Iniciatíva vyzýva na pozastavenie procesu akreditácií

Iniciatíva Za živé univerzity vyzvala ministra školstva Juraja Draxlera, aby inicioval dočasné jedno- až dvojročné pozastavenie nového procesu komplexných akreditácií hodnotiacich činnosť vysokých škôl pre obdobie 2014 až 2019.

26.11.2015 12:39
debata

Členovia iniciatívy pritom upozorňujú, že vysoké školy automaticky vstúpili v roku 2014 do ďalšieho hodnotiaceho obdobia bez toho, aby poznali kritériá, podľa ktorých ich budú hodnotiť. Bežnou doterajšou praxou podľa iniciatívy je, že kritériá hodnotenia činnosti vysokých škôl určuje Akreditačná komisia ad hoc až na konci hodnotiaceho obdobia, bez prediskutovania v akademickej obci, ostatné dokonca napriek nesúhlasnému vyjadreniu rektorskej konferencie.

Takýto spôsob komplexných akreditácií neprináša podľa Iniciatívy Za živé univerzity očakávané zlepšenie kvality vysokých škôl. „Je vo svojej podstate nespravodlivý voči vysokým školám a v rozpore s princípmi akademickej slobody, čo odráža aj skutočnosť, že slovenská Akreditačná komisia bola pozbavená riadneho členstva v Európskej asociácii pre kvalitu vysokoškolského vzdelávania ENQA,“ uvádza iniciatíva. Za absurdné považuje, že slovenské vysoké školy vstúpia v roku 2016 už do tretieho roku hodnoteného šesťročného obdobia novej akreditácie bez toho, aby poznali kritériá, podľa ktorých budú hodnotené.

Pozastavením nového procesu komplexných akreditácií by sa vytvoril podľa iniciatívy potrebný čas, v ktorom bude možné podrobne analyzovať výsledky ako aj metodológiu práve ukončenej komplexnej akreditácie. Po druhé sa vytvorí tiež priestor pre odbornú diskusiu za účasti akademickej obce, ktorá bude smerovať k vytvoreniu akreditačných kritérií tak, aby boli vysokým školám známe ešte pred pokračovaním v procese pozastavenej komplexnej akreditácie.

Pán minister, sme hlboko presvedčení, že nastal čas skvalitniť proces komplexných akreditácií vysokých škôl na Slovensku, urobiť ho férovejším, inšpirovať sa tými najlepšími skúsenosťami s hodnotením vysokých škôl vo svete a posilniť v ňom princípy akademickej slobody," dodávajú členovia iniciatívy.

Zákony neumožňujú ministrovi odsúvať akreditácie

Ministerstvo školstva v reakcii tvrdí, že sa riadi všeobecne záväznými právnymi predpismi a v tomto duchu zákony neumožňujú ministrovi pozastavovať či odsúvať komplexné akreditácie. „Rezort školstva však vníma potrebu diskusie o nastavení systému zabezpečovania kvality a preto už podniká konkrétne kroky, akými sú napríklad okrúhly stôl v sobotu 28. novembra, iniciovanie diskusie s Akreditačnou komisiou o vyhodnotení komplexnej akreditácie v spolupráci s akademickou komunitou a podobne,“ tvrdí rezort cez svoj komunikačný odbor. Ministerstvo zároveň nesúhlasí s tým, že proces je mimo akademickej komunity, keďže k návrhu kritérií sa vyjadrujú reprezentácie vysokých škôl.

Iniciatíva Za živé univerzity upozorňuje na to, že Slovensko nemá vypracovanú dlhodobú víziu a stratégiu rozvoja univerzitného vzdelávania. Poukazuje tiež na to, že súčasný spôsob financovania vysokých škôl je založený na nedostatočnom objeme zo štátneho rozpočtu a navyše vymýšľa merateľné ukazovatele na všetky pedagogické, vedecké a ostatné činnosti. Financovanie študijných odborov podľa počtu študentov podľa iniciatívy nijako nepodporuje kvalitu absolventov a nevytvára dobré predpoklady pre ich uplatnenie vo vyštudovaných odboroch a v praxi. Financovanie podľa počtu publikácií spôsobuje generovanie nekvalitných monografií, článkov a príspevkov na konferencie.

Za iniciatívu sa postavili napríklad člen Katedry filozofie a dejín filozofie Univerzity Komenského Emil Višňovský, profesor Vysokej školy manažmentu v Trenčíne Jozef Hvorecký, riaditeľ Centra pre bioetiku a profesor na UCM v Trnave Peter Sýkora či bývalý dekan Pedagogickej fakulty UK v Bratislave a bývalý poradca ministra školstva Miron Zelina.

debata chyba
Viac na túto tému: #akreditácia #vysoké školy #komplexná akreditácia #Juraj Draxler