

Okrem kontroly musí stíhať aj obsluhovať. „Áno, mám pracovnú zmluvu a pracujem ako vedúci predajne. Nech sa páči, poradím vám,“ komunikuje súčasne s inšpektormi aj so zákazníčkou. Na otázku, či nestačí, aby si inšpektori našli doklady, ktoré už poslal pri predchádzajúcej kontrole, dostáva zamietavú odpoveď. Otázka však kontrolórov zaujala. „Prečo ste nám potvrdenia posielali vy a nie majiteľ?“ overujú si situáciu. „Jeden majiteľ sídli v Poľsku a druhý v Česku,“ zdôvodňuje predavač.

Aj v ďalších obchodoch predavači tvrdia, že sú riadne zamestnaní a majú pracovné zmluvy. Či je to naozaj tak, si inšpektorát preverí na základe dokladov, ktoré dostane od majiteľov. V nákupnom centre inšpektori preverili spolu šesť prevádzok.

Akcia Istota odštartovala v pondelok a mala by trvať týždeň. „To však neznamená, že kontroly nebudú pokračovať. Inšpektoráty spolu s úradmi práce plánujú skontrolovať približne 1 500 zamestná­vateľov,“ konštatovala hovorkyňa Národného inšpektorátu práce Slavěna Vorobelová.

Kontroly najmä zaujíma, či majú zamestnávatelia s pracovníkmi uzavretú dohodu alebo pracovnú zmluvu a či za nich odvádzajú sociálne poistenie. Preveria aj cudzincov a ich povolenia na prácu. Za čiernu prácu hrozia zamestnávateľom vysoké pokuty. „Spodná sankcia sa začína na sume dvetisíc eur a môže sa vyšplhať až do výšky 200-tisíc eur. Ak sú odhalené dve alebo viac osôb súčasne, ktoré pracujú nelegálne, minimálna pokuta je päťtisíc eur,“ uzavrela Vorobelová.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #kontrola #Inšpektorát práce #čierna práca