Bajánková: Platy sudcov by nemali byť manipulovateľnou veličinou

Rozhodnutie Ústavného súdu SR o protiústavnosti zmrazenia platov sudcov pre rok 2015 je potvrdením princípu, že zákonné platy sudcov by nemali byť manipulovateľnou veličinou. Takto to vníma predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková.

26.11.2015 14:14
Jana Bajánková, Foto: ,
Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková víta rozhodnutie Ústavného súdu SR o protiústavnosti zmrazenia platov sudcov pre rok 2015.
debata (26)

Bajánková stredajšie rozhodnutie ústavného súdu víta.

Na súd sa s podaním obrátila práve Bajánková. Argumentovala, že podľa ústavného zákona v roku 2014 neboli splnené kritériá tzv. dlhovej brzdy, na základe ktorých by SR bola povinná zasahovať úspornými opatreniami do ekonomiky štátu a od roku 2012 rastie nominálna priemerná mzda pracovníka v národnom hospodárstve a pozitívny stav je prognózovaný aj pre rok 2015, keď rastú mzdy pracovníkov a klesá aj nezamestnanosť. Bajánková v tejto súvislosti poukázala aj na skutočnosť, že zásah do materiálneho zabezpečenia sudcov garantovaného zákonom nesmie byť výrazom svojvôle zákonodarcu, ale musí vychádzať zo zásady proporcionality a byť odôvodnený výnimočnými okolnosťami, napríklad zlou finančnou situáciou štátu.

Ministerstvo spravodlivosti sa zatiaľ nevyjadruje

Ministerstvo spravodlivosti sa zatiaľ nevyjadruje k rozhodnutie súdu, keďže ešte nie je oficiálne zverejnené. V minulosti minister spravodlivosti Tomáš Borec varoval, že z ústavnoprávneho hľadiska nie sú splnené podmienky na zmrazenie platov sudcov.

Minulý rok v novembri pred rozhodnutím parlamentu o zmrazení platov sudcov uviedol, že v krajine nie je hospodársky zlá situácia a nie je možné hovoriť ani o výnimočnosti situácie. Keďže tieto dôvody absentovali, podľa Boreca nebol dôvod na zmrazenie platov sudcov. Tento krok navrhli a schválili poslanci a minister v tejto súvislosti minulý rok uviedol, že „je to skôr politická otázka ako odborná“.

Sudcovia mali platy zmrazené aj v roku 2013 a 2014. Podanie sa týkalo len zmrazenia platov v roku 2015. Podľa odhadov ministerstva spravodlivosti rozmrazenie tohtoročných platov si vyžiada šesť miliónov eur.

Na budúci rok parlament schválil zmrazenie platov poslancov, prezidenta, premiéra, členov vlády či predsedu a podpredsedov kontrolného úradu, platov sudcov a prokurátorov sa netýka. Minister financií Peter Kažimír uviedol, že sa chceli vyhnúť napadnutiu zmrazovania platov na ústavnom súde. Budúcoročné zmrazovanie platov ústavných činiteľov by malo priniesť úsporu 3,06 mil. eur.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Jana Bajánková #Ústavný súd SR #zmrazenie platov sudcov